Gimdymo įstaigos Lietuvoje: apklausos rezultatai apie VILKAVIŠKIO ligoninę

Gimdymo įstaigos Lietuvoje: apklausos rezultatai apie VILKAVIŠKIO ligoninę

14. Jun 2019, 16:49 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Gimdymo vietos pasirinkimas - itin svarbi ir atsakinga užduotis, juk būtent čia jūsų taip ilgai lauktas stebuklas - jūsų kūdikis pirmą kartą įkvėps ir pravirks, čia prabėgs pirmosios jo gyvenimo valandos.

Todėl tam, kad jauniesiems tėveliams būtų lengviau pasirinkti, kur gimdyti, "Mamyčių klubas" kartu su „Huggies® Elite Soft“ pradėjo svarbų projektą.

Mes apklausėme per 1800 mamų visoje Lietuvoje, apibendrinome atsakymus apie gimdymo įstaigas mūsų šalyje ir dalinamės straipsnių ciklu apie kiekvieną gimdymo įstaigą.

Straipsniai apima jūsų atsiliepimus apie personalą, maitinimą, palatų/gimdyklų būklę, priežiūrą po gimdymo bei oficialią informaciją apie pačius gimdymo namus (kaip kiekviena įstaiga save pristato). Visa tai padės kiekvienai būsimai mamai geriau susiorientuoti ir pasirinkti gimdymo vietą.

VILKAVIŠKIO LIGONINĖ

Bendras mamų įvertinimas   

O dabar apžvelgsime jūsų atsiliepimus atskiromis temomis:

PERSONALAS/GYDYTOJAI:   

  • Viskas buvo sklandu ir su priežiūra. Buvo į kiekvieną klausimą atsakyta, jeigu ko nors nežinojau. 
  • Vilkaviškio ligoninėje man labai patiko, nes geri, profesionalūs specialistai.
  • Esu marijampolietė, tačiau rinkausi Vilkaviškio ligoninę, nes buvau girdėjusi puikių atsiliepimų, ir tikrai nenusivyliau. Gimdymą priėmė nuostabi daktarė ir skyriaus vedėjos priežiūra po gimdymo buvo labai rūpestinga.
  • Nuostabus personalas, dažni apsilankymai palatoje ir pasiteiravimas, kaip laikausi, daug nuoširdžių patarimų. Jaučiausi tarsi namie.
  • Nuostabi gimdymą priėmusi gydytoja, viską profesionaliai paaiškino.
  • Atvažiavus gimdyti nebuvo patikrinta vaikelio padėtis pilvelyje ir neįvertintas vaisiaus dydis. Dėl didelio vaisiaus ir padėties gimdymas buvo komplikuotas ir sunkus: kūdikiui hipoksija, raktikaulio lūžis ir t.t. Iš karto po gimdymo mažutis buvo išvežtas į Kauno klinikas. Tokie mano įspūdžiai.
  • Nemaloniai priėmė akušerė, elgėsi nemandagiai, šiurkščiai bendravo, normaliai nepaaiškino, kaip kas vyks. O šiaip viskas praėjo sklandžai.
  • Pagimdžiau Vilkaviškio ligoninėje, bet ir nebuvau visiškai patenkinta, nes Vilkaviškis nepadarė to, ką padarė Kauno daktarai, kurie man išgėlbėjo gyvybę. 

PRIEŽIŪRA PO GIMDYMO: 

  • Gavau visą informaciją apie maitinimą krūtimi, tad sūnų išmaitinau 1,5 metų. Šiuo metu laukiuosi antro vaikelio ir, manau, kad gimdysiu vėl Vilkaviškio ligoninėje. 
  • Gavau visą reikaligą priežiūrą pagimdžius - dažnai ateidavo seselės, padėdavo, jei ko nemokėdavau, paaiškindavo, ko nežinojau. Rodė tol, kol tikrai gerai išmokau žindyti mažylį.
  • Jaučiausi puikiai tiek prieš gimdymą, tiek po - nes Vilkaviškyje dirba geriausi specialistai.
  • Trūko patirtinio pamokymo apie žindymą.
  • Mano gimdymas praėjo sklandžiai, nes vyko su profesionalų priežiūra. Ačiū gydytojams.

MAITINIMAS   

  • Pirmą kartą gimdžiau, viskas labai patiko, išskyrus maitinimą.
  • Maistas neblogas kaip ir visose ligoninėse, gal dabar kas nors ir pagerėjo.
  • Gimdžiau prieš dešimt metų, tad sunku pasakyti kaip dabar. Anuomet maitinimas buvo nepritaikytas gimdyvėms.
  • Maistu nesiskundžiau, jei kas nepatikdavo - nevalgydavau, tad atveždavo vyras iš namų. Jis labai moka skaniai gaminti :)
  • Maistas kaip maistas, nėra ko norėti naminio.
  • Maitinimas tirkai nepritaikytas ką tik pagimdžiusiai moteriai - šlapianka, batonas, pieniška sriuba, nežinau, gal dabar ir kas nors pagerėjo.

PALATŲ, GIMDYKLŲ BENDRA BŪKLĖ:      

  • Jauki aplinka ir suremontuota ligoninė - man labai patiko.
  • Čia gimdžiau pirmą kartą ir, jei lauksiuosi vėl, tikrai čia atvyksiu, nes viskas labai patiko - švaru, jauku, geros palatos.
  • Mano palata buvo švari ir jauki - ko dar norėti.
  • Gimdyklos fainos, dušinės švarios, žodžiu, visur higieniška ir jaučiausi kaip namie.

* Mamos vertino penkiabalėje sistemoje (kur 1 - labai nepatenkinta, 5 - labai patenkinta). Iš viso apklausta 1800 respondenčių.

Vilkaviškio ligoninės Akušerijos ginekologinis ir neonatologinis skyrius

Teikiama skubi konsultacinė pagalba, skubi bei planinė pagalba gimdymo metu, atliekamas pilnavertis tiek vaisiaus, tiek gimdyvės būklės ištyrimas ir sekimas gimdymo metu, esant indikacijoms gimdymas užbaigiamas operaciniais metodais. Pagimdžiusioms moterims užtikrinama visavertė slauga. Slaugomi sveiki naujagimiai, sudaromos sąlygos jiems būti palatoje kartu su motina.

Gimdymo periodu gali būti taikomi ir įvairūs nemedikamentiniai skausmo malšinimo būdai (atsipalaidavimas vonioje, pratimai su kineziterapiniais kamuoliais). Visą gimdymo laikotarpį gimdyvė nuolat stebima akušerės. Tam naudojama ir moderni motinos ir vaisiaus būklės stebėjimui skirta įranga.

Visas akušerijos skyriaus personalas dirba laikantis PSO ir UNICEF „Naujagimiui palankios ligoninės“ iniciatyvos principų: palaiko ir saugo žindymą, nes motinos pienas  yra sveikiausias produktas kūdikiui, formuoja stiprius motinos-kūdikio emocinius-psichologinius ryšius, mažina motinos ir vaiko riziką sirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis. Jei gimdyvė pageidauja, gimdyme gali dalyvauti šeimos nariai ar artimieji. Jie gali palaikyti gimdyvę emociškai.

Pagimdžiusios moterys konsultuojamos individualiai akušerių aktualiais klausimais (pogimdyminio  laikotarpio ypatumai, natūralus naujagimių/kūdikių maitinimas, naujagimio priežiūra). Pacientės gali susipažinti su skyriuje esama informacine medžiaga apie naujagimiui atliekamus tyrimus, skiepus ir kt.

Rekonstruotos patalpos, gimdyklos ir šviesios palatos visiškai patenkins pacienčių poreikį jaustis patogiai ir jaukiai, o gimdymo ir pogimdyminiu laikotarpiu – gimdyvių poreikį būti kartu su artimiausiais žmonėmis. Visos gimdyklos aprūpintos vaisiaus sekimo, naujagimio reanimacijos aparatūra.

Skyriuje yra trys šeimos palatos, (dvivietės palatos) gimdyvei ir sutuoktiniui arba artimam asmeniui bei komercinė palata (TV, šaldytuvas, virdulys, šildytuvas, funkcinė lova gimdyvei, atskiras dušas ir WC, miegamasis fotelis,) gimdyvei ir sutuoktiniui ar artimam asmeniui.

 Vilniaus gimdymo namai

Santaros klinikos Vilniuje

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė Antakalnyje

Kauno klinikos

Kauno klinikinė ligoninė

P.Mažylio gimdymo namai Kaune

Panevėžio ligoninė

Pasvalio ligoninė

Marijampolės ligoninė

20180928094048-68391.jpg