Ar egzistuoja rinkliavos mokymo įstaigose? Padiskutuokim!

Ar egzistuoja rinkliavos mokymo įstaigose? Padiskutuokim!

08. Oct 2020, 18:05 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Prisimenu savo mokyklinius laikus. Tada tik tėveliams sugužėjus į klasės tėvų susirinkimą būdavo destoma, kam ir kiek pinigų reikės mokslo metams.

Knygos, pratybos, vėliau uniformos. Na, visa tai, ko mokykla neparūpina. 

Ir žinoma frazė - "reikėtų remonto". Po metų klasė perkialiama į kitą kabinetą, ir vėl "reikia remonto". 

Mano vaikai dar neina į mokyklą, tad apie tai, kas vyksta ten žinau tik iš draugų ir iš straipsnių ar vadinamų postų facebook grupėse.

Atsirado naujienų, pvz., spinetlių nuoma arba išpirkimas. Spintelės keičia rūbines, tad jei negali nusipirkti spintelės, prasideda patyčios ( jei tikėti interneto istorijomis).

Gal kas jau susidūrėte su mokyklos reikalais ir galėtumete daugiau papasakoti.

Kita vertus, viso to kažkaip negaliu pavadinti rinkliava... Atordo, kad nieko gi baisaus. Logiška, kad reikia pratybų, uniformos, na, ką padarysi, ir spintelės. Juk perkam drabužius, batus, liniuotes, pieštukus, skaičiuotuvus, nes šiais dalykais turime aprūpinti savo vaikus.

Kita vertus, nežinau, kiek tai teisėta, kiek ne, bet mano požiūriu, jei valstybė skelbia, kad šalyje mokslas nemokamas ir prieinamas kiekvienam vaikui, tai mokyklos turėtų būti aprūpintos visomis mokymo priemonėmis, be to, mokymosi aplinkos patobulinimai taip pat neturėtų kabėti tėvams ant sprando. Kodėl, pvz., reikia nuomoti ar pirkti spintelę? O suolą su kėde gal irgi reikia nuomotis? O fizinio lavinimo inventorių? Gal tai normalu privačiose mokyklose, bet ar taip turi būti valstybinėse?

Žodžiu, gal perlenkiu lazdą, o gal tiesiog ne viską suprantu. 

Jei kalbėčiau tik apie mūsų darželį, jokių pinigų rinkimų iš vadovybės čia nebūna. Darželis pilnai apsirūpina viskuo pats. Nemažai prie to prisideda direktorė, kuri sugeba "išmušti" visokias renovacijas, apželdinimus, remontus, patalpų įrengimą.

Mūsų darželyje net nereikia siūtis ar pirkti karnavalinių kostiumų šventėms. Vaikai gauna ir uniformas  fizinio lavinimo pamokėlėms. Darželis viską duoda.

Turim saugaus eismo klasę, interaktyvias grinids, mini žaidimų aikštelę po stogu, gamtos kampelį ir niekas niekada neprašė už tai sumokėti.

Mokėti reikia tik už būrelius, kurių kaina tikrai nesikandžioja.

BET mano blogas šį kartą net ne visai apie tai, ko prašo ar neprašo oficiali mokymo įstaiga. Tikiu, kad mokslo įstaigų finansavimas nėra labai dosnus, tad suprantama, kad sukasi, kas kaip gali.

Aš apie tėvelius, kurie tiesiog spirga norėdami kažkur tuos pinigus įkišti, lyg turėtų jų per daug. Nesakau, kad norėti savo vaikui geresnių sąlygų, kokybiškesnių priemonių ar patogesnio mokymo proceso yra blogai. Net labai sveikintina!

Tačiau yra tėvai, kurie pastatomi į labai nepatogią padėtį. Jie priversti išleisti daugiau, nei reikia, nes jaučia spaudimą būti "kaip visi". Jiems tenka išgirsti ir pašaipų, ir nuoširdžios nuostabos, negi jūs nenorite, kad  "..." - įrašykite, kas šauna į galvą. 

O ką, jei šeima tikrai neturi papildomų 5/10/20 eurų? O jei dar augina kelis vaikus? 

 Draugės istorija: dukrai pradėjus lankyti pirmą klasę, laukė staigmena. Per tėvų susitikimą, kuriame ji negalėjo dalyvauti, buvo nespręsta, kad reikia remonto. Draugės požiūriu, klasė atrodė tikrai gerai. Pasitrynusios buvo nebent grindys. Bet, ji, kaip manau, ir dalis kitų tėvų, tyliai sutiko, nes nenorėjo konfliktų. Pabrėžiu, tai buvo ne mokytojos mintis, o pačių tėvų.

Dar populiaru turėti tėvų komitetą ir rinkti pinigėlius į grupės/klasės fondą, jei prireiks. Dažniausiai tie pinigai yra skiriami šventėms: vaišėms, dovanoms. Pavyzdžiui, Kalėdoms. Dovanos dovanojamos ne tik vaikams, bet ir mokytojams, direktoriui. 

Taip išeina, kad už nieką mokėti  lyg ir nereikia, tačiau galiausiai atiduodi 10-20 eurų. O gal ir dar daugiau? 

Gal mano straipsniukas atrodo gan kandus. Tikrai nenorėjau būti bambekle, tiesiog yra dalykų, kurių nesuprantu.

Kita vertus, aš nesu prieš tai, kad  pasveikinam mokytojus, ar nuperkam bendrą dovaną į grupę visiems vaikams. Paprasčiausiai žinau, kad yra žmonių, kuriems net maža papildoma suma yra iššūkis arba tiesiog nebūtinos išlaidos iš principo. Tačiau, nenorėdami konfliktuoti ar vengdami patyčių, tėvai tyliai sutinka.

O ką manote jūs? Kur ta riba, kai prasideda priverstinė rinkliava? 

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 14. Oct 2020, 13:41

Man regis tos klasės atremontuotos jau tiek kartų, kad gal ir neprireiks 😀

floryte floryte 10. Oct 2020, 21:38

Kai dukrytė lankė darželį, tik popieriaus buvo prašoma nupirkti. Pradėjus vaikui lankyti mokyklą, į klasės fondą buvo prašoma pinigų ne tik popieriui, bet ir muilui, tualetiniam popieriui, popieriniams rankšluosčiams, kaukėms. Nustebino. Maniau, kad mokyklose kitokia situacija. Tikiuosi, kad klasės remontuoti neprireiks...