Pirmasis vaiko vizitas pas ortodontą: kada ir kodėl neatidėlioti?

Pirmasis vaiko vizitas pas ortodontą: kada ir kodėl neatidėlioti?

04. Jun 15:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kenny Eliason, Unsplash nuotr.

Norint, kad vaikas turėtų sveiką ir gražią šypseną, svarbu ne tik mokyti jį tinkamos burnos higienos, bet ir laiku apsilankyti pas specialistus. Vos tik pradeda kristi pieniniai dantys, reikėtų apsilankyti pas gydytojus ortodontus. Toliau apie tai, kas yra ortodontija ir apie požymius, išduodančius, kad galimai reikalingas šios srities specialistų teikiamas gydymas.

Ortodontija – kas tai?

Ortodontija – tai odontologijos sritis, tirianti dantų išsidėstymo, sąkandžio ir žandikaulio sutrikimus. Ortodontinis gydymas pagerina ne tik dantų išvaizdą, kramtymo funkciją, bet ir ilgainiui padeda palaikyti sveikas dantenas, dantis ir žandikaulio sąnarį. Tad vos tik vaikui pradeda dygti nuolatiniai dantys, svarbu apsilankyti pas šios srities specialistus ir įvertinti dantų bei sąkandžio būklę.

Dėl įvairiausių priežasčių dažno vaiko sąkandis nėra taisyklingas. Dažnai kuo anksčiau pastebimi tam tikri aspektai, tuo paprasčiau galima ištaisyti situaciją, galbūt be didelių pastangų ir investicijų. Jei yra poreikis, kuo greičiau pradedamas gydymas, tuo geresnių rezultatų galima tikėtis.

Kokie požymiai rodo, kad vaikui galimai reikia ortodontinio gydymo?

Pirmas vizitas ortodontinei apžiūrai turėtų būti jau apie 7–8 vaiko gyvenimo metus. Anksti aptikus ortodontines anomalijas, jų gydymas bus gerokai lengvesnis. Kartais netaisyklingoje padėtyje esančių dantų problema – akivaizdi, o kartais galimus sutrikimus gali pastebėti tik patyrę specialistai.

Tam tikrus įpročius ar simptomus gali pastebėti ir tėvai. Pavyzdžiui, apie ortodontinio gydymo reikalingumą gali išduoti tokie požymiai kaip:

  • chroniškas kvėpavimas per burną;
  • netaisyklinga kalba;
  • nuolatinis piršto čiulpimas;
  • apsunkintas kramtymas;
  • skruostų įsikandimas;
  • žandikaulio traškėjimas, atsikišimas ar nukrypimas į šoną.

Visus šiuos požymius lemia netaisyklingai augantys dantys, sąkandžio ir žandikaulio problemos. Taip pat tėvai gali pastebėti per daug atsikišusius priekinius dantis, susigrūdusius ar kreivai dygstančius dantis. Uždelstas gydymas ilgainiui gali sukelti dantų padėties anomalijas, lemti periodonto audinių pažeidimus ar net žandikaulio sąnario ir galvos skausmus. Netaisyklingas sąkandis ilgainiui gali keisti laikyseną ir lemti kitas sveikatos problemas.

Taigi, laiku pastebėję pirmuosius požymius ir apsilankę pas specialistus, tėvai gali išvengti sunkesnio, ilgesnio ir brangesnio dantų gydymo proceso. Specialistai vis primena dar vieną labai svarbų dalyką – ortodontams skyrus gydymą breketais ar išimamais aparatais, tėvams svarbu skirti ypatingą dėmesį gydymo plano laikymuisi ir taisyklingai dantų priežiūrai.