Klaipėdos zoologijos sodas

Klaipėdos zoologijos sodas

20. Jul 2019, 12:41 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Apie zoologijos sodus esu dvejopos nuomonės. Visų pirma, man atrodo, gyvūnui geriau turėtų būti laisvėje, ypač jei zoo nesuteikia visų reikalingų sąlygų. Kita vertus, gamtoje gyvūnai nyksta, jų gyvenamasias teritorijas mažina žmogaus veikla: kelių tiesimas, miškų kirtimai, statybos, medžioklės. Kai kurios rūšys laukinėje gamtoje beveik nesutinkamos ir jas, bent po kelis vienetus, išsaugoję būtent zoologijos sodai. 

Kas liečia jų lankymą, bet kuriuo atveju tai kone vienintelė galimybė pamatyti laukinius gyvūnus iš arti, nes juk ne visi gali sau leisti safarius. 

Klausimas tik, kokios būklės tie gyvūnai. 

Atvykus į Klaipėdos zoo iš pradžių pasibaisėjau: betonas, medinės lentos, tuščia plika žemė.  Tik kai kur imituojama tikra gamta, prisodinta medžių ar krūmų, kur gyvūnai galėtų pasislėpti.

Bet paskui pagalvojau: jei vaizdas netenkina mano estetinio skonio, ti dar nereiškia, kad gyvūnams blogai. Jie atrodo gan sveiki, yra maitinami ir norisi tikėti, kad darbuotojai myli savo darbą ir stengiasi. 

Zoologijos sodo tinklalapyje viskas pateikiama labai gražiai: sodas plečiasi, daugėja gyvūnų rūšių, vyksta ekskursijos ir edukacinės programos. Bet vaizdas ( vėl gi, tas - estetinis) nelabai patrauklus. Gal todėl, kad esame buvę Rygos zoologijos sode. Ten įėjimo kaina mažesnė, bet zoo atrodo žymiai gražiau, artimas tikrai gamtai. BET Ryga - sostinė, ir greičiausiai viskas atsiremia į finansavimą bei turizmo įtaką.

Prie įėjimo nedidelė užkandinė. Tualetas deja tik tas plastmasinis kilnojamas, su labai nekokiu kvapu. Linkėčiau šiek tiek investuoti į padoraus wc statybas. Juk atvyksta ir mamos su vaikais, šeimos. 

O va gyvūnai labai patiko. Nors jie ir uždaryti už grotų ar stiklų, apima jausmas, kad jie visai arti tavęs. Ir kai tau į akis žiūri tavo svorio ar net sunkesnis "kačiukas" bėga šiurpuliukai. Kačių šeimos atstovų čia daugiausia. Yra liūtų, tarp jų ir baltųjų. Yra ir baltų tigrų, pumų, lūšių ir kitų "katinių". Beje, mus pasitiko ir paprastas labai prižiūrėtas vietinis katinas.

Galima pamatyti ir įvairius kanopinius: danielius, stirnas ( Nikolas pavadino bembiais), ožiukų, įvairių raguotų gražuolių bei kupranugarių. Galima įsigyti kibirėlį su daržovėmis ir duona bei juos pašerti. Matosi, kad gyvūnai prie to pripratę, nes iškart visu būriu prieina ir prašo valgyti. O jei nori tik paglostyti, bet skanėsto neturi, tai apsisuka ir nueina :)

Matėme beždionių, povų, papūgų, meškėnų, voverių. O mane labiausiai sužavėjo būtent katės ir pelėdos. 

Čia gyvena ir kelios rūšys vilkų. Va jų gyvenamoji vieta man pasirodė niūriausia. 

Iš viso zoologijos sodas skaičiuoja apie 200 gyvūnų ( 150 rūšių).

 Dirba zoologijos sodas kasdien nuo 10:00 iki 20:00. Bilietų kainos suaugusiems 7 eurai,  senjorams ir moksleiviams ir studentams 5, o vaikams nuo 3 iki 7 metų 3 eurai. Iki trijų metukų - lankymas nemokamas.

 

Įsikūręs zoo yra 10 km nuo Klaipėdos, Jonušų kaime Durpyno g.52. Čia važiuojant nuo Klaipėdos link Vilniaus reikia pasukti į dešinę. Netoli nuž kelio yra reklaminė iškaba, tai rasti ne sunku.

Jei vaikai nori pamatyti gyvūnus, tikrai verta nuvykti. Jei visgi galvojate, kad zoo yra blogis, tada tiesiog pravažiuokite pro šalį.

Aš norėčiau palinkėti zoologijos sodui geresnio finansavimo ir palsaugų tobulinimo. Bet svarbiausia - meilės gyvūnams ir savo darbui.

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 23. Jul 2019, 00:32

Na, kita vertus, tie gyvūnai dažniausiai jau gimę nelaisvėje, tai nemokėtų gyventi laukinėje gamtoje. Ir viskas tik todėl, kad kažkada kažkas nuspręndė, kad savo malonumui galima atimti kažkam laisvę...

jaldija jaldija 23. Jul 2019, 00:23

Kad ir kaip mes suaugę nepritartume tokio tipo zoo sodams, nors palyginus su Kauno, šis kur kas daugiau laisvės suteikiantis.
Bet vaikams čia patinka.
Mes šiemet apsilankėm Rygos zoo sode. Labai nusivyliau ir nusiminiau, jau buvau pamiršusi niūrų zoologijos sodų vaizdą. Bet ir vėl, Airidui patiko. Nors ir jis supranta , kad nelaisvėje gyvūnams sunku ir gailisi jų.

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 22. Jul 2019, 15:25

Floryte, sutinku! Manau, gyvūnams čia nėra blogai. O povų man nepavyko nufotografuoti, kaupėsi lietus, tai jie nelabai norėjo vaikštinėti 😀

floryte floryte 21. Jul 2019, 23:13

Man irgi šiame zoologijos sode labai trūksta žalumos. O nelaisvėj gimę tigrai tikrai nežino, kas yra laukinė gamta, ir koks ten gyvenimas, tad jei jie gauna pakankamai maisto ir pakankamą teritoriją, tai gal viskas ir ok. Vis tik gražiausia, kas man įstrigo šiame zoologijos sode - povai, laisvai bevaikštinėjantys senų obelų sode. Aš - kiek įmanoma - už naturalizmą!