Maisto tinklaraštininkė Laura Jusienė atskleidžia, kas paskatino sveikiau maitintis ir kurti receptus

Maisto tinklaraštininkė Laura Jusienė atskleidžia, kas paskatino sveikiau maitintis ir kurti receptus

Tinklaraštininkė, mama ir virėja Laura Jusienė atvirai dalinasi šios vasaros atradimu - salotomis su arbūzu ir feta. Taip pat ir keliais receptais, skirtais mažiesiems, bei pasakoja apie sveikesnės mitybos alternatyvas. Tad įdomus pokalbis - apie maisto įtaką kasdienei veiklai, tinklaraščio kūrimą bei motinystės iššūkius. 

  • Laura, papasakokite, kaip kilo idėja kurti maisto tinklaraštį?

Tiesą pasakius, gimus vaikeliui pamačiau, kad turiu šiek tiek laisvo laiko, kurio dažnai pritrūkdavo dirbant, ir norėjosi jį išnaudoti tinkamai, tuo pačiu atsipalaiduoti atitrūkstant nuo namų rutinos. Todėl nusprendžiau skirti dalį laiko ,,Instagram '' tinklaraščiui, tai jau senokai buvo mano planuose, bet per kasdienę rutiną darbas – namai ir laiko planavimo stoką jo nerasdavau.

  • Dalinatės pačiais įvairiausiais patiekalų receptais, bet koks yra Jūsų pačios mėgstamiausias? Pasidalinkite receptu.

Mano kol kas mėgstamiausias iš sukurtų receptų yra lašiša su polentos koše.

Lašišos su polentos koše pagaminimui jums reikės:

Polentos košės;

  • 0,3l vandens;
  • 0,5l pieno;
  • Saliero lapeliai (nuo saliero stebo buvo likę);
  • 150 g Polentos;
  • Sūris ,,Džiugas";
  • Žiupsnio druskos.

Eiga

Gaminame tokiu pat principu, kaip ir mylimiausią vaikystės manų košę. Taigi, užverdame skysčius su druska. Tada pilame polentą, iš lėto maišome, kol sutirštėja, pabaigoje sudedame džiugo sūrį ir kapotus saliero lapelius, jei norisi skystesnės - įpilame dar vandens ar pieno.

Lašišos marinatas 

  • Dijon garstyčios;
  • Druska;
  • Juodi pipirai;
  • Volčesterio padažas;
  • Klevų sirupas;
  • Saliero lapeliai;
  • Česnakas;
  • Citrinos sultys;
  • Alyvuogių aliejus;
  • Siracha padažiukas.

Padažiuką sumaišome ir išmarinuojame juo lašišą. Truputį paliekame 10-15 min. Tada apkepame oda žemyn ant įkaitintos keptuvės, kol pasidarys graži plutelė. Apkeptą šauname į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 4 minutėms.

Garnyras

  • Kukurūziukai;
  • Cukriniai žirneliai;
  • Pomidoriukai;
  • Ridikėliai.

Kukurūziukus su cukriniais žirneliais apkepame su ghee&coconut sviestu ir šlakeliu aliejaus.

  • Iš kur semiatės įkvėpimo gaminti?

Įkvėpimas dažniausiai ateina su noru būti sveikesnei, geros nuotaikos ir energingai, kad tos energijos užtektų ir su mažyliu. Būna, kad tiesiog guliu lovoje su mažyliu ir jau galvoje dėliojasi mintys, ką šiandien pasigaminti greito, sveiko ir skanaus. Tada arba mintyse vaizdas dėliojasi, arba semiuosi idėjų iš užsienio tinklaraščių ir taip pat ,,Pinterest'' programėlės, knygos, bei turiu keletą ,,YouTube'' kanalų, kuriuos seku, persižiūriu ir tuomet kuriu savo. Dažniausiai stengiuosi ne tą patį, pakeičiu ingredientus, koreguoju pagal save receptus, nes tikrai labai dažnai tenka pastebėti neatitikimų receptuose, kas labai erzina gaminant. Todėl pati, kai gaminu ir rašau į ,,Instagram'', stengiuosi viską kruopščiai pasverti, kad būtų tikslu, na, aišku, prieskoniai jau pagal kiekvieno skonį.

  • Visi receptai sukurti Jūsų pačios?

Didžioji dalis taip. Viskas yra atėję iš patirties dirbant virtuvėje bei žiūrint kūrybiškai. Turiu paminėti, kad mano kuriami receptai siekiant kuo mažiau švaistyti maisto. Todėl gaminu iš to, ką turiu namuose, ir tam tikram receptui susiperku trūkstamus produktus, o likučius taip pat kūrybiškai panaudoju. Noriu sumažinti perdėtą maisto pirkimą, bei kuo mažiau jo išmesti, kas šiuo metu yra ypač aktualu, norint saugoti gamtą ir kažkiek sutaupyti.

  • Maisto gaminimas Jums - ne tik hobis?

Taip, tiesa, prieš daugiau nei metus mano pagrindinis hobis ir darbas buvo vienas ir tas pats. Buvau labai įsisukusi į darbą virtuvėje, dirbau virėja restorane, ten taip pat turėjau galimybę eksperimentuoti, estetiškai pateikti maistą, bet ten jau buvo ne toks paprastas maistas kaip mano kuriamame tinklaraštyje. O visa meilė maisto gaminimui, kaip juokiuosi, atsirado nuo mano mamos užrašų. Vienas pirmųjų mano pagamintų patiekalų buvo blyneliai, o juos irgi eksperimentuodavau su įvairiomis uogienėmis, kakava. Realiai tai, ką rasdavau virtuvėje, nuo to viskas ir prasidėjo.

  •  O ar sūnelis jau spėjo išragauti mamos ruoštą maistą? Ar dar nepradėjote primatinimo?

Taip, pradėjome su gydytojos rekomendacija. Jau šiek tiek daugiau nei mėnesį ragaujame įvairias košes ir tyres, trintus vaisius. Vaikutis labai smalsus ir noriai viską ragauja. Na, bet kol kas viskas tyrių pavidalu, nes dar pats nesėdi, bet planuoju, kai pradės sėdėti - maitinti pagal blw metodą (kūdikio primaitinimas gabaliukais, ne trintu maistu). 

  • Galbūt galite pasidalinti keliais receptais, skirtais mažiausiems?

Žinoma, pasidalinsiu kol kas mano mažylio mėgstamiausiomis tyrelėmis.

Tyrelė su žiediniu kopūstu ir saldžia bulve

Reikės:

  • Žiedinio kopūsto 100 g;
  • Saldžios bulvės 100 g;
  • Tyro alyvuogių aliejaus 1 šaukštelio;
  • Truputį karpų dėl skonio.

Viską smulkiai supjaustome ir dedame į maisto garintuvą, skirtą vaikams, arba puodą su garų sieteliu, galima ir į orkaitę uždengus, kad troškintųsi savo sultyse. Gariname apie 30 minučių, kol pasidaro minkštos daržovės, prieš pabaigą įdedame ir krapus. Tada viską sutriname iki maždaug grietinės tirštumo masės, skystiname, jei reikia, su virintu vandenuku ar garintų daržovių skysčiu, priklausomai nuo to, kokią tyrelę labiau mėgsta vaikiukas - skystesnę ar ne. Pabaigoje įpilu alyvuogių aliejaus ir viską išmaišau. Palaukiu, kol tampa vaikučiui tinkamos temperatūros ir duodu skanauti. Taip pat sūnelis mėgsta tyrelę su bananu, avokadu ir špinatais.

Jai pagaminti Jums reikės:

  • 1 banano - prinokusio, bet nepernokusio
  • 1 avokado
  • Saujos špinatų

Špinatus nuplikome karštu vandeniu tam, kad geriau mažylis pasisavintų geležį. Tada viską sudedame į trintuvą kartu su špinatais ir sumalame. Šitą tyrelę galima ir užšaldyti, ypač gerai, jei vaikiukui dygsta dantukai, duoti pačiulpti, ar po to sumalti iki ledų konsistensijos ir tokią duoti esant karštiems orams mažyliui atsigaivinti.

  • Jūsų tinklaraščio šūkis – sveiko maisto idėjos, bet ar visuomet pavyksta gaminti sveikai?

Tikrai ne visada pavyksta. Tada renkuosi kitokias sveiko maisto alternatyvas arba ne. Visgi, šiuo atveju emocinė mamos būsena yra svarbiausia.

*Kitus Lauros receptus rasite paspaudę čia

  • Ar būna dienų, kai nesinori gaminti, kokias alternatyvas renkatės tuomet?

Taip, tikrai būna dienų kaip tyčia. Nors teisingiausia būtų sakyti - kai noriu tiesiog pailsėti nuo visko ir net nuo gaminimo. Ne paslaptis, norisi pailsėti tokiomis dienomis, kai vaikutis mažiau miegą naktį, ir tą mamos puikiai supras, jog nieko nesinori, tik miegoti, o apie gaminimą iš viso nėra net ką galvoti ir, aišku, emocinė būsena tuo metu.

Tokiais atvejais dienos eigoje arba persilaužiu, arba renkuosi kitas sveikas alternatyvas, o kartais leidžiu sau ir nutrūkti, pasimėgauti nesveiku maistu (tortu ir pan., nors tortas paskutiniu metu - retas atvejis). Visgi mes, mamos, turim rasti laiko ir sau, nepamiršti atsipalaiduoti, negalim būti lyg robotai nuo ryto iki vakaro kaip užsuktos. Tad tokiais atvejais užsisakau maisto į namus ir renkuosi sveikesnes alternatyvas iš ajurvedinės virtuvės, indiškos, bei taip pat tiesiog kokį kepsnį be džiūvėsėlių ir pan. Iš sveikesnių skanumynų labai geri iš "EPBAR'' energijos produktų, norint tiesiog užkąsti ir neturint tam laiko, aišku, tam tinkami ir tiesiog riešutai pirmoje dienos eigoje, ar vaisius. O jau link vakaro kažkas su graikišku jogurtu ir uogomis bei chia sėklomis.

  •  Šiuo metu esate dekretinėse atostogose, bet kuo užsiėmėte iki vaikeliui gimstant?

Iki vaikeliui gimstant dirbau viename restorane virėja ir tiesiog mėgavausi darbu bei supančia gamta, daug domėjausi apie vaikelio auginimą, patį gimdymą bei psichologinę – emocinę būseną.

  • O ar tiesa, kad gimus vaikams mamos tarsi įgauna antrą kvėpavimą, neretai net imasi naujų veiklų, atidaro verslus? Ar taip nutiko ir Jums?

Nelabai turiu su kuo palyginti, neturiu savo rate tokių pavyzdžių. Tačiau kalbant apie save, dar konkrečiai neatradau savęs, kur pilnai galėčiau save realizuoti. Kol kas tik labai daug mąstau apie įvairias veiklas ir ką galėčiau veikti, bet neatmetu galimybės ateityje galbūt kurti savo verslą, arba pakeisti sritį, kurioje dirbau iki šiol, kad pilnai galėčiau realizuoti savo menišką sielą.

  • Galbūt planuojate išleisti receptų knygą?

 Apie tai teko pagalvoti, bet kol kas neturiu tiek sukaupus receptų, kad galėčiau tai padaryti. Taip pat dar neteko domėtis, kiek viskas man kainuotų, norint ją išleisti. Tačiau, kas žino, gal ateityje bent jau internetinė tokia knyga mano puslapyje ir galėtų atsidurti.

  •  Na ir pabaigai, galbūt pasidalinsite kokiu gaiviu vasarišku receptu...

Taip. Gaivios vasariškos arbūzo ir fetos salotos

Reikės:

  • Arbūzo 100 g
  • Ridikėlių 50 g
  • Fetps 30 g
  • Kedrinių pinijų 15 g
  • Mėtos

Padažui pagaminti reikės:

  • Klevų sirupo 15 g
  • Laimo sulčių 50 ml
  • Truputis druskos
  • Mėtos.

Arbūzą supjaustome pagal savo fantaziją, aš tarkuočiau plonomis juostelės, kartu su ridikėliais. Tada pakepiname kedrines pinijas, kad jų skonis ir aliejai atsiskleistų. Galima kepinti tiek orkaitėje, tiek keptuvėje. Dedame viską į lėkštę, ant viršaus patrupiname fetos sūrio, pamėtome mėtos lapelių. Gaminame padažą, išspaudžiame laimo sulčių, įpilame klevų sirupo, truputis druskos, keli mėtos lapeliai ir sutriname padažiuką. Pilame ant viršaus ir valgome. Skanaus!