Kaip supažindinti vaiką su gyvūnais?

13. Apr 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Savaitgaliai nuostabūs tuo, jog jų metu daug laiko ir dėmesio galime skirti smagiam laikui kartu, pramogoms ir žaidimams ar naujoms pažintims, pavyzdžiui, su gyvūnais.

Vos tik mūsų mažylis pradeda domėtis jį supančiu pasauliu, jis susidomi ir gyvūnais. Pradžioje tai dažniausiai būna keturkojis šeimynos numylėtinis, namuose apsigyvenęs dar iki kukulėlio gimimo.

Vėliau su savo mažiuku keliaujame į parkus, pas senelius ir močiutes, į įvairiausius zoologijos sodus ar sodelius, kur pamatome daugiau gyvūnėlių.

Kaskart tokios pažintys su gyvūnais suteikia daug audringų išgyvenimų, kuriuos mūsų mažyliai išreiškia skirtingai, priklausomai nuo savo amžiaus. Juk gyvūnai mūsų  mažiesiems dovanoja ne tik džiaugsmą, bet ir sukelia smalsumą.

20160412112324-17821.jpg

„Gyvūnai yra vienas įdomiausių dalykų vaikams - jie kitaip atrodo, leidžia įdomius garsus ir elgiasi keistai. Tai juk atradimas! Pažintis nauja, po kurios galime žaisti, modeliuoti įvairias situacijas - kas būtų jei aš būčiau šuniukas, kaip elgčiausi ir panašiai. Per tai pažįstame pasaulį“ -  teigia „Vaikystės sodo“ psichologė Kotryna.

Liudmila, Gabrieliaus mama pasakoja, jog sūnui žengiant pirmuosius žingsnius pastebėjo jo didžiulį susidomėjimą viskuo kas gyva, juda ir leidžia garsus.

„Sūnus labai myli gyvūnėlius. Kieme yra katyčių ir kai tik išeiname, jis jas šaukia vardais, nori paglostyti,“- šypteli mama.

Labai panašiu metu, apie pirmąjį berniuko gimtadienį – jam pradėjo patikti konstruktoriai.

20160412112345-48390.jpg

„Seneliai paklausė, ko norėtų gimimo dienos proga, o jis viską taip mėgo dėlioti, todėl pamanėme jog konstrukturius būtų puiku. Ir tai visiškai pasiteisino! Konstruojame kiekvieną dieną, o einant į svečius pasiimame kelioninį rinkinį,“- pasakoja Liudmila.

Nuo pirmojo gimtadienio prabėgo pusantrų metų ir per tą laiką Gabrielius spėjo nemažai nuveikti, daug ko išmokti tiek žaisdamas vienas, tiek ir kartu su tėveliais.

„Po truputį „įvedinėjome“ žaidimus, pavyzdžiui, nuo dviejų metų mokomės spalvų su kaladėlėmis: statome raudoną pilį, geltoną pilį, kol pastatome iš keturių pagrindinių spalvų ir tada… griaunam!”- žaidimų idėjomis dalinasi mama.

Na ir atėjo metas šiems žaidimams suteikti šiek tiek gyvybės - įtraukti gyvūnėlius iš zoologijos sodo ar senelių sodybos perkeliant į vaiko žaidimus: „Visuomet kalbame ką daro vienas ar kitas gyvūnėlis, kaip jis kalba, kur gyvena - katytė sako miau, gyvena su žmonėmis, karvytė duoda pienelį… Taip ir mokomės.“

„Mes patys esame buvę vaikai, tad bandykime prisiminti, kaip žaidėme. Labai svarbu žaidimo nepaversti vien tik mokytmu. Vaikai „atsineša“ savo žaidimo dovaną, jie žino geriau nei mes pamiršę, kaip mėgautis žaidimu. Todėl nesiimkite vien tik mokyti, leiskime vaikui reikšti idėją, rodyti iniciatyvą. 

20160412112359-47927.jpg

Žaidžiant su gyvūnais galime ne tik aptarti jų ypatybes, bet ir pažindintis su emocijomis - katytė liūdna, nes nori pienelio ir panašiai“, - patarė psichologė.

Prisiminkite, kad kuo labiau norime įgilinti mažylio žinias, tuo labiau turime plėstį jo patirtį. Neužtenka vien tik išmokyti mažylį gyvūnų pavadinimų – labai svarbu jam juos išvysti gyvus, judančius, „kalbančius“, bendraujančius.

„Vaikai turi nedaug patirties iš to ką gali įsivaizduoti, todėl jie turi būti matę tą informaciją. Svarbu, kad ši informaciją būtų tikra, apčiuopiama, o ne kompiuteryje nupieštas ar net judantis vaizdas”, - teigė Kotryna.

Pažintis su gyvūnais neabejotinai jūsų mažyliui paliks neišdildomus įspūdžius ilgam, o tai netruks persikelti ir į jūsų žaidimus. Beliks tik atsipalaiduoti, pažadinti vaiką savyje ir leistis į smagius atradimus!

 

LEGO DUPLO KATALOGAS - SPAUSK IR PERŽIŪRĖK JĮ!

 20140929144940-48299.jpg