Kai namie - bulvių fanas

Kai namie - bulvių fanas

07. Nov 2018, 11:52 Raudona braškė Raudona braškė

Sūnus jau laaaabai mėgsta bulves, gal net taip pat labai kaip ir makaronus :D Kitų daržovių nelabai ir pripažįstas, tai per rūgštu, tai kauliuką rado, tai odelė pasimaišė. Žodžiu...gyva bėda. Tad vedina smalsumo pasidomėjau ar tikrai jau tos bulvės yra toks 'nieko gero' produktas kaip daug kur rašoma. Buvau nustebinta...pasirodo ruošdama bulves daug ką darau klaidingai. Atrodo, o kokio čia mokslo reikia bulvę išvirti. Tačiau...
Kviečiu paskaityti ką sužinojau ir galbūt jūs taip pat atrasite kažką naujo ;)
Pasirodo, kad bulvės labai vertingos daržovės. Juose gausu įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų, netgi geležies. O va vitamino C juose daugiau negu obuoliuose. Taip pat bulvėse nemažai kalio. Aišku bulvėms senstant vitaminų juose mažėja, bet va kalio kiekis kažkokiu stebuklingu būdu išliek apanašus. Norint, kad bulvėse išliktų kiek įmanoma daugiau vitaminų reikėtų vengti jas mirkyti vandenyje ir geriausia virti su lupena. Bulvių lupenose ir iškarto po ja yra susikaupę daugiausia naudingų medžiagų, kurių netenkame bulves lupdami.
20181107113716-43017.jpg

Kadangi bulvės turi daug krakmolo, tai ir energijos suteikia daug ir tai labai geras valgis vaikučiams nevalgiukams.
Vaikučiams sveikiausia bulves valgyti keptas orkaitėje, o ne ant keptuvės aliejuje. Pasirodo kepant reiktų neviršyti 175 laipsnių temperatūros, nes esant 180 laipsnių temperatūrai bulvių krakmolas skyla, o dalis tada susidariusių medžiagų tampa kenksmingos. Bulves verdant geriausia jas dėti tiesiai į jau verdantį vandenį, taip iš bulvių pabėga mažiau vitaminų.
Taip pat negalima valgyti ir pažaliavusių bulvių, net jei tą žalią vietelę ir nupjaunate, nes pažaliavusiose bulvėse yr anuodingos medžiagos solanino.
20181107114339-69749.jpg

Vaikams galima duoti valgyti ir žalių bulvių...pvz supjaustyti šiaudeliais ir padaryti salotų su kitomis daržovėmis.
Bulvė puiki daržovė primaitinant kūdikius, kadangi bulvei retai kas alergiškas. Na o bulvės gabaliukai, puiki treniruotė pradedant mokytis savarankiškai kramtyti maistą.
Tačiau vaikams nerekomenduojama tarkuotų bulvių patiekalai, o iki trijų metų pasak mitybos specialistų jų išvis nereikėtų duoti. Toks maistas ypač sunkiai virškinamas.

RenataŪselienė RenataŪselienė 07. Nov 2018, 13:45

Ooo, koks puikus ir naudingad blogas. Ačiū labai 😀 Mūsù vyresnėlis bulviù mylėtojas dar tas 😀 nėra bulviù-nėra maisto 😀

Raudona braškė Raudona braškė 07. Nov 2018, 12:26

O aš gink dieve žalios bulvės bijojau, galvojau pūs pilvą ar skaudės paskui. Pasirodo ne, o kai rimčiau pagalvoji jei valgom pvz ridikus tai kuo šis šakniavaisis kitoks. Žodžiu, gyveni ir mokaisi...net ir valgyti 😃

floryte floryte 07. Nov 2018, 12:11

Va to fakto, kad kepant bulves orkaitėje neviršyti 175 laipsnių temperatūros, nežinojau. Paprastai bulves kepu kartu su mėsa, t.y. 180-200 laipsnių temperatūroje.