Kodėl vaikams reikia knygų, kurios prajuokina?

Kodėl vaikams reikia knygų, kurios prajuokina?

31. Dec 2022, 15:09 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Juokas yra svarbus. Tiesą sakant, jis būtinas. Vaikai nori to paties, ko ir mes. Juoktis, patirti iššūkių, pramogauti ir džiaugtis. Be to, juokas ramina ir suteikia palengvėjimą. Jis keičia mąstymą ir elgesį. Vaikai išmoksta, kad galima juoktis iš savęs. O retkarčiais pasijuokti iš savęs yra smagu. Ši savybė gali padėti vaikui išgyventi sunkius laikus, kai jis nėra tikras, jog tai gali.

Kuo labiau palaikysite vaikų humoro jausmą šiame ankstyvajame etape, tuo didesnė tikimybė, kad paauglystėje ir suaugus jis turės gerai išvystytus humoro įgūdžius. Juokas padeda suartėti su kitais ir užmegzti ryšį. Tai neatsiejamas žmonių bendravimo elementas.

Tad kodėl vaikams reikia knygų, kurios juos juokina? Nes paprasčiausiai jie nori to! Remiantis The Washington Post paskelbtu tyrimu, tarp vaikų populiariausios knygos su humoru. Įdomu ir tai, kad knygos, kurių nori vaikai (tokios, kurios juos juokina - 70 %), skiriasi nuo knygų, kurių nori jų tėvai. Tik 54 % tėvų nurodė, kad humoras yra svarbiausias kriterijus, renkantis knygą.

Tai - dar ne viskas. Tėveliai gali būti ramūs, kad jų mažylis nori skaityti juokingas knygas. Šios knygos turi galią užkabinti ir išlaikyti jaunesnių, nenorinčių skaityti ar mažiau savimi pasitikinčių skaitytojų dėmesį. Skaitymas tampa džiaugsmu, o ne nuoboduliu. Skaityti humoristines istorijas patinka tiek vaikams, kurie nemėgsta daug skaityti, tiek labiau patyrusiems mažiesiems skaitytojams.

5 būdai, kaip humoras knygose gerina raštingumą

Humoras turi didžiulę teigiamą naudą ankstyvajam raštingumo mokymuisi. Jis padeda vaikams įsitraukti į istoriją ir kalbą, kuria knyga parašyta. Tai savo ruožtu padeda jiems ilgiau klausytis skaitomų pasakų ir patiems norėti skaityti knygą. Vaikus traukia knygos, kuriose aprašomos situacijos sukelia absurdą, nuostabą, netikėtumą ir net pasipiktinimą.

1. Formuoja emocinį intelektą. Vaikai iš prigimties yra žaismingi ir per dieną juokiasi daugiau kartų nei suaugęs žmogus. Linksmos knygos gali toliau padėti vystyti socialinius ir emocinius įgūdžius.

2. Skaitymas tampa maloniu įpročiu. Vaikams, kuriems patinka knygos, skaitymas asocijuojasi su kažkuo, kas yra smagu. Kuo daugiau jie skaitys, tuo geresni bus jų raštingumo įgūdžiai.

3. Gerina supratimą. Taip yra todėl, kad lengviau įsiminti informaciją, kuri siejama su tam tikra emocija ar jutiminiu dirgikliu.

4. Humoras leidžia lengviau suprasti sudėtingą situaciją. Jis padeda sumažinti įtampą ir sukurti erdvę dialogui problemai spręsti. Juokas yra suartinanti veikla, padedanti ugdyti tarpusavio pasitikėjimą.

5. Skatina kritinį skaitymą. Norite tikėkite, norite ne, bet humoristinės knygos nebūtinai yra lengviausias variantas. Taip yra todėl, kad tam tikras humoras reikalauja skaityti tarp eilučių.

Kaip linksmos knygos padeda vaikui augti?

Humoras skatina nuostabos jausmą, kuris yra viso mokymosi pagrindas. S. Freudas teigė, kad humoras yra energijos šaltinis. Jis gali išlaisvinti jaučiamą spaudimą ir sumažinti įtampą. Yra labai daug psichologijos teorijų, kuriose komentuojamas humoro vaidmuo tiek vaikystėje, tiek paauglystėje. Nors humoras yra žaidimo forma, jis atlieka daug socialinių, pažintinių ir emocinių funkcijų.

Prijaučiame juokingiems personažams

Juokingi personažai ir juokingose situacijose atsidūrę veikėjai ne tik sukelia juoką. Jie taip pat lengvai susiejami su kitais žmonėmis. Šiuose išgalvotuose personažuose ir istorijose vaikai įžvelgia save bei pažįstamus. Patyrę juokingų ir (arba) gėdingų situacijų, jie supranta, kad klysti yra normalu!

Humoras - būdas pasakyti tiesą

Jei turite ką pasakyti, kodėl nepasakius to juokais? Viena iš humoro formų yra staigus tiesos atskleidimas. Tai dažniausiai susiję su socialinėmis normomis, kuriomis mes vadovaujamės, bet kurių nepastebime. Pavyzdžiui, koks galėtų būti geresnis būdas pažvelgti į patyčias ir socialinį spaudimą, jei ne per silpnavalio vaiko dienoraštį? Juokas atskleidžia elgesį, kurį laikėme savaime suprantamu, tačiau jį nutylėjome arba nesureikšminome.

Humoras atveria tabu ir leidžia prieiti prie rimtų klausimų

Kai kurie dalykai nėra juokingi. Tačiau humoras vis tiek gali būti veiksmingas būdas priartėti prie rimtų temų ir jas aptarti su vaikais. Pavyzdžiui, mirtis ir brendimas. Nei viena, nei kita temos nėra atvirai ir lengvai diskutuojamos viešai. Štai kodėl knygos gali būti tokios veiksmingos, nagrinėjant keblias situacijas.

Jei norite praturtinti mažylio vaikystę humoristinėmis knygelėmis, kviečiame paspausti ant nuotraukos.