Kultūros nakties renginių cikle - Medininkų pilies lankymas nemokamai

Kultūros nakties renginių cikle - Medininkų pilies lankymas nemokamai

24. May 2019, 20:40 Gintarep Gintarep

Šį kartą mes kopsime į Medininkų pilį.

Medininkų pilis – plotu didžiausia gardinė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos pilis, struktūra gimininga Lydos ir Krėvos pilims, beveik dvigubai didesnė už Krėvos pilį. Iš pažiūros žema, atrodo užimanti mažai vietos. Kiautinės konstrukcijos siena ir bokštai sumūryti iš lauko akmenų ir plytų baltiškuoju plytų rišimo būdu. 

Perskaitysime techninius duomenis:
Medininkų pilis užima apie 2 ha plotą (su apsauginiais grioviais ir pylimais – 6,5 ha). Pilies forma – netaisyklingas keturkampis. Šiaurinė siena 128,7 m ilgio, rytinė – 161,2 m, pietinė – 127,7, o vakarinė 147,9 m. 

Pilis pastatyta lygumos pakraštyje. Šiaurėje ir vakaruose ją saugo pelkė. Anot gido vanduo piliai buvo gyvybiškai reikalingas. Pilis turėjo aukštas sienas, kurių aukštis buvo 14-15 m, išliko apie 70% aukščio. Sienos storis prie pamatų siekė 1,8-1,9 m, o viršuje 1,6 m. Viršuje, 11 m aukštyje buvo įrengtos šaudymo angos,

išilgai jų iš kiemo pusės ėjo medinė galerija šauliams. 

Pagal savo paskirtį ir konstrukciją Medininkų pilis laikytina seniausiu pilies tipu Pabaltyje. Manoma, kad pilis pastatyta XIII a.: šiaurinės ir rytinės sienų plytų mūrams – seniausias Lietuvoje virš žemės išlikęs mūras – tapatus XIII a. Rygos pastatų mūrui ir archeologiniuose sluoksniuose surastiems Vilniaus Žemutinės pilies ir senosios Trakų piliavietės mūrams. Buvo pritaikyta frontalinei gynybai.

Norėčiau pasidžiaugti, kad į pilį teko kilti du kartus: kilome be gido, bet kai apžiūrėjome ir nusileidome prie išėjimo, sutikome gidą, kuris pasiūlė prisijungti. Pradžioje buvo nemandagu atsisakyti, bet nebuvo jėgų vėl kilti į penkis aukštus (jei norime ant stogo - gaunasi šeši).

Manėmė, kad pakilsime į kelis aukštus, o vėliau ...

Bet pasirodė labai įdomūs gido pasakojimai.

Vaikai buvo įjungti į eksponatų palietimą. Galima buvo liesti, kelti...

Ieškoti paukštelio pėdučių įspaudų.

Be gido nematėme rakinamų cukrinių ir stalo peilių grožio.

Paveikslų istorinis brandumas atsirado tik gidui suteikus istorinių žinių.

Net nebūčiau supratusi, kad būna grojantys paveikslai.

Galėjome nusikelti į anuometinį laikmetį.

Arba dar ne visai tolimą (LR Prezidento Algirdo Brazausko)

Supažindinu su ginklų įvairove ir jų paskirtimi.

Riboženkliai - lyg papraščiausi akmenys, bet iškalti simboliai.

Bei gausybe eksponatų.

O dabar mes jau ant stogo (antrą kartą).Ar sunku? Ne, ne... Nes buvo labai įdomu. Jei būtume buvę be gido, tai nebūtų tokio pakylėjimo, žinių bagažo ir matote? Esame nepavargusios. Keliame vėliavą (netikite?).

Bei ilsimės šieno soste.