Kaip dažnai reikia plauti žaislus?

Kaip dažnai reikia plauti žaislus?

28. Oct 2016, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kiek žaislų turi jūsų mažylis? Tikrai ne vieną ir ne du. Ir turbūt visos mes susiduriame su klausimu, kaip juos reiktų tinkamai prižiūrėti, ar žinote?

Laidoje „Mamyčių klubas“ dalyvavusi Erika viena nedaugelio mamų, galinčių drąsiai pasakyti jog žaislų kiekis namuose – tikrai nėra vaikiškos laimės atspindys.

„Esu minimalistė žaislų atžvilgiu. Stengiuosi dėti į maišus ar slėpti, tuos, kurie nenaudojami. Juk vieni yra populiarūs, o kitų visai nereikia“, - teigia mama. Kitas svarbus momentas - pasistengti, kad į namus atkeliautų tik tie žaislai, kurie yra apgalvoti ir parinkti tikslingai. O, Erikos atveju, visi padovanoti.

20161027145840-81337.jpg

„Seneliai dviejų metų proga padovanojo šį LEGO DUPLO traukinuką, nes tai lavinantis žaislas. Jeigu nesugalvoja ką dovanoti - aš visada patariu“, - pasakoja ji. Ir nors žaislų nėra daug, juos prižiūrėti vis tiek reikia. Erika sūnų Herkų ir dukrą Elzę pratina visuomet plautis rankas, tvarkytis, bet žaislų priežiūrai daug reikšmės neteikia: „Nenoriu, kad būtų sterilu. Man svarbu, kad išmoktų tvarkytis, žinotų kas yra švara ir tvarka, todėl pažaidus visuomet prieš miegą susitvarkome žaislus.“

Jai pritaria ir cheminių medžiagų specialistė Laura Stančė. „Namuose svarbiausiai palaikyti švarą, siurbti dulkes, ir jeigu kalbame apie žaislus, kurių jie nededa į burną, jų specialiai plauti nereikia. Aišku, jeigu žaislai ištepti, purvini, tuomet plaukite vandeniu ir muilu, bet stipresnių priemonių nereikia. Antibakterinės priemonės net nepageidautinos, nes jos užmuša ne tik blogąsias, betir gerąsias bakterijas, gali sukelti alergijas, paskatinti astmos priepuolius“, - pataria specialistė. 

Iš tikrųjų, yra pastebėta, kad kūdikiai ir vaikai augantys kaime ar užmiestyje mažiau serga alerginiais susirgimais, nes jų organizmas treniruojamas nuo pradžių: dažnai šalia auga gyvūnas, namai mažiau sterilūs.

20161027145852-92496.jpg

Tiesa, situaciją kiek keičia, jei su žaislais žaidžia sergantis mažylis.

„Visai kitaip su žaislais reikia elgtis,  jeigu vaikas susirgo - vemia, viduriuoja, čiaudo, kostis. Tada sklinda patogeniniai mikrooganizmais, kurie ant žaislų laikosi ilgiau. Jūsų mažylis jau pasveiko, su šiomis bakterijomis jau apsiprato, atėjus į svečius kitam mažyliui ir pažaidus su šiais žaislais - jis gali užsikrėsti. Siūlau ligos metu duoti ribotą skaičių žaislų ir po to juos išplauti karštu vandeniu, muilu, galima panaudoti ir antibakterinį skystį, turintį alkoholio“, - primena L.Stančė.

O kokia tvarkingų namų paslaptis? ,Ji paprasta, - juokiasi Erika. - Saikingas, poreikius atitinkantis žaislų kiekis ir teigiamas pavyzdys, kuris, liaudies išmintis byloja – užkrečiamas.“

Rubriką remia: 

20160516150833-38684.jpg