Gimdymo įstaigos Lietuvoje: apklausos rezultatai apie Vilniaus gimdymo namus

Gimdymo įstaigos Lietuvoje: apklausos rezultatai apie Vilniaus gimdymo namus

21. Mar 2019, 07:31 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Gimdymo vietos pasirinkimas - itin svarbi ir atsakinga užduotis, juk būtent čia jūsų taip ilgai lauktas stebuklas - jūsų kūdikis pirmą kartą įkvėps ir pravirks, čia prabėgs pirmosios jo gyvenimo valandos.

Todėl tam, kad jauniesiems tėveliams būtų lengviau pasirinkti, kur gimdyti, "Mamyčių klubas" kartu su „Huggies® Elite Soft“ pradėjo svarbų projektą.

Mes apklausėme per 1800 mamų visoje Lietuvoje, apibendrinome atsakymus apie gimdymo įstaigas mūsų šalyje ir nuo šiandien pradedame straipsnių ciklą apie kiekvieną gimdymo įstaigą.

Straipsniai apima jūsų atsiliepimus apie personalą, maitinimą, palatų/gimdyklų būklę, priežiūrą po gimdymo bei oficialią informaciją apie pačius gimdymo namus (kaip kviekviena įstaiga save pristato). Visa tai padės kiekvienai būsimai mamai geriau susiorientuoti ir pasirinkti gimdymo vietą.

VILNIAUS GIMDYMO NAMAI

Bendras mamų įvertinimas 

O dabar apžvelgsime jūsų atsiliepimus atskiromis temomis:

PERSONALAS 

  • Gimdymo metu personalas buvo nuostabus.
  • Personalas nuostabus, visi draugiški, po komplikuoto gimdymo buvo atėjusi psichologė, kuri nuteikė gerai, antrą kartą rinkčiausi tik šiuos gimdymo namus.
  • Pakankamai viskas gerai. Personalas puikiai išmano savo darbą.
  • Turbūt man pasitaikė nekompetetingas gimdyklos personalas. Toks jausmas, jei paklausi ko nors - padarai “didžiausią nusikaltimą”, nes taip pažiūri lyg neturėtum teisės klausti.
  • Gydytojai profesionalai puikiai atliko savo darbą. Tik dėl jų ten gimdyčiau dar kartą, nekreipdama dėmesio į visas kitas smulkmenas. 
  • Patiko profesionalus personalas.
  • Nemalonus gydytojų bendravimas, replikos apie mano priaugtą svorį, nesustojus kraujavimui ir paklausus, kas ne taip, sulaukiau atsakymo: ne tavo reikalas.
  • Specialistai puikūs. 
  • Labiausiai nepatiko žemiausios grandies personalo bendravimas, t.y. pašiepiantys komentarai, žvilgsniai, replikos.
  • Labai šauni gimdymo namų komanda, profesionalumas, dėmesys naujagimiui ir mamai, pagalba po gimdymo, šiltas bendravimas. Taip pat netrūko dėmesio iki gimdymo, jokio streso, švelnumas ir šiluma sklido iš personalo. 
  • Labai nepatiko gimdymo eiga dėl, mano nuomone, pasitaikiusios labai prastos/nekompetetingos pamainos. Gimdančiai niekada nerekomenduočiau šios įstaigos.
  • Patiko personalas, kur tikrai padėjo man ir kūdikiui, ypač mažylių priežiūros seselės, kurios buvo nuostabios (ko nepasakyčiau apie gydytojus), kurios apžiūrėdavo mažylę. Nepatiko kai kurių darbuotojų elgesys, tačiau tai atsvėrė kiti nuostabūs, savo darbą mylintys ir išmanantys specialistai.
  • Labai patiko Vilniaus gimdymo namai, tiek personalas, tiek priežiūra.
  • Labai džiaugiuosi gimdymą priėmusio daktaro ir viso personalo profesionalumu ir patirtimi. Tik jų dėka viskas buvo sklandu. Tik jų dėka pati pagimdžiau sveiką dukrytę, nes gimdymas buvo labai ilgas, sunkus ir skausmingas.

PALATŲ, GIMDYKLŲ BENDRA BŪKLĖ 

  • Norėtųsi naujesnių palatų. Bet šiaip neblogai.
  • Palatos visai nieko, negaliu skųstis, juk ne į viešbutį atvažiavau.
  • Palatos pakenčiamos.
  • Palatos šaltos, vonios kambarys nešildomas, be gyvatuko/radiatoriaus - ir visa tai mokamoje palatoje.
  • Palatos švarios, tvarkingos, o tai svarbiausia.

PRIEŽIŪRA PO GIMDYMO 

  • Patiko, kad po gimdymo, kai reikėjo duoti mišinuką, nes mažylis buvo reanimacijoje, buvo naudojama taurelė, o ne buteliukas, kas nesutrukdė po to žindyti.
  • Čia gimdžiau antrą vaiką, žindymo specialistė labai padėjo, o anesteziologas buvo šiurkštus, nepataikė ir netikėjo, kad man blogai.
  • Labai patiko personalo pagalba žindymui, kai pirmas vaikas, viską rodė, mokė, net žindymo pozas ir t.t.
  • Po Cezario operacijos žaizdą pertvarstė ir pažiūrėjo, kaip gyja, tik antrą diena po operacijos, vėliau tik po savaitės, prieš leidžiant namo. Siūlų iš žaizdos negalėjo ištraukti, nes buvo padaryti mazgeliai. Galėčiau vardinti darbuotojų elgesio problemas nuo pirmos minutės atvykus iki atsisveikinimo. 
  • Nuo pirmų minučių įžengus į tą pastatą iki pat išrašymo liko prasti prisiminimai…niekas nesiteikė paaiškinti situacijų, sesučių lakstymai į palatą net nepasibeldus, nepažįstami žmonės verždavosi į palatą, žadinimas kūdikio po bemiegių naktų...net pieno mišinuko nedavė, nors savo pieno neturėjau. 
  • Pačiu gimdymu ir seselių dėmesingumu buvau patenkinta. Juk ne veltui šie gimdymo namai tikrai yra orientuoti norinčioms maitinti mažylius pačiom. 
  • Nors Vilniaus gimdymo namai turi statusą kaip naujagimiui palanki ligoninė, bet iš tiesų negavau tokios pagalbos žindymo klausimu, kokios tikėjaus. Gerai, kad netyčia trečią dieną pataikiau sutikti gerą sesutę ir ji šiaip ne taip parodė, kaip taisyklingai žindyti pirmagimį. Jei ne ji, galbūt ir būčiau nuleidusi rankas. O faktas tas, kad žindžiau 1,5 metų.

MAITINIMAS 

  • Maitinimas tikrai turėtų ir galėtų būti bent kažkiek panašesnis į maistą. Tokia nuomonė susidarė po gimdymo prieš 4,5 metų. Gal kažkas ir pasitaisė. Nesu stipriai nusivylusi, tad ir antrą vaiką planuoju gimdyti Vilniaus gimdymo namuose.
  • Labai nepatiko maitinimas. Nes pagimdžiusiai moteriai reikalingas specialus maitinimas. Turi būti sudarytas specialus meniu maitinančioms mamoms, nes nuo jo priklauso, ar neišbers vaiko ir pan. Taip pat pačiai mamai reikia jegų po gimdymo. Deja, buvo ir sumuštinių su dešra, ir kugelio... Be to, atvykus per pietus į ligoninę 41 nėštumo savaitę, man pasakė, kad vakarienė man nepriklauso. Tad vyrui teko vežti man maisto į ligoninę ir sėdėti koridoriuje jį valgyti.  Ką reiškia nepriklauso? O jeigu bučiau viena, niekas man negalėtų atvežti maisto, kavinių ligoninėje nėra, aš esu neščia... Tas labai nustebino.
  • Man visai buvo skanu, nors daugelis mamų sako, kad prastai ten maitina.
  • Maistas tikrai prastokas.
  • Maistas pasibaisėtinas.
  • Sakyčiau, prastas maistas kaip gimdyvei, bet valgyti galima. Visada yra kur tobulėti.
  • Maistas buvo baisus. Nors per kursus pasakojo apie subalansuotą maistą, bet bulka su šlapianke pusryčiams arba maitinančiai mamai obuoliai 2 kartus per dieną buvo kažkoks nesusipratimas.
  • Maistas tragiškas, net nepagalvočiau, kad taip gali būti maitinamos mamos.
  • Labai prastas, ar taip gali būti maitinamos gimdyvės?…
  • Na tikrai yra kur skaniau pavalgyti, gerai, kad gulėjau tik vos tris dienas :)

KITOS SUTEIKTOS PASLAUGOS: 

  • Šiek tiek suirzome jau iškeliaujant iš ligoninės, kuomet sėdėjome apsirengę ir laukėme, kol atsakingas žmogus dokumentus suruoš. Tai truko net porą valandų ilgiau nei žadėta…
  • Man labai patiko, kad kitą dieną po gimdymo apsilankė psichologė, pasikalbėti, kaip jaučiuosi ir pan.

* Mamos vertino penkiabalėje sistemoje, kur 1 - labai nepatenkinta, 5 - labai patenkinta). Iš viso apklausta 1800 respondenčių.

Všį „VILNIAUS GIMDYMO NAMAI teikia antrinio lygio stacionarines ir ambulatorines akušerijos ir ginekologijos, neonatologijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos paslaugas. 2002 m. vieniems iš pirmųjų VšĮ Vilniaus gimdymo namams buvo suteiktas, o 2017 m. patvirtintas Naujagimiams palankios ligoninės vardas. Sukaupta didžiulė gerosios praktikos patirtis skatinant žindymą.

VšĮ „Vilniaus gimdymo namai“ vieni pirmųjų įgyvendino bendradarbiavimo su šveicarais programos projektus ir šiandien yra visiškai atsinaujinę, aprūpinti moderniausia medicinos įranga.

Didžiausia Vilniaus gimdymo namų vertybė – dėmesingas personalas, komandinis darbas.

Konsultacinis centras rūpinasi nėščiosiomis visą nėštumo laikotarpį. Atliekamas ultragarsinis vaisiaus ištyrimas (11-13 ir 18-20) nėštumo savaitę. Per metus Konsultaciniame centre konsultacijų eina apie 8394 nėščiųjų.

Konsultaciniame centre veikia Žindymo kabinetas,  teikiamos profesionalios laktacijos specialisto konsultacijos, kurių metu  nėščiosios mokomos teorinių ir praktinių teisingo žindymo įgūdžių, teikiama pagalba ankstyvuoju pogimdyviniu laikotarpiu žindymo problemų turinčioms mamytėms.

Norintys daugiau sužinoti apie nėštumą, gimdymą ir naujagimio priežiūrą po gimdymo,  kviečiami dalyvauti trijų paskaitų cikle „Gimties stebuklas“.  Suteikiama pati naujausia ir svarbiausia informacija, atsakoma į rūpimus klausimus apie gimdymą, skausmo malšinimą gimdymo metu, natūralų žindymą ir naujagimio priežiūrą. Pamokėlių metu organizuojama trumpa ekskursija po gimdymo ir akušerinį skyrius. Trijų paskaitų ciklas „GIMTIES STEBUKLAS” būsimiems tėveliams susideda iš trijų paskaitų:

Pirma paskaita “Devyni nėštumo mėnesiai” (kalbama apie nėščiosios organizmo pokyčius, mitybą, higieną, gyvenseną, ambulatorinę priežiūrą nėštumo laikotarpiu, vaisiaus judesių sekimą/skaičiavimą, "aliarminius“ skundus, artėjančio gimdymo požymius, daiktus, reikalingus vykstant gimdyti).

Antra paskaita “Gimdymas. Gimdymo skausmo malšinimas” (kalbama apie artėjančio gimdymo požymius, gimdymo etapus, gimdymo ne/medikamentinius skausmo malšinimo būdus, taisyklingą stanginimąsi, „palaikymo komandos“ pagalbą moteriai gimdykloje, cezario pjūvio operaciją, indikacijas cezario pjūvio operacijai).

Trečia paskaita “Pirmosios savaitės po gimdymo” (kalbama apie naujagimio/gimdyvės būklės įvertinimą ir  stebėjimą po gimdymo, praeinančias naujagimio būkles,  naujagimio odos ypatybes/priežiūrą/maudymą, natūralų maitinimą (žindymą), naujagimio pilvo dieglius, kontracepciją po gimdymo).

Per metus paskaitas išklauso apie 3850 būsimų tėvelių.

Gimdymo skyriuje teikiama profesionali pagalba gimdymo metu. Gimdyklose stengiamasi sukurti šeimyninę namų aplinką.  Gimdymo priežiūrą atlieka profesionalios medikų komandos. Personalas yra draugiškas šeimai ir naujagimiui: su gimdyve aptariamas gimdymo priežiūros planas. Gimdyvei pageidaujant taikomi nemedikamentinis (masažas, hidroterapija, relaksacinė muzika) ir medikamentinis (intraveninė ar regioninė nejautra) skausmo malšinimo būdai. Sudaromos sąlygos gimdyme aktyviai dalyvauti artimam žmogui. Kiekvienoje gimdykloje yra funkcionali gimdymo lova, kurioje gimdyvė laisvai pasirenka jai patogią padėtį.  Yra galimybė gimdyti vandenyje, jeigu moteris pageidauja, tam yra pasiruošusi ir nėra medicininių kontraindikacijų gimdyti vandenyje. Gimęs naujagimis iš karto guldomas mamai ant krūtinės, užtikrinamas oda-oda kontaktas sėkmingam žindymui pradėti tuoj pat po gimdymo. Per metus Vilniaus gimdymo namuose gimsta apie 3000 naujagimių. Esant medicininėms indikacijoms atliekamas cezario pjūvis.

Pogimdyminėse palatose dirba kvalifikuotos ir nuoširdžios akušerės. Pagimdžiusios mokomos ir palaikomos natūraliai žindyti. Išlaikomi visi „Naujagimiui palankios ligoninės „ reikalavimai.  Šeimų palatos – pagerintos buitinės sąlygos, tai mokama paslauga.

Nėštumo patologijos skyriuje hospitalizuojamos nėščiosios, kurioms reikalinga stacionarinė nėščiosios priežiūra.  Stebima vaisiaus būklė, gydomos nėščiosios esant įvairioms nėštumo patologijoms, atliekamos planinės cezario pjūvio operacijos.

Besilaukiančios mamytės visuomet laukiamos Vilniaus gimdymo namuose, ligoninėje, kuri turi senas tradicijas, bet kartu yra ir moderni, atitinkanti visus pasaulinius standartus.

Na ir kaip žadėjome, pasibaigus apklausai renkame vieną laimėtoją, kuriai dovanojame Huggies® Elite Soft sauskelnių MEGA pakuotę (pasirinkto dydžio)! 

Tai - JOLANTA J. (susisieksime el.paštu)

20180928094048-68391.jpg