Poros santykiai gimus vaikui. Ką daryti, kad abipusė kibirkštis neišblėstų?

Poros santykiai gimus vaikui. Ką daryti, kad abipusė kibirkštis neišblėstų?

27. Oct 2022, 13:38 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaiko gimimas gerokai pakeičia poros santykius. Juk iki šiol buvote dviese, o dabar – jau trise. Vaiko gimimas – savotiška psichologinė revoliucija, pakeičianti mūsų požiūrį į daugelį dalykų. Perskirstomi prioritetai, keičiasi vaidmenys, peržiūrimos laisvės ir atsakomybės ribos.

Kurti šeimą – tai laiko, jėgų, o kartu ir finansinių išteklių perskirstymas, todėl kurį laiką poros tarpusavio santykiai lieka antrame plane. Du žmonės, neseniai tapę tėvais, mažai miega, jų visa meilė dabar nukreipta į mažylį, o tarpusavio santykiai, jausmai, seksas neretai nukeliauja į prioritetų sąrašo apačią.

Tad norime pasidalinti keliomis idėjomis, kurios galėtų padėti išlaikyti meilės kupinus tarpusavio santykius, net ir tapus tėvais.

Ieškokite pagalbos

Jei šalia nėra artimųjų bei giminaičių, kurie galėtų jums padėti atlikti darbus buityje ar retkarčiais pagelbėti su mažylio priežiūra – susipažinkite su kitomis šeimomis. Tai gali būti draugai/kaimynai/kolegos, kurie jus palaikys, o jie – jus. Neatsiribokite nuo pasaulio tapę tėvais! Pasidalykite savo rūpesčiais su kitomis šeimomis, sukurkite abipusės paramos sistemą, kuri suteiks galimybę praleisti daugiau laiko kartu.

Pabūkite tik dviese

Planuokite savo laiką taip, kad bent kas pusantro ar du mėnesius turėtumėte laisvo laiko tik dviese. Jei artimieji ar draugai negali padėti, pasinaudokite auklės paslaugomis, tokiu būdu nesijaudinsite dėl ​​kuo greitesnio grįžimo namo. Atotrūkis nuo kasdienės rutinos ir buvimas tik dviese leis atsipalaiduoti ir padės išlaikyti tarpusavio kibirkštį, kad nepamirštumėte, kokie buvo jūsų santykiai iki kūdikio gimimo. Taip, vaikai viską keičia, bet tai nereiškia, kad nuo šiol visą gyvenimą turite perorganizuoti pagal vaikus, pamirštant save ir neskiriant sau nė minutės..

Susikurkite naujų pasimatymų rutiną

Anksčiau minėjome, jog porai itin svarbu atitrūkti nuo įprastos kasdienybės net ir gimus kūdikiui, ne mažiau svarbu bendrą laiką iš anksto suplanuoti. Turite priprasti prie minties, kad dabar, kai esate tėvai, bus mažiau galimybių spontaniškoms idėjoms, o planavimas gali padėti.

Pasitelkite vaizduotę, galvodami apie laiką, kurį paleisti kaip pora. Užuot dar sykį nuėję į kiną, sugalvokite ką nors naujo ir neįprasto. Nauji užsiėmimai sužadins fantaziją. Svarbu, jog einant į pasimatymą nebūtų jokių pokalbių apie vaiką! Nešvaistykite savo brangaus laiko kaip pora pokalbiams, kuriuos galite skirti ir namuose.

Keletas įdomių pasimatymų idėjų:

  • Susipažinkite su savo miestu gido pagalba
  • Apsilankykite improvizacinio teatro spektaklyje
  • Poros fotosesija
  • Dalyvaukite seksualumo ugdymo meistriškumo seminare
  • Apsilankykite botanikos sode
  • Pajuskite adrenaliną važinėdami kartingais

Kad pasimatymas pavyktų, pasiskirstykite vaidmenis – vienas sugalvoja vakaro planą, rezervuoja bilietus ir pan., o kitas pasirūpina vaiko poreikiais – susitaria su aukle, susitvarko mažyliui reikalingus daiktus ir t.t.

Laikas tik sau

Tiek jums, tiek jūsų partneriui taip pat reikia pabūti atskirai, nes tai yra viena svarbiausių sėkmingų santykių išsaugojimo sąlygų. Priešingu atveju, antrajai pusei galite imti priekaištauti dėl to, kad jis/ji kasdien išeina iš namų, eina į darbą, susitikinėja su klientais, lankosi sporto klube, o kitas turi praleisti tik su vaiku 24/7.

Per šį laiką galite sutelkti dėmesį į dalykus, kurie jums tikrai teikia džiaugsmą, nejausdami kaltės dėl to, kad atitraukiate dėmesį nuo kūdikio ar buities pareigų. Išeikite pasivaikščioti, apsilankykite grožio salone, bibliotekoje, kine arba prekybos centre, kur įsigysite tik tai, ką mėgstate. Kiekvienam iš jūsų reikia šio laiko be kaltės jausmo.

Kūdikio stebėjimo prietaiso dėka galite stebėti mažylį kad ir kur bebūtumėte

Net jei neišeinate iš namų taip dažnai kaip norėtumėte, sprendimas yra! Kol kūdikis miega ar ramiai žaidžia savo lovelėje, jūs galite susikurti romantišką atmosferą svetainėje uždegdami žvakes ir kartu žiūrėdami filmą arba kartu pasilepinti kulinariniais malonumais ir pan.

Kūdikio stebėjimo sistemos itin praverčia ir leidžia tėvams likti ramiems net tada, kai šalia nemato kūdikio. Pavyzdžiui, su garsiniu kūdikio stebėjimo įrenginiu galima klausytis, ką mažylis veikia kitame kambaryje, o naudojant vaizdo kūdikių stebėjimo įrenginius, monitoriuje taip pat galite matyti, kas vyksta darželyje ar kitoje patalpoje, kurioje mažylis tuo metu miega ar ilsisi. Tai leidžia porai ramiai leisti laiką kartu, kaskart nebėgant į kitą kambarį patikrinti kiekvieną kūdikio skleidžiamą garsą, kad įsitikintų, jog viskas gerai.

Dabar, kai tapote tėvais, abu esate svarbūs ne tik savo kūdikiui, bet ir vienas kitam. Todėl nepakliūkite į kasdienės rutinos spąstus. Bendraukite tarpusavyje, aptarkite kasdienes situacijas, išgyvenimus ir jausmus bei pasiskirstykite pareigas, kad nekiltų priekaištų, tyliai kaltinant vienas kitą dėl to, kad kitas daro daugiau/mažiau.

Nuomonės formuotojos Gretos Meschino komentaras:

„Kūdikio atėjimas į pasaulį apverčia visos šeimos gyvenimą aukštyn kojomis, tad natūralu, kad taip nutiko ir mums. Mes juokaujame, kad tai pakeitė mūsų gyvenimą, bet mūsų gyvenimo stiliaus – ne, nes buvome jau pasiruošę daugiau laiko praleisti namie, barai ir klubai seniai nebuvo mūsų lankomiausios vietos. Vis labiau vertinome laiką su šeima, skanias vakarienes ir jaukius vakarus namuose. Gimus kūdikiui, mūsų, kaip poros, santykiai susidūrė su iššūkiais. Visas dėmesys buvo skiriamas tik mažajam princui – visiškai jokio laiko dviese, o pokalbių temos – tik apie naująjį gyventoją. Pamiršome ir save, ir savo partnerį bei 100 proc. pasinėrėme į vaiko pasaulį. 
 
Lengva pasakyti, kad reikia stengtis nepamiršti savo santykių, savo gyvenimo, neleisti vaikui užvaldyti visko aplinkui. Juk pirmaisiais jo gimimo mėnesiais tai padaryti labai sunku, o norint tai įgyvendinti, reikia pagalbos ir abipusio supratingumo. Žinoma, didžiulė pagalba yra tėvai. Labai džiaugiuosi, kad mano mama gali mums padėti ir noriai leidžia laiką su mažuoju Santiago. Nors, neslėpsiu, pirmąjį kartą buvo nedrąsu palikti savo kūrinį su kitu žmogumi. Visas tas dvi valandas, praleistas kito šeimos nario gimtadienyje, buvau įnykusi į mobilųjį telefoną, vis skambinau mamai ir klausinėjau: ar tikrai viskas gerai? Tačiau labai džiaugiuosi, kad tai padariau ir dabar kaskart vis drąsiau ir drąsiau jaučiuosi, nes matau, kokį stiprų ryšį sukūrė jiedu ir kaip jiems linksma drauge. Taip pat tai padeda mums su vyru mažais žingsneliais grįžti vienam į kito pasaulį: vakarienė dviese mieste, apsilankymas kino teatre – atrodo, maži, bet išties labai svarbūs įvykiai mūsų santykiuose šiuo metu, kurie stiprina mūsų abipusį ryšį. 
 
Be mamos, namuose turime ir pagalbininkę – mūsų mobilioji auklė iš „Philips Avent“ yra geriausia mano draugė. Ji leidžia mums be jokio nerimo leisti laiką drauge, susikoncentruoti vienam į kitą, atsipalaidavus ramiai mėgautis filmo seansais namuose, nes „Mobili auklė“ garso ir vaizdo pagalba greitai praneša, jei vaikelis verkia, prasideda neramumai ir kada reikia bėgti pas jį. 
 
Brangus žmogus man kažkada pasakė, kad turime suprasti, kad vaikai ima ir užauga, palieka tėvų namus, o tai įvykus – tėvai lieka vėl vieni du. Svarbu nepamesti ryšio su savo partneriu, kad nelinkėtumėte tuščiuose namuose kaip nepažįstamieji. Todėl skatinu visas mamas ir visus tėvus nebijoti prašyti pagalbos ar pasikliauti išmaniąja pagalba, tokia, kaip mobilioji auklė ir nepamiršti vienam kito“, – rekomendacijomis dalijasi nuomonės formuotoja Greta Meschino. 

Kaip išlaikyti meilės santykius net ir gimus vaikui?

  • Papasakokite vyrui, kaip praėjo jūsų diena, kas kėlė nerimą, o kas nudžiugino, apie ką galvojote. Pasiteiraukite, kokia buvo jo diena. Gimus vaikeliui pasikeičia abiejų partnerių dienos ritmas, todėl nesunku pradėti gyventi paralelinį gyvenimą. Kad taip nenutiktų, svarbus abipusis bendravimas.
  • Nelaikykite pykčio. Išsakykite vienas kitam savo jausmus, pasiskirstykite pareigas, prašykite pagalbos, nes kitas negali atspėti jūsų minčių ir norų.
  • Nepamirškite vienas kitam pasakyti „ačiū“! Kasdieniame gyvenime dažnai kitų darbus laikome savaime suprantamu dalyku, todėl sakyti „ačiū“ atrodo visiškai nereikalinga, bet taip toli gražu nėra!