„Saldukas" ir prieskonių magija

„Saldukas" ir prieskonių magija

31. Oct 2019, 12:58 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Noriu jums papasakoti apie prieskonių magiją. Taip, ne tik padėkoti MK ir Saldukas.lt už prizą, bet ir papasakoti šiek tiek apie prieskonius.

Na, mūsų, mamų, kasdienybėje mes dažnai "bendraujam" su puodais ir keptuvėmis. Kiekviena turime savo mėgstamus prieskonius, bet juk taip smagu atrasti ir išmėginti ką nors naujo. Šiaip niekada per daug prieskoniais nesidomėjau. O dabar, kai akys išsibėgiojo nuo pasirinkimo Saldukas.lt parduotuvėje, tai teko ir panaršyti internete, ir net įkvėptai prieskonių pasaulio labirintų, receptų paieškoti.


Taigi, įsigijau ne šiaip sau petražolių ar pipirų. O ieškojau kažko naujo arba retai naudojamo. Nes juk norisi sau pasidovanoti naujų potyrių.


Pirmas prieskonis - kadagio uogos.


Kadagys nuo seno yra žinomas kaip vaistinis augalas, o jo uogos  dažnai naudojamos ne tik gydomiesiems nuovirams, bet ir kaip prieskoniai. Va čia mano pirmasis atradimas. Su kadagio uogomis niekada neteko "draugauti". Žinojau apie užpilus, nuovirus, apie gydomąsias savybes, bet kad kadagio uogos naudojamos konditerijos gaminiams bei sirupams  aromatizuoti, tinka laukinės paukštienos, žvėrienos patiekalams, ir apakritai įvairiai mėsai, ypač riebiai kiaulienai ir avienai, nežinojau. Teko išgirsti, kad gurmanai vertina raugintus kopūstus su kadagio uogomis, pačiai ragauti neteko, gal tikrai skanu?
Kadagio uogas galima derinti su petražole, vaistiniu čiobreliu, pankoliu, mairūnu, lauro lapais, česnaku, pipirmėte. O man pasirodė labai geras darinys su kmynais.

Uogytes jau panaudojau verdant labai gardžią sriubą pagal Beatos virtuvės receptą, kurį šiek tiek pakeičiau pagal savo šaldytuvo turinį. 

Taigi, reikės kopūsto, burokėlių, morkos, poro, juodųjų arba raudonųjų lęšių, česnako, šaukšto dižono garstyčių, trijų šaukštų pomidorų pastos ir šaukšto kadagio uogų, saujelės čiobrelių, lauro lapelio, kmynų, obuolių acto. Tikslesnių kiekių nepasakysiu, nes viskas priklauso nuo puodo dydžio. Kadangi nukrypau nuo recepto, tai ir proporcijų nesilaikiau.

Į puodą įpilame šiek tiek aliejaus, pakepiname porą, kol jis suminštės, tada dedame supjaustytą česnaką, lauro lapą, kadagio uogų, čiobrelį, kmynus.

 Sudedame garstyčias ir pomidorų pastą. Viską šiek tiek pašildome, tada pilame iš anksto paruošto daržovių ar vištienos sultinio. Galima atvirti pačioms arba panaudoti sultinio kubelius. Į sultinį sudedsme šiaudeliais supjaustytus burokėlius, morkas, nuplautus lęšius. Užvirus verdame apie 20 minučių, tada sudedame smulkiai supjaustytus kopūstus ir įpilame šaukštelį obuolių acto. Paverdame dar penkias minutes ir jau turime gardžią sriubą.


Dar vienas prieskonis - atradimas man - tai žagrenis. Net nuėjau pasiklausti visagalio google, kas tai yra ir kaip jį panaudoti. Taigi va, pasirodo, tai anakardinių šeimos augalų genties atstovas ir iš nuotraukų sprendžiant man pasirodė, kad net pas mus kieme mačiau juos augant. Bet nesu botanikė, gal tik pasirodė.


Pasakojama, kad dar senovės Romoje žagrenis buvo naudojamas vietoje citrinos arba acto, nes  patiekalams suteikia malonią rūgštelę ir rausvą spalvą. Jis tinka marinuoti mėsai, žuviai, paukštienai, juo skanina plovą ir kitus ryžių patiekalus. Salotoms jis priduoda gaivų skonį, juo skaninami aštrūs padažai, o sumaišius su natūraliu jogurtu turėsite nuostabų padažą šašlykams ar kebabams. Jis gerai papildo humuso skonį, nors atvirai, humusas man nepatinka. Bet kas jį mėgsta, pabandykite su žagreniu. Pasirodė įdomus receptas sumaišyti žagrenį su svogūno žiedais. Sako, skanus užkandis gaunasi. Galima šio prieskonio net tiesiog pasibaratyti ant sumuštinių. Jis suteiks jiems naują gaivų skonį. Išmėginsim!
Kiaulienai tinka žagrenis sumaišytas su juodaisiais pipirais ir kmynais, o avienai paskaninti sumaišykite jį su kuminu.


Trečias prieskonis, kurį išsirinkau - chmeli - suneli.
Jis man ne naujiena. Ir tikrai labai geras prieskonių mišinys!
Jei jūs negalite nuvykti į Gruziją, tai lai Gruzija atvyksta pas jus! Arba, Sakartvelas. Čia kaip kam suprantamiau :)
Chmeli-suneli  verčiama kaip sausas prieskonis, kvapas. Tai yra aromatingas, neaštrus prieskonių mišinys, be kurio turbūt neįmanoma įsivaizduoti tradicinės gruzinų virtuvės (Kaip ir be adžikos). Šiuo prieskoniu gruzinai gardina beveik kiekvieną savo patiekalą - charčo, čachobili, sacivi ar lobijo.
Chmeli-cuneli sudėtis nėra nusistovėjusi, prieskonių mišinio spalva ir sudedamosios dalys bei jų proporcijos įvairuoja priklausomai nuo regiono. Kiekviena šeimininkė turi susikūrusi savo šio prieskonio receptą.
Klasikinis chmeli-suneli - tai džiovinti, smulkiai sumalti krapai, kinza, dašis, mairanas, koriandras, Imeretietiškas šafranas.  Jis yra tamsiai žalios spalvos. Dar gali būti dedamas bazilikas, lauro lapai, petražolės, salierai, aštrieji raudonieji pipirai, mėtos. Salduko chmeli suneli -  tai kalendra, ožragė, čiobreliai, mairūnas, juodieji pipirai, ciberžolės, dašiai, pipirmetė, krapų sėklos, salierai, druska, lauro lapai, cinamonas.
Bet kuriuo atveju chmeli-suneli aromatas yra labai stiprus, tad jo nereikėtų padauginti.


Dar vienas mano favoritas - garam masala. Vėl kvepia rytais, tiesa? Jo sudėtyje cinamonas, ciberžolė, paprika, kalendra, gvazdikėliai, juodieji pipirai, česnakas, kmynai. Išvertus tai reiškia "aštrus prieskonių mišinys". Šis indiškasis prieskonis irgi nėra nusistovėjusios sudėties. Dažniausiai tai juodasis pipiras, gvazdikėlis, malibaro lapai, ilgasis pipiras (pippali), bunium persicum (shahi jeera), kuminas, cinamonas, kardamonas, muskatas, žvaigždanyžis, kalendra. Be šių komponentų naudojama daug lokalių prieskonių priklausomai nuo Indijos regiono ir kiekvienos šeimos recepto. Taigi, nenuostabu, kad Salduko receptas vėl gi šiek tiek kitoks.
Garam masala naudojamas daržovių, žuvies patiekaluose, kariuose, ačariuose. Prieš vartojimą mišinys pakepinamas aliejuje, kad geriau atsiskleistų aromatai.


Išsirinkau ir labai viliojančiai užvadintą karamelinį prieskonių mišinį. Na, žinot, seilė tįsta pagalvojus apie karamelizuotus šonkauliukus ar vištienos sparnelius. Mišinys aštrus: druska, juodieji pipirai, saldžiosios paprikos, rudasis cukrus, čiobreliai, česnakas, svogūnas, kadagio uogos, o visas aštrumas - kajeno pipiruose.
Puikiai tinka marinavimui visiems mėsos patiekalams ir ypač žvėrienai.
Pats paprasčiausias iš visų mano išsirinktų prieskonių - tai penkių pipirų mišinys. Aš pipirus dedu visur. Į sriubas, į mėsos patiekalus, kai kuriuos pipirus net į desertus. Taigi pipiriukai nugulė mano pipirų malūnėlyje.


Dar pas mus atkeliavo "Kolumbija" - prieskonių mišinys žuviai. Morkytės, garstyčios, svogūnai, kmynai, saldi paprika, petražolė. Hm... šiaip žuvį dažniausiai gardinu tik trimis ingredientais: druska, pipirais ir citrinos sultimis. Bet mano turimas upėtakis gaus išbandyti šiuos prieskonius, paragausime ir kitokių skonių. Juk reikia eksperimentuoti :)


Saldukas labai nudžiugino ir nustebino ne tik prieskoniais, kurių tikrai labai didelis pasirinkimas. Aš jau nekalbu apie tai, kad pakuotės patogios, užsispaudžiančios, ir dar, net mažiausios iš jų visai ne mažos! Galima pirkti ir dideliais kiekiais. Na, armijos neauginu, namie tik trys vyrai, tai kilogramais turbūt pirkti neapsimoka, bet 100 gramų pakuotės man pats tas. O gi pabėgau nuo minties! Labai apsidžiaugiau, kad Saldukas turi įvairių riešutų iiiir... niam niam! - džiovintų obuolių!

Mūsų sode šiemet nebuvo nė vieno obuolio. Tad žiemai atsargų nulis :( tai va paragavimui čiupau džiovintus obuoliukus. Taip kukliai - pusę kilogramo. Jėtau, kaip skanu! Obuoliai pjaustyti žiedeliais, minkštučiai, primena guminukus. Vaikas užskaitė. Mažiausias šeimos narys kol kas nesuprato, kad tai gėris ir nevalgo, bet pabūsiu savanaudė - mamai daugiau liks ?


Kitas džiaugsmas - riešutų kūbas. Superinė dovana Kalėdoms!

Galima pirkti ir riešutus atskirai, miksuoti juos patiems ir ruošti skanias dovanėles giminei ir artimiesiems, bet čia jau net galvoti nereikia. Išsirenki vieną iš trijų rinkinių variantų ir jau gauni gražiai supakuotą kūbą su keturių rūšių riešutais. Aš išsirinkau su pistacijomis ( ne sūdytos ir jau išlukštentos), nes kaip tik visai neseniai mano mamytė pasakojo perskaičiusi, koks tai sveikas ir naudingas riešutas. Taip pat ten yra mano mėgstami anakardžiai, kitų šeimos narių numylėti lazdyno ir graikiniai riešutai. Žodžiu, visai šeimai įtiksi :) beje, mačiau ne tik kūbo formos rinkinį, yra ir įprastesni rinkinukai - dėžutės ir krepšeliai.
Dar vienas dalykas, kurio negaliu nepaminėti jei kalbame apie dovanas, artėjančias šventes ir šiaip, jei norime vienu šūviu nušauti kelis zuikius, Saldukas.lt puslapyje ne tik prieskoniai ir riešutai. Dar galima rasti arbatų, tiesa, pasirinkimas nedidelis, bet tikiu, kad bus daugiau su laiku, ir KAVOS! Kavą miniu pabrėžtinai, nes kava mano mėgstamiausias gėrimas.
Labai patiko Saldukas.lt elektroninė parduotuvė, nes ir šiaip esu įpratus daug ką pirkti internetu. Taip susitaupo laiko, nereikia niekur eiti, važiuoti, bėgti. Pristatymas turbo greitas. Tad tikrai, užregistravau ten savo paskyrą ir dar tikrai pirksiu. Labai ačiū MK už galimybę susipažinti su Salduku, o Saldukui ačiū už tokią puikią dovaną!

 

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 31. Oct 2019, 14:54

Tai jums ačiū?? Labai patiko. Dar pamiršau pridėti, kad Saldukas dar ir kruopų turi, o va riešutukai tai Kalėdų nesulauks, pirksim dar ?

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 31. Oct 2019, 14:29

Oho, ačiū, kad pasidalinai tokiu išsamiu atsiliepimu!!! 😀