Cukinijos: ką skanaus iš jų pagaminti + RECEPTAI

Cukinijos: ką skanaus iš jų pagaminti + RECEPTAI

Rugpjūčio mėnesį daugelis žmonių džiaugiasi įvairiomis sunokusiomis daržo gėrybėmis, tarp kurių dažniausiai karaliauja cukinijos. Cukinijos – bene kiekvieno lietuvio daržo puošmena, tačiau sulaukus itin gausaus derliaus, neišvengiamai kyla klausimas, ką iš jų pagaminti.

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi įdomybėmis apie cukinijas bei pateikia naujų receptų, pagal kuriuos jas pasigaminsite įvairiais būdais.

Cukinija – makaronų pakaitalas

Tiems, kurie skaičiuoja kalorijas, tačiau negali gyventi be makaronų, maisto ekspertė siūlo alternatyvą – sveikuoliškus makaronus iš cukinijų.

„Cukinija – mažai kaloringas ir vitaminais priturtintas produktas. Stiklinėje griežinėliais pjaustytos cukinijos yra vos 19 kalorijų, o tai – beveik du kartus mažiau lyginant su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, brokoliais. Cukinija yra puikus pasirinkimas vakarienei, nes pavalgysite ne tik skaniai, bet ir neapsunksite“ – sako maisto ekspertė, kurios teigimu, cukinija gali itin lengvai pakeisti netgi makaronus, kas yra aktualu ir gliuteno netoleruojantiems žmonėms. 

„Norint pasigaminti cukinijų makaronus reikia tik specialaus virtuvinio įrankio, kuris sutarkuotų cukinija plonais šiaudeliais, kurie būtų panašūs į makaronus. Tokių makaronų galite net nevirti ir valgyti kaip salotas, tačiau jei norite šiltų – trumpai apkepkite keptuvėje, ar orkaitėje. Jeigu nusprendėte cukinijų makaronus apvirti, reikėtų atidžiai stebėti laikmatį, kad makaronai neištežtų“, – sako V. Juodkazienė. 

Galima valgyti ir žiedus

Ar žinojote, kad cukinija, kaip ir jos giminaitis agurkas, iš tiesų yra vaisius? Maisto ekspertė atskleidžia, kad galima valgyti ne tik cukinijos vaisius, bet ir jos žiedus. „Juos galime kepti arba įdaryti, taip pat naudoti salotoms. Žiedai priduoda ne tik skonio, bet ir spalvų jūsų patiekalui. Žinoma, parduotuvėse sunku įsigyti cukinijų žiedų, tačiau jei patys auginate šiuos vaisius – paeksperimentuokite,“ – pataria maisto ekspertė.  

Cukinijų makaronai su česnaku ir parmezano sūriu

Jums reikės:

4 vidutinio dydžio cukinijų

3 v. š. alyvuogių aliejaus

4 skiltelių česnako

0,5 a. š. smulkintos raudonosios paprikos 

2 kubeliais smulkintų vidutinio dydžio pomidorų

150 g puodelio tarkuoto parmezano sūrio

1 a. š. kukurūzų krakmolo

2 a. š. šalto vandens

Baziliko lapelių

Druskos pagal skonį

Gaminimas:

Skutikliu supjaustykite cukiniją ilgomis juostelėmis. Didelę, gilią keptuvę įkaitinkite iki vidutinės temperatūros, supilkite aliejų, traiškytą česnaką ir smulkintą raudonąją papriką. Kai česnakas pradės skrusti, į keptuvę sudėkite cukinijos juosteles. Kepkite apie de6imt minučių vis pamaišydami, tačiau neperkepkite – cukinijos turėtų išlaikyti savo traškumą. Tuomet sudėkite smulkintus pomidorus, baziliką bei parmezano sūrį ir pakepkite dar minutę. Makaronų žnyplėmis sudėkite cukinijos juosteles į valgomąsias lėkštes. Į šaltą vandenį sudėkite kukurūzų krakmolą, mišinį supilkite į verdantį keptuvėje likusį skystį. Kepkite maišydami, kol skystis sutirštės iki padažo. Į padažą įdėkite druskos ir juo apliekite cukinijų makaronus. Prieš patiekdami dar apibarstykite parmezano sūriu. Skanaus!

Cukinijų žiedų ir avokadų salotos

Jums reikės:

0,5 puodelio mažų cukinijų žiedų be stiebelių

1 v. š. citrinų sulčių

5 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. garstyčių

0,5 a. š. druskos

0,5 a. š. pipirų

1 romaninės salotos

3 v. š. skrudintų saulėgrąžų sėklų

1 supjaustyto avokado

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite citrinų sultis, aliejų, garstyčias, druską ir pipirus. Sudėkite salotas, pusantro puodelio cukinijų žiedų, saulėgrąžų sėklas ir avokadą. Maišykite, kol visi ingredientai pasidengs padažu. Prieš patiekdami, ant viršaus užberkite likusius cukinijų žiedus. Skanaus!

Įdaryta cukinija su jautiena

Jums reikės:

700 g liesos jautienos faršo

1 didelio smulkinto svogūno

1 didelės smulkintos žaliosios paprikos

1 smulkintos Chalapos paprikos

1 puodelio duonos trupinių

1 didelio išplakto kiaušinio

1 v. š. džiovintos petražolės

1 a. š. džiovinto baziliko

1 a. š. itališkų prieskonių

1 a. š. druskos

400 g pomidorų padažo

2 vidutinio dydžio grubiai smulkintų pomidorų

4 arba 5 vidutinio dydžio cukinijų

150 g tarkuoto mocarelos sūrio

Žiupsnelio pipirų 

Gaminimas:

Dideliame dubenyje gerai sumaišykite visus ingredientus (išskyrus sūrį ir cukinijas). Tuomet išilgai supjaustykite cukinijas ir šaukštu išimkite sėklas. Į cukinijas sudėkite mėsos mišinį, o ant viršaus pasklaidykite likusį pomidorų padažą. Įkaitinkite kepimo orkaitę iki 190 laipsnių, cukinijas sudėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 45 minutes, kol cukinija suminkštės. Paskutinėmis kepimo minutėmis apibarstykite sūriu. Skanaus!