Tinklaraščio - ,,Mamos virtuvės paslaptys'' įkūrėja Valda Sabaitienė su Mamyčių klubo skaitytojais šiandien dalinasi keliais lengvais ir netradiciniais šventinių patiekalų receptais. Taip pat pasakoja apie savo įkvėpimo šaltinį bei atskleidžia, kaip jai kasdien pavyksta valgyti sveikiau ir lengviau. Apie tai ir ne tik kviečiu skaityti šiame interviu su Valda Sabaitiene.
- Valda, papasakokite kaip kilo idėja sukurti maisto tinklaraštį?
Suktis virtuvėje mėgstu jau labai seniai. O gimus mano pirmagimiui atsirado daugiau laisvo laiko, kurį galėjau praleisti virtuvėje. Mano vyras jau seniai visiems sako: „kam eiti į restoraną, jei aš namie valgau, kaip resorane“. Gimus mano antram berniukui, man labai trūko saviraiškos ir vieną dieną gimė mintis pradėti dalintis receptais. Jei vyrui patinka, vaikai valgo, gal ir kitiems patiks.
- Ir kodėl būtent toks pavadinimas?
Mamos virtuvės paslaptys todėl, kad dalinuosi paslaptimis, kaip galima greitai ir skaniai pagaminti pietus, vakarienę. Žinau, kad tikrai yra nemažai moterų, kurios neturi galimybės ilgai praleisti virtuvėje ir stovėti prie keptuvės, tad norisi pasiūlyti lengvesnių išeičių.
- Beje kiek laiko jau gyvuoja Jūsų tinklaraštis?
Vasario mėnesį jau bus 2 metai, kai įkėliau pirmą savo gaminto patiekalo nuotrauką su ta mintimi, kad nuo šiol tuo dalinsiuos su visais.
- Niekada nekilo mintis receptų perkelti į knygą ir ją išleisti?
Apie receptų knygą kol kas minčių dar neturėjau, galbūt trūksta paskatinimo iš artimųjų. Nemėgstu pervertinti savo galimybes, bet neatmetu tokios galimybės.
- Visgi ar būna dienų, kai visai nesinori gaminti?
Tikrai būna, kai darbe daug streso, grįžtu pervargusi ir neturiu nuotaikos. Tada žinau, kad man gaminti negalima, nes kai tokia būsena ir verčiu save gaminti, būna neskanu.
- Kokias alternatyvas renkatės tada?
Tokiomis dienomis tiesiog užsisakome savo mėgiamo maisto į namus. Dažniausiai tai būna toks maistas, kurio aš negaminu, bet mėgstu.
- O iš kur semiatės įkvėpimo?
Dažnai juokiuosi, kad iš tingėjimo. Daug receptų yra tikrai gimę iš tingėjimo gaminti. Kol buvau vaiko priežiūros atostogose, mėgdavau žiūrėti įvairias virtuvės kovas ar šiaip maisto gaminimo laidas (ne lietuvių). Būna, kad kažką įsidėmiu, užsirašau ir sugalvoju kaip tai panaudoti savo kuriamuose receptuose.
- Jūsų gaminamų patiekalų esmė – lengvi ir sveikesni receptai šeimai, bet ar visada taip ir pavyksta?
Didžioji dalis tikrai taip. Dažniausiai nukrypstu su desertais, bet juos valgome ne kasdien. Tikiu, kad visur turi būti balansas ir labai save riboti yra nenormalu. Stengiuosi, kad vaikai išmoktų valgyti kuo daugiau daržovių, valgytų sriubas. Perkant tuos pačius maisto produktus taip pat mėgstu paskaityti ir sudėti, nes ką dedame į save yra investicija į geresnę savijautą ateityje. Mūsų kūnas yra ne šiukšlių dėžė. Man asmeniškai daug maisto nereikia, bet jis turi būti skanus. Daug kas teigia, jog kas sveika, tas neskanu, bet aš su tuo nesutinku.
- Koks patiekalas Jums pačiai patinka labiausiai, kokį gaminate dažniausiai?
Aš pati labai mėgstu daržoves keptas orkaitėje. Vaikai taip pat su dideliu malonumu valgo, tai aš džiaugiuosi, kad skanu ir greita. Taip pat visi labai mėgstame grikių košę, valgome į savaitę ne vieną kartą. Tikrai nereikia būti virtuvės šefu, kad pagaminti iš paprastų produktų skaniai bei sveikai ar bent jau sveikiau.
- Ar jau sugalvojote šventinio stalo meniu?
Plius minus taip. Visada su mamyte pasideriname gaminamus patiekalus, aš dažniausiai būnu atsakinga už užkandžius ir skanėstus.
- Beje, ar kasmet gaminate tuos pačius patiekalus?
Pagrindiniai patiekalai būna beveik tokie patys ar skiriasi tik šiek tiek. Kasmet bandau įkalbėti mamytę gaminti mažiau maisto, nes tikrai jo tiek nereikia, tai po truputį man tai pavyksta! Džiaugiasi ji ir džiaugiuosi aš. Pvz.: Šv. Kūčių vakarą aš pradėjau gaminti vieno kąsnio užkandukus, kad visi paragautų ir neliktų, nereikėtų tiek maisto išmesti, nes tą patį per tą patį valgyti atsibosta.
- Galbūt pasidalinsite Keletą receptų ir su mamyčių klubo skaitytojais?
Žinoma, štai keli receptai.
Kitokie karšti sumuštiniai
Gaminimui reikės:
- forminės duonos
- sūrio
- šoninės
- pomidorų padažo
- Panevėžio filė
- putpelių kiaušinių
⠀
Gaminimo eiga:
Forminę duoną patepti su sviestu ir plonu sluoksniu pomidorų padažu.
Dėti sūrį, Panevėžio filė, šoninę.
Iš forminės duonos išspausti apskritimus.
Dėti ant paruošto sluoksnio ir įmušti kiaušinius.
Šauti į 180 laipsnių orkaitę apie 20 min.
Papildomai galima valgyti su daržovėmis, jei norisi.
⠀
Varškės kepsnys su lašiša ir krienų padažu
Gaminimui reikės:
- 100 g varškės (naudojau tą iš didelio gabalo, perku apie kilogramą ir gražiai atsipjoviau apie 1,5-2 cm storio)
- 50 g lašišos (mes visada valgom sūdytą)
- 2 v. š. graikiško jogurto
- 1 a. š. krienų
- 1 agurkas
- persilado
- 1 kiaušinis
- džiuvėsėlių
Gaminimo eiga:
Išplakti kiaušinį. Varškės atpjautą gabaliuką apvolioti persilade, kiaušinio plakinyje, džiūvėsėliuose ir dėti kepti į įkaitintą keptuvę iš visų pusių.
Į indelį sudėti jogurtą ir krienų, galite įdėti šiek tiek druskos ar mėgiamų prieskonių.
Susipjaustyti Agurką ir pasiruošti lašišą.
Iškepus varškės kepsniui skanauti!
Virta vištiena su obuoliais ir garstyčiomis
Reikės:
- prancūziško batono
- 3 vnt virtos vištos krūtinėlės
- 2 obuolių
- 2 a. š. garstyčių su grūdeliais
- česnako
- sviesto
- salotų
- avokado
- citrinpipirių
- tarkuoto sūrio
⠀
Gaminimo eiga:
Obuolius nulupti, padalinti į 4 dalis ir kiekvieną dalį dar į tris.
Uždėti garstyčias, išmaišyti ir šauti į 180 laipsnių orkaitę 10 min.
Prancūzišką batoną perpjauti per pusę ir tas dvi dalis padalinti dar per pusę tik išilgai.
Ištepti sviestu, uždėti česnaką, galite įšspausti ir užtepti.
Šauti į orkaitę kol gražiai paskrus.
Ant batono dėti avokadą.
Užberti citrinpipirius, tarkuotą sūrį.
Uždėti mėgiamų salotų, pas mane buvo špinatai.
Putpelės krūtinėlę supjaustyti griežinėliais ir dėti ant viršaus.
Tuomet keliauja keotas obuolys su garstyčiomis.
Pakartoti salotų sluoksniu ir uždengti antra batono dalimi.
⠀
Garantuoju, kas pabandysime, tas nenusivilsite ir kartosite.
Skanaus.