8 būdai, kaip nepasiduoti stresui

8 būdai, kaip nepasiduoti stresui

10. Oct 2018, 12:07 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai pastebi, kad  šiais laikais žmogus nuolat susiduria su įvairiomis situacijomis, patiria įtampą, jam dažniau tenka kentėti nei džiaugtis.

Nesėkmių ir liūdesio priežasčių ieškoma ne savyje, o kituose – šeimoje, mokymo įstaigoje, darbe ar visuomenėje. Toks gyvenimo būdas neurotiškas, todėl nenuostabu, kad dauguma žmonių mūsų visuomenėje patiria stresą, nerimą, depresiją.

Stresas - kas tai?

Mokslinėje literatūroje stresas apibrėžiamas kaip vidinės įtampos būsena – fizinė ir psichinė organizmo įtampa, reakcija į slegiančias situacijas, keliančias grėsmę individo gerovei, sveikatai ar gyvybei. Stresinei situacijai pasibaigus, mes vis dar galime pajusti postresinius požymius: sapnuoti košmarus, jausti nuovargį, tapti pikti ir agresyvūs.

 Taigi, stresu vadiname situacijas, kurios kelia nerimą ir susirūpinimą: skyrybos, gyvenimo vietos pakeitimas, darbo praradimas ir kita.

Kiekvienas stresinis įvykis sukuria vidinės įtampos būseną. Ši įtampa pasireiškia įvairaus stiprumo neigiamais išgyvenimais: susierzinimu, pykčiu, įtūžiu, nerimu, baime, panika, liūdesiu, nusiminimu, depresija, planavimo, susikaupimo sunkumais.

Kaip reaguoja žmogus

Reaguodamas į stresą, žmogus sutelkia fiziologinius ir psichinius resursus bei skiria juos „kovai“ arba „bėgimui“ nuo jų. Kai kurie asmenys tampa nenatūraliai aktyvūs, daug kalba, kiti – priešingai, „apmiršta“, jų reakcijos, kalba sulėtėja. Įtampa atsispindi ir žmogaus išvaizdoje, laikysenoje, fiziologinėse reakcijose: gali padidėti prakaitavimas, atsirasti drebulys, pasikeisti kvėpavimas, parausti arba išblykšti veidas, įsitempti raumenys.

Psichologų teigimu, viskas, kas sukelia pasikeitimus gyvenime, sukelia ir stresą. Netgi įsivaizduojamas pokytis yra toks pats stresorius, kaip ir realiai vykstantis.

Streso išvengti neįmanoma, nes neįmanoma išvengti netikėtų situacijų, pasikeitimų gyvenime. Trumpalaikis stresas – tai tikrai nieko blogo. Mat stresinei situacijai pasibaigus (pavyzdžiui, po išlaikyto egzamino) organizmas per keletą valandų vėl grįžta į normalią būseną.

Stresas gali "susargdinti" ne ik sielą, bet ir kūną

Pavojingiau, kai stresas užvaldo ilgesnį laiką – keletą mėnesių, metus ar daugiau. Jeigu pradedame jaustis išsekę, pavargę, nusilpę, irzlūs, bet koks fizinis darbas atrodo reikalujantis milžiniškų pastangų, silpsta imuninė sistema – vadinasi, tolerancijos stresui riba peržengta. Kiekvienam ji vis kitokia ir priklauso nuo charakterio, įgimtų polinkių, amžiaus, sveikatos būklės, pagaliau – gyvenimo būdo. 

Ilgalaikis stresas gali sukelti bet kokią ligą, nusitaikydamas į organizmo „silpniausiąją vietą“. Nuolat stresuojantys žmonės dažniau nei kiti užsikrečia įvairiomis infekcijomis, būna alergiški, suserga dermatozėmis. 

Stresas ypač veikia virškinamąjį traktą. Žmogaus, patiriančio nuolatinę įtampą, skrandyje padidėja rūgštingumas. Tai ardo skrandžio sieneles ir lemia opų, o neretai ir vėžinių darinių atsiradimą. „Svarbu ne tai, kas su mumis vyksta, bet kaip į tai reaguojame“, – tvirtino streso teorijos kūrėjas Hansas Selye. Svarbiausia su savo stresu nesėdėti namie.

Pirmiausia reikia išbandyti pačias paprasčiausias priemones:

1. Fizinis krūvis – bėgimas, gimnastika, intensyvus pasivaikščiojimas. Jų metu reikia giliai kvėpuoti, tai padės atsipalaiduoti.

2. Meditacija – labai geras išsikrovimo ir sąmonės nuraminimo būdas. Reikia atsisėsti, ištiesti  stuburą ir giliai kvėpuoti. Stebėti savo kvėpavimą, apie nieką negalvoti. Jeigu kokios mintys ir rastųsi, žvelgti į jas kaip į už lango lekiantį traukinį.

3. Pokalbis su artimu žmogumi. Kai jaučiamas dvasinis diskomfortas nebėkite į vienatvę, pasikalbėkite, pasipasakokite.

4. Atpalaiduojamas masažas – būtinai jį išbandykite. Augalų esensijos, sumaišytos su masažo aliejais, ramina ir gerina nuotaiką.
Vaistažolių preparatai. Juk jais žmonės kūną ir sielą ramina jau tūkstančius metų...

5. Juokas padeda pakelti ir lengviau įveikti gyvenimo atseikėtus sunkumus. Jei mus kas nors sąmoningai ar nesąmoningai erzina, visada geriau nusijuokti nei imti bartis.

6. Gerti kuo mažiau kavos, ypač sunkiomis dienomis – kofeinas dirgina nervų sistemą. O vandens – kuo daugiau.  

7. Iš ryto būtinai suvalgyti pusryčius – dieną nepristigs energijos.

8. Sunkią minutę palengvins šokoladas, migdolų ar lazdyno riešutai – juose yra stimuliuojančių ir antidepresinių junginių.

Atsidūrus krizinėje situacijoje svarbiausia suprasti, kad viskas priklauso tik nuo paties žmogaus. Žinoma, moralinių jėgų atsiriboti nuo neigiamų emocijų, matyti šviesiąsias gyvenimo puses ir džiaugtis kiekviena diena visi turime skirtingai.

Vieniems prarajos įvaizdis sukelia minčių apie bedugnę, kitiems – apie tiltą. Jeigu pačiam yra sunku įveikti sunkumus ir iškilusias problemas, jeigu išbandėte pasiūlytas priemones ir nepagerėjo nuotaika bei savijauta, reikia kreiptis pagalbos į specialistus – psichologus, gydytojus.

                Parengta pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf.