Kaip tinkamai pasirūpinti odos apsauga nuo saulės spindulių?

Kaip tinkamai pasirūpinti odos apsauga nuo saulės spindulių?

11. Aug 2023, 13:44 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Džiaugtis saulute mėgsta visi – ir suaugusieji, ir vaikai. Juk taip smagu mėgautis jaukia šiluma ir maloniai glostančiais saulės spinduliais, jie gerina nuotaiką ir bendrą savijautą. Deja, bet kartais užmirštame, kad šie spinduliai gali tapti ne tik džiaugsmo, bet ir bėdų priežastimi. Saulės paveikta oda pažeidžiama, ji peršti, ima sausėti, raukšlėtis, atsiranda pigmentinių dėmių, priešlaikinio senėjimo požymių, o pavojingiausia tai, kad saulės spinduliai gali prisidėti prie odos vėžio išsivystymo. Štai todėl būtina tinkamai pasirūpinti oda ir apsaugoti ją nuo klastingų UV spindulių.

 Apsaugos nuo saulės priemonių naudojimo ypatumai

Apsaugos nuo saulės priemonių svarbu neužmiršti ne tik suaugusiesiems – ji būtina ir švelniai vaikų bei kūdikių odelei. Be to, reikia atkreipti dėmesį, kad nuo saulės saugančią priemonę naudoti reikia ne tik šiltuoju metų laiku ar per atostogas prie jūros. Juk saulės spinduliai mūsų odą veikia visus metus, todėl ir apsauga nuo jų turėtų būti nuolatinė. Galbūt nustebins, bet apsauginės priemonės ypač reikia neužmiršti saulėtomis žiemos dienomis, kai gausu sniego.

Kitas labai svarbus niuansas – apsaugos nuo saulės atnaujinimas. Pasitepti priemone vieną kartą nepakanka – maždaug po dviejų valandų jos veikimas susilpnėja, todėl priemonę būtina atnaujinti ir ja pasitepti pakartotinai. Tas pat galioja ir tiems atvejams, kai maudomės ir odą nusausiname rankšluosčiu. Nenumokite ranka ir į tinkamą priemonės paskirstymą. Priemonės nuo saulės gali būti skirtingos konsistencijos – pienelis, kremas, purškiama priemonė, putos, pieštukas, tačiau bet kurią iš jų svarbu paskirstyti tolygiai ir naudoti reikiamą kiekį. Tarkime, putos ar kremas nuo saulės turi būti tepamas pakankamai dosniai ir kruopščiai padengti odą, o štai purškiama, kompaktinės pudros arba pieštuko tipo priemonė galbūt labiau tiks apsaugos atnaujinimui.

Į ką atkreipti dėmesį pasirenkant priemones nuo saulės?

Šiandien siūlomų priemonių nuo saulės įvairovė yra išties plati, tad joje nesudėtinga ir pasiklysti. Tad kaip pasirinkti tinkamai? Žinoma, visų pirma atsižvelkite į tai, kam ir kokiai odai priemonė bus skirta – koks odos tipas ir būklė. Sakykime, vaikų, kūdikių ar jautriai, greitai sudirgstančiai odai būtina naudoti išskirtinai švelnią priemonę – paprastai būna nurodoma, kad ji skirta jautriai į dirgiklius reaguojančiai odai arba yra tinkama vaikams. Jei oda mišri ar riebi, dairykitės lengvesnės tekstūros priemonės, ypač karštuoju metų laiku.

Puiki išeitis – gelinės konsistencijos arba matinį efektą suteikianti priemonė, pavyzdžiui, Vita Liberata putos ir panašiai. Sausesnei odai verčiau rinktis tirštesnes priemones, kuriose gausu odą puoselėjančių ingredientų. Tiesa, odai palanki sudėtis svarbi bet kuriam tipui. Džiugu, kad šiandien jau gausu priemonių, kurios ne tik užtikrina patikimą apsaugą nuo UV spindulių, bet ir drėkina, maitina, puoselėja odą.

Žinoma, taip pat atsižvelkite ir į ant priemonės nurodomą SPF skaičių – apsaugos faktorių. Kuo jis didesnis, tuo apsauga stipresnė. Tačiau visgi rinktis mažesnį SPF nei 30 nerekomenduojama, o šviesesnei, jautresnei odai geriausia rinktis priemonę su ne mažesniu nei 50 SPF. Jei norite universalios priemonės, kuri dar ir pagražintų odos išvaizdą, sulygintų spalvą, rinkitės apsauginį kremą su spalva. Jeigu daug judate, prakaituojate, planuojate daug maudytis, jums pravers vandeniui atspari apsauginė priemonė.

Galiausiai saulėtomis dienomis neužmirškite gerti daug vandens, saugoti galvą nuo perkaitimo, net ir pakankamai dažnai naudodami kokybiškas apsaugines priemones stenkitės bent dalį laiko praleisti pavėsyje. Tada saulės spinduliai tik šildys ir džiugins, bet nekels rūpesčių.