Druska – prabanga?! Mes jos turime ir vartojame!

Druska – prabanga?! Mes jos turime ir vartojame!

29. Mar 2022, 21:22 floryte floryte

   Pastaruoju metu druska graibstoma kaip niekad. Išties, bandau atspėti, kodėl žmonės ją taip perka. Gal todėl, kad nuo senų laikų ji laikoma kaip viena iš paprasčiausių produktų konservavimui(sūdymui) naudojamų medžiagų?...O gal todėl, kad toji paprasta, nerafinuota druska, kurią žmonės naudoja daržovių konservavimui - iš Ukrainos?...Pabandžiau ir aš pažvelgti į druskos vartojimą iš savo namų kampo. Ar galėtų mūsų šeima be jos išgyventi?...Mokslininkai sako, kad vartojant daug druskos, dėl per didelio natrio kiekio į kraujagysles patenka daugiau vandens, bendras kraujo kiekis jose padidėja, o tai kelia kraujospūdį. Aukštas kraujospūdis, kaip žinome, yra susijęs su didesne širdies, insulto ar inkstų ligų rizika. Sakoma, kad suaugusiam per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau 5 gramų druskos.

      Druską šeimoje vartojame, nes žinome, kad ji (natrio chloridas) - žmogaus organizmui gyvybiškai svarbus mineralas. Tikrai nesveriame jos vartodami, tačiau stengiamės laikytis saiko. Druską mes vartojame ne vienos rūšies, o net keletą skirtingų. Štai bulves virdami sūdom rafinuota paprasta, rupia, nejoduota druska. Patiekalų pagardinimui naudojam tik Himalajų druską. Perkam ją nesmulkintą ir visai prieš patiekiant, malame druskos malūnėliu. Asmeniškai man nepatinka pirkti jau sumaltą, nes nesu tikra, kas ir ką ten sumala. Rausvoji Himalajų druska - pati švariausia pasaulyje ir visiškai neapdorojama. Ji išgaunama rankomis Himalajų kalnų masyve, Pakistano teritorijoje. Mes ją labai mėgstame, nes ji - subtilaus skonio, nėra tokia ypatingai sūri kaip paprasta druska.

Ne taip seniai nusipirkau ir Juodosios Himalajų druskos. Ji - taip pat nerafinuota, tamsios spalvos vulkaninės kilmės druska, kurios sudėtyje yra geležies sulfato, suteikiančio jai rausvą atspalvį, vandenilio sulfato, suteikiančio specifinį kiaušinių kvapą ir skonį. Tad jei pritrūkom kiaušinio, jį dėl skoninių savybių gali atstoti ši druska. O taip pat ji ypatingai minkština ir švelnina, dezinfekuoja odą, todėl tinka vonioms, odos priežiūrai.

Namuose turiu ir Adygėjos (Kaukazo regiono) druskos, kuri yra praturtinta prieskoninėmis žolelėmis, česnakais ir juodaisiais pipirais. Ja gardiname keptos mėsos, žuvies, troškinių ir daržovių patiekalus.

Tiesa, rafinuotos juoduotos smulkios druskos namie turime, tačiau ją vartojame retai, tik tuomet, kai namuose nebelieka jokios kitos. Mat tą smulkią druską itin sudėtinga dozuoti, net nedaug jos įdėjus, galima ją pajusti kaip reikiant.

Bet ar žinojote, kad yra druskos, kurios, bent jau mes, net akyse nesame regėję?...Pavyzdžiui, - Mėlynoji arba Persijos druska. Tai - rečiausia pasaulyje druska, išgaunama Šiaurės Irane. Pasirodo, jos išskirtinis skonis valgant keičiasi iš ryškaus sūrumo į švelnų saldumą. Pilkoji druska, kuri išgaunama Prancūzijoje, Bretanės regione, ir šiai druskai spalvą suteikia pakrantes dengiantis molis. Fleur de sel arba "Druskos gėlė" - švelnaus skonio, lengva, išvaizda primenanti trapias, greitai tirpstančias sulipusias snaiges. Ji išgaunama iš pilkosios druskos, esant tik tam tikroms oro sąlygoms - kai sausa, šviečia saulė, pučia švelnus, tolygus vėjelis. Tiems, kad ieško neįprastų skonių ir spalvų - turėtų patikti medžių anglies dūmuose rūkyta jūros druska, kuri pateikalams suteiks rūkytų gaminių skonį.

Taigi, tad reziumė: jaučiamės turtingi, nes namuose turime šiek tiek druskos(cha, kai visi ją šlavė iš PC lentynų, aš nerafinuotos jau neradau, tad elegantiškai į krepšį įsidėjau vieną pakuotę prabangios numylėtosios Himalajų druskos). Išties, senovėje druską laikė brangenybe - ją keisdavo į tokio pat svorio auksą, mainė net į žemę ir vergus. Beje, manau, kad prie druskos, kaip ir prie cukraus vartojimo, priprantama. Tokie tie mūsų skonio receptoriai!

floryte floryte 05. Apr 2022, 12:33

Picama, oi, geras - juoda, dažanti druska!

picama picama 05. Apr 2022, 10:48

Mūsų senoliai naudojo kanapinę druską- paprastą buityje naudojamą kalnų druską sutrindavo kartu su kanapių sėklomis. Į salotas arba su virtomis bulvėmis mes naudojame tokią.
Dar gavau dovanų juodos geoterminės druskos iš Islandijos! Šitą mažai naudojau- ji net maistą nudažo juoda spalva 😀

jaldija jaldija 31. Mar 2022, 18:33

Stambiąją Himalajų druską ir mes labai mėgstam.
Druska toks produktas, kurio įsigijus užtenka ilgam. Ir manau, kad bent kokius tris - keturis mėnesius aš jo dar nepasigesiu.

Gintarep Gintarep 30. Mar 2022, 09:42

O, pasirodo ir Jums tinka visokios druskos. Atvirai pasakius, aš tos ukrainietiškos matyt kokius 10 metų nenaudoju, nes vis atsivežu iš ekskursijų po druskų fabrikus-kasyklas egzotinės druskos.