Ar kūdikiui užtenka mamos pieno: kaip suprasti?

Ar kūdikiui užtenka mamos pieno: kaip suprasti?

21. Jul 2021, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš Eimantės laiško:

Sveiki! Mūsų mažylei beveik dvi savaitės, gulėdamos ligoninėj ji numetė 300 g svorio, ligoninėj primaitindavau mišinuku, grįžus namo atsirado pienelis, prieš keletą dienų pasisvėrėme, bet svoris buvo dar nukritęs. Kaip man suprasti, jog dukrytė pakankamai pavalgo mano pienuko? Gal aš blogai įduodu savo krūtį? Kaip suprasti, jog mažylė gauna iš manęs ne tik to pradinio pienelio? Šiandien ji labai gausiai atpylė, manau, ji apsivėmė, o dėl šlapinimosi negaliu pasakyti, kiek kartu šlapinasi per dieną, nes kiekvieną kartą, kai keičiu sauskelnes, būna išmatos, mažylė tuštinasi ir skystai, pastebėjau kaip ir žalios išmatos buvo. Padėkite, prašau!

Konsultuoja šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

Kai tik mažyliai gimsta, Lietuvoje išleidus iš stacionaro prisiregistruojame į sveikatos įstaigą mažylio augimo sekimui. Atvykęs gydytojas pas Jus į namus mažylį apžiūri, įvertina būklę, maitinimą, apliką ir nuo tos akimirkos Jūs ir atvykęs gydytas turite ryšį, t.y. gydytojas geriausiai (asmeniškai) gali patarti.

Kaip suprasti, kad mažylis alkanas? Mažylis pradeda būti kiek neramesnis, gali pradėti čiulpti savo pirštukus ar aplink pasiekiamus daiktus, na, o jei mama nepastebi pirmųjų siunčiamų ženklų - nesupranta, tada vaikutis “paleidžia” efektyviausią ginklą – verkimą.

Mamai nėštumo metu krūtys “ruošiasi” maitinimui, jos didėja, didėja ir talpa mamos pienukui. Prisipildžius krūtims juntamas krūtų pilnumo-tempimo jausmas. Taigi, žindydamos mamos jaučia tempimo pojūčio sumažėjimą. Mažyliai dažniausiai tuštinasi ir šlapinasi pavalgę, gali tuštintis po kiekvieno valgymo, tai yra geras ženklas. Labai linkiu Jums atrasti ryšį su savo šeimos gydytoju. 

Leiskite vaikeliui žįsti, kada jis nori ir kiek nori

Pasak akušerės Marijos Mizgaitienės, jau seniai įrodyta, kad maitinti pagal režimą yra ne tik nenaudinga, tačiau ir žalinga. Vaikelio maitinimas pagal poreikį leidžia jam ne tik pasisotinti kada jis nori, tačiau ir atsigerti, ar tiesiog nusiraminti, jei kažką skauda, ar tiesiog neramu. Na ir, žinoma, pieno gamyba vyksta daug sklandžiau ir geriau.

  • Leiskite vaikeliui žįsti, kada jis nori ir kiek jis nori.
  • Tuomet nereikės nutraukinėti pienelio rankomis ar pientraukiu.
  • Stenkitės žiūrėti į vaikelį, ne į laikrodį.
  • Tegul vaikas pats nustato savo režimą bent jau pirmus 6 gyvenimo mėnesius.

Daugiau akušerės Marijos patarimų apie žindymą, kad pienuko nesumažėtų->>