Kaip lavinti vaikučio dėmesingumą: ergoterapeutės patarimai

23. Nov 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Svečiuojamės pas "Mamyčių klubo" super mažylę Medą, kuri dar, rodos, visai neseniai rankoje nenulaikė žaisliuko, o dabar tik ir žiūri, kaip iš vyresnėlio brolio nugvelbti kokią konstruktoriaus detalę.

Tėveliai, auginantys ne vieną mažylį, dažnai pabrėžia, jog šeimos mažieji akivaizdžiai visko išmoksta greičiau ir lengviau, pvz. ropoti ar vaikščioti, valgyti ar kalbėti – tarsi panašaudami į savo vyresnius brolius ar seseris. Ne išimtis ir Medutė. Mama juokiasi, jog vyresnėlis Domas jai - pagrindinis autoritetas.

Mažoji Medutė, kaip pasakoja Ramunė, pradėjo domėtis žaislais, tarp jų - ir Lego Duplo konstruktoriais, jau senokai. Jai viskas įdomu, kuo žaidžia vyresnis brolis. Tačiau, kaip juokiasi mama, dukrytei šiuo metu labiau norisi ne dėlioti, o griauti.

20161122150903-33838.jpg

Prižiūrėti bežaidžiančią mažylę tėveliai skuba ne tik dėl sūnaus ramybės, bet ir dėl smulkių detalių, esančių pažengusiųjų konstruktoriuose, kurios mažąją labai domina. O norėdama jas ištyrinėti neišvengiamai mergytė jas pirmiausia ragautų, jei tik suaugusiųjų nebūtų šalia. 

Visai kas kita – naujasis Medos konstruktorius, skirtas tokio amžiaus vaikams. Ramunė sako, jog jai svarbiausia, kad toks konstruktorius būtų saugus ir tinkantis tokio amžiaus vaikučiams bei, žinoma, įdomus mažyliui. Mat jei žaislas nesudomins vaiko, kam tada jis, gulintis lentynoje, reikalingas.

Vienerių metų mažylis sukoncentruoti dėmesį į vieną žaisliuką ar veiklą geba tik itin trumpą laiką.

20161122150936-14692.jpg

"Dėmesingumas kaip ir žaidimas auga kartu su vaiku, tad labai natūralu, kad kelių mėnesių mažyliai daug dėmesio nesukaupia. Jei jis gali pabarškinti žaisliuką ir pasišypsoti mamai kokias penkias minutes, vėliau, kai jis būna 1-3 metų amžiaus, lavėja jo judesiai ir natūraliai jo dėmesys auga, tad užduotis gali atlikti ilgiau", - pasakojo ergoterapeutė Gintarė Skučaitė, VIKO pediatrinės ergoterapijos lektorė.

Tačiau, dėmesio sukoncentravimas yra įgūdis, kurį galima ir net reikia lavinti. Pasirodo, dėmesingumo lavinimui yra tam tikros taisyklės, kuria tėveliai gali taikyti savo vaikučiams.

20161122151327-33204.jpg

SVARBIAUSIA TAISYKLĖ - žaidimą pradėti ir pabaigti iki galo. Pasak specialistės, vaikučiui vos pradėjus žaisti vieną žaisdimą ir jį numetus, tėveliai turėtų pasiūlyti vaikučiui ir sudominti jį taip, jog pradėtas žaidimas būtų pabaigtas. Tokius būdu dėmesys grįžta.

20161122141628-68396.jpg

Įvaldęs veiksmų nuoseklumą dar tokiame ankstyvame amžiuje, vaikas šį įgudį gyvenime sėkmingai galės išnaudoti bet kokiame savo gyvenimiškame etape. Žinoma, užduotys vaikui turi atitikti jo gebėjimus. Jos turi būti įveikiamos.

Anot ergoterapeutės, pavyzdžiui, konstruktorius neturėtų būti ilgas ir sudėtingas - sudėliokite su vaikučiu ne dešimt detalių, o, sakykim, tris - tuomet vaikas supras, kur žaidimo pradžia ir kur pabaiga.

Kaip pasakojo Ramunė, Medos mama, lego konstruktorius - labai universalus žaislas, nes juo gali žaisti tiek metukų amžiaus vaikas, tiek vyresnis, kiekvienas žaidime atrasdamas tai, ko jam reikia pagal jo amžių. Negi smagu juo žaisti ir tėvams - juokiasi mama.

20161122150955-81979.jpg

Žaidimas, visų pirma - tai malonumas, kurio neturėtume užgožti savo keliamomis užduotimis. Tačiau lengvai pakreipti mažylį jam pačiam naudinga krytimi - jau mūsų, tėvų, užduotis.

VIDEO: https://www.lego.com/en-us/duplo/products/forest-park-10584

Tobulėju žaisdamas su

20160929134731-53418.jpg