"LEGO®DUPLO® Žaidimo laboratorija": žaidimai mergaitėms ir berniukams

"LEGO®DUPLO® Žaidimo laboratorija": žaidimai mergaitėms ir berniukams

14. Oct 2015, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

TV rubrikoje "Žaidimo laboratorija” žaisti mokome ne vaikus, o tėvelius. Dalinamės konkrečiais patarimai, kaip žaisti su mergaite ir kaip žaisti su berniuku? Ir dar vienas - kaip su jais tikrai nežaisti.

Dar negimusiam savo mažyliui mes renkame kraitelį. Iš kraitelio turinio beveik visuomet galima nuspėti, ko tėveliai laukiasi. Ir vėliau, atlėkę į parduotuvę su savo ropojančiu sūnumi, ieškome kombinezono, kuris būtų mėlynas, o su dukryte – šio to rožinio.

Iki tam tikro mažylio amžiaus - tai tik nekaltas žaidimas. Tačiau vaikui ūgtelėjus stereotipus vis tik reikėtų aplenkti.

“Labai dažnai tėvai klausia ką pirkti berniukui, ką mergaitei, su kuo žaisti berniukui, su kuo mergaitei. Dažnai berniukai ir mergaitės pasirenka tam tikrus žaidimus, nes mes skatiname. Jeigu berniukams pirktume lėles - jie žaistų su lėlėmis, jei mergaitei - mašinas, žaistų su mašinomis. Aplinka daro didelę įtaką, kaip su kuo žaidžiame", - teigė edukologė, darželio “Vaikystės sodas” įkūrėja dr.Austėja Lansbergienė.

Sodelio “Vaikystės sodas” auklėtoja Aistė taip pat įsitikinusi, kad dvejų trejų metų vaikai tiesiog mėgsta žaisti kartu neskirstydami žaidimų į berniukiškus ir mergaitiškus. Tik suaugusieji gyvena pagal stereotipus, kuriuos ir įteigia vaikams: "Nereikia to taikyti vaikams. Ir mergaitės gali būti tankistės, o berniukai - šokėjai ar kepėjai."

“Yra mergaičių kurioms visai nepatinka lėlės, o berniukų - kuriems nepatinka mašinos. Žaisti su kaladėlėmis ir konstruoti - visuomet yra įdomu. Problema, kad dažniau berniukams perkam kaladėles, nei mergaitėms. Jei mes joms duosime - jos žais, jei kartu žaisime - jos džiaugsis ta darydamos. Bet jei mokytoja visad žaidžia parduotuvę ir namus su mergaitėmis - jos tą ir žaidžia pačios. Tai mes  turime pasiūlyti spektrą žaidimų ir leisti rinktis vaikams", - patarė Austėja. 

Tegu vaikai išbando kuo įvairesnes profesijas, mainosi vaidmenimis ir neskirsto to pagal lytis. 

"Mes turime matyti vaiką, kuris mėgsta lakstyti, skraidyti, vaiką, kuris norime, kad užaugtų gera mama ir geru tėčiu. Jeigu berniukas niekad nežais namų, kaip jis imsis tėčio vaidmens? Būtent tas žaidimas namus, parduotuvę, ligoninę, kad berniukas augtų šiltas, empatiškas, suprantantis ir užjaučiantis.

Lygiai ta pati situacija, kai teigiama, jog moterys rečiau renkasi technologijas ar inžinieriją. Tai nupirkime mergaitei ne dažų rinkinį, o konstruktorių", - šypsojosi edukologė.

Kiekviena knygą kurią skaitome prieš miegą, visi žaidimai, kuriuos žaidžiame kuria vaikų pasaulio suvokimą. Tai kokį pasaulį norite parodyti mylimiausiam žmogui?

LEGO DUPLO KATALOGAS - SPAUSK IR PERŽIŪRĖK JĮ!

 20140929144940-48299.jpg