Tai, kas svarbiausia renkantis žaislus vaikams

Tai, kas svarbiausia renkantis žaislus vaikams

19. Sep 2016, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mes tėvai mėgstame paskubinti savo mažuosius. Pastebėjote, jog net ir žaislus gan dažnai parenkame tokius, kurie bus reikalingi tik po kelių mėnesių, ar netgi pusmečio? Laidoje „Mamyčių klubas“ Eglė Skrolytė svarstė, kiek tikslinga taip elgtis.

Savo pirmagimės Rūtelės  žaidimus ir besikeičiančius pomėgius stebinti mama Sandra nėra linkusi skubinti savo mažylės nei jos raidoje, nei žaidimuose. Pasak jaunos mamos, jos dukrytė, kaip ir turbūt visi kiti vaikai, pati parodo, kada ir kokiam žaidimui atėjo metas. O visai neseniai mažoji princesė susidomėjo smulkiomis detalėmis ir jų sudėliojimu.

20160919094152-34744.jpg

„Pastebėjau, kad jai dabar įdomiausi žaidimai - su mažais daiktais. Išsitraukia mano kosmetinę su kelioniais mėginukais ir dėlioja arba maudydamasi duše stato piramides iš buteliukų”,  pasakoja mama.

Detalės, ne paslaptis, reikalauja dėmesio koncentracijos ir kruopštumo. Mama Sandra pasakoja, jog kartu su susidomėjimu detalėmis, mažoji mergaitė, išreiškė ir naujus šiam žaidimui reikalingus gebėjimus - pradėjo ilgiau susikoncentruoti į vieną žaidimą.

„Jeigu noriu kažką padaryti, tiesiog pasiūlau jai pažaisti LEGO DUPLO detalėmis ir būnu rami, kad ji jų neįsidės į burną, bus ilgai užsiėmusi“, - džiaugiasi Rūtos mama.

Susidomėjimas konstravimu augo pamažu. Pradžioje mergaitė mėgo dėlioti medines kaladėles, korteles, o tuomet atsirado pirmieji LEGO DUPLO rinkiniai. Sandra pataria - nepirkite vaiko amžiui neskirto žaidimo, juk jam bus neįdomu, nes nesugėbės atlikti užduoties. 

O tuomet jau kai pamatome vaiko pastangas, kai pajaučiame iniciatyvą sklindančią iš paties mažylio – svarbu ją skatinti, jos neužgniaužti. Mes, suaugusieji, įprastai esame linkę vadovautis klišėmis, ir jei auginame berniukus – jiems brukame neva vyršikus atributus, mergaitėms –mergaitiškus. Pabandykime įsivaizduoti,  kaip jaučiasi mergaitė, kuriai kišamos lėlytės, o jai nieko nėra idomiau už, pavyzdžiui, žvejybą.

20160919094302-46005.jpg

„Kadangi Rūtelės tėtis mėgsta žvejoti, dukrytės mėgstamiausi žaidimai irgi su šia tema“, - šypsosi Sandra. Kai jau tinkamai pasirūpiname žaislais, kurie įtraukia mūsų vaiką, nes atitinka jo amžių, jo interesų ratą ir gebėjimus, belieka pasirūpinti dar vienu dalyku.

„Renkantis žaislus man labai svarbu kokybė - kad nebūtų netinkamo dydžio detalių, jos būtų kokybiškos“, - dalinasi patirtimi mama. Tad labai svarbu renkant žaislus, atkreipti dėmesį, kokio amžiaus vaikams jis skirtas ir ar jis saugus, pradedant medžiagomis iš kurių jis pagamintas ir baigiant jo detalių patvarumu beigi dydžiais. Juk kada, jei ne kuriant savo svajonių ir fantazijų spalvingus pasaulius, vaikams atsilapaiduoti, tad tebūnie tie pasauliai jiems saugūs ir patikimi.