Mamų dainos - kelias į sąmoningesnę motinystę

Mamų dainos - kelias į sąmoningesnę motinystę

21. Sep 2020, 10:35 Stebulė Stebulė

Dainos lydėjo žmones per visus esminius gyvenimo etapus. Tik pažiūrėkite - juk dainuojama per vestuves, giedama net ir per laidotuves, dainuojama migdant vaikus, pučiant pirmąją žvakutę ant torto ir net...kariaujant bei kenčiant (tai partizanų, tremtinių, Sąjūdžio dainos). Pastebėkite, kad net nueiti ilgą atstumą daug lengviau, jei dainuojate. Dainos nuramina, padeda pasveikti, sustiprina, įkvepia, atpalaiduoja, teikia vilties, drąsos, džiaugsmo ir bendrumo.

Kodėl dainuoja mamos?

Atsimenu save, laikančią pirmąjį kūdikį ant rankų. Po gimdymo taip ir nebuvau normaliai pamiegojusi - naktį gimdžiau, po to vargau su žindymu, o dar vėliau dukrelei prasidėjo pilvo diegliai. Nešiojome ją rėkiančią iki išnaktų ir tuo metu nė nelabai supratome, kas vyksta su mūsų kūdikiu, gal serga? Įtampa, nuovargis, pogimdyvinės emocijos - džiaugsmas sumišęs su bandymu atrasti ir susigrąžinti save. O galvoje skamba patarimas - pirmiausia deguonies kaukę užsidėkite sau, tada padėsite ir vaikui. Užsidėti sau? Kaip? Norėčiau pamiegoti, bet juk nepaliksiu vaiko rėkti lovelėje. Norėčiau skirti laiko sau, bent nusiprausti, bet kūdikis niekaip neužmiega. Ką daryti? Ogi dainuoti.

Čiūčia liūlia aukso žiedu
Čiūčia liūlia rūtų kvietkų
Mik, vaikeli, poguliuko
Duok mamytei poilsiuko…

Mano vaikai lig šiol nurimsta, kai aš dainuoju. Tai ne tik migdymo būdas, bet ir priešnuodis prieš dvimečio tantrumus, pagalba ligoniukui, būdas susitvarkyti su adaptacijos prie darželio ar mokyklos stresu. Dar daugiau - tai yra deguonies kaukė mamai. Kad ir kaip būtų negerai - ligos, nemiga, problemos - nurimti tikrai padės liaudies daina. Viską išdainuosite, giliai iškvėpuosite, nurimsite. O jei dainuosite ne viena, dar ir pabendrausite, atsipalaiduosite, jausite palaikymą ir bendrumą. Štai dėl ko mamos dainuoja - penktadieniais, 11 valandą renkasi į “Mamų dainas” Lazdynuose, Architektų g. 11, kovos menų klube “Dojo”. Ateikite, lauksime.

Ką mamos dainuoja?

Dainuojame liaudies dainas, perteiktas mūsų protėvių. Keliaujame per metų rato šventes, dainuodamos kalendorines dainas. Susipažįstame su tradicijomis, kuriomis vėliau praturtiname savo šeimų šventes. Kalėdos, Velykos, Vėlinės tampa dar prasmingesnės, o ir susipažįstame su kitomis šventėmis - Lygiadieniais, Jore, Rasos švente…

Dainuojame šeimos dainas - tas, kurios pravers per vestuves, vaikų gimtuves, vardynas, kuriomis įprasminsime ir pradžiuginsime išeinančias gimdyti drauges, brandą patiriančias dukras, besituokiančius artimuosius.

Mamos dainuoja lopšines, kuriomis užliūliuoja vaikus, išmoksta lietuvių liaudies žaidimų, kuriais linskmina mažylius. Savo tautos sukauptus lobynus naudojame šiandien ir be galo džiaugiamės.

Kviečiame prisijungti, nes mūsų susitikimai įdomūs, nemokami, reguliarūs ir tikrai “mamišku laiku”. Laukiami ir mažyliai.