Alergija žiedadulkėms: kaip palengvinti simptomus?

Alergija žiedadulkėms: kaip palengvinti simptomus?

04. Jun 15:13 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pexels, Andrea Piacquadio nuotr.

Atėjus šiltajam sezonui, tėvams dažnai tenka susidurti su sezoninėmis vaikų alergijomis. Viena iš jų – šienligė, kuri pasireiškia „bėgančia“ nosimi, čiaudėjimu, kosėjimu, perštinčiomis akimis ir gerkle. Visus šiuos nemalonius simptomus galima sumažinti ar bent kiek palengvinti ne tik gydytojų paskiriamais preparatais, bet ir kitais būdais. Kelis jų aptarsime šiame straipsnyje.

Tinkamai įrengtas vaiko kambarys

Kadangi vaikas savo kambaryje praleidžia itin daug laiko, itin svarbu šį tinkamai įrengti. Jeigu iš vaiko kambario yra praėjimas į balkoną ar terasą, alergenų kiekį kambaryje gali sumažinti antialerginiai tinkleliai nuo uodų durims. Iš tankaus audinio pagamintas tinklelis sulaikys ne tik vabzdžius ar pūkus, bet ir sumažins žiedadulkių patekimą. Dėl to galima drąsiau vėdinti kambarį vėlyvą vakarą ar ankstyvą rytą.

Tokie pat tinkleliai gali būti pritaikomi tiek durims, tiek langams. Žinoma, verta pagalvoti ne tik apie vaiko kambarį, bet ir kitas erdves, kuriose dažnai praveriami langai ar durys į lauko zoną.

Be to, kambaryje svarbu palaikyti optimalią oro drėgmę. Tam gali prireikti oro drėkintuvo arba drėgmės perteklių „surenkantį“ įrenginį, priklausomai nuo esamos situacijos. Taip pat svarbu reguliariai siurbti bei valyti grindis ir kitus paviršius su drėgnomis šluostėmis.

Kasdienės higienos svarba

Žiedadulkės gali prikibti prie drabužių, plaukų ir odos, todėl vos tik vaikui grįžus iš lauko, skatinkite jį iš karto nusiprausti ir pasikeisti drabužius. Taip pat svarbu dažnai plauti rankas, ypač po žaidimų su augintiniais. Svarbu paminėti, kad į alergijas linkusiems vaikams geriau parinkti specialias higienos priemones, kurias galima rasti vaistinėse.

Aplinkos stebėjimas

Tėvams rekomenduojama turėti išmaniąsias programėles, kuriose būtų pateikiamos žiedadulkių koncentracijos prognozės. Pagal jas būtų galima planuoti laisvalaikio praleidimą gamtoje su visa šeima. Be to, tvarkydami namų aplinką, pavyzdžiui, pjaudami veją, pasiūlykite vaikui kiek laiko pabūti namuose. Kadangi nusėdusios žiedadulkės vėl patenka į orą, gali paaštrėti nemalonūs alerginiai simptomai.

Akivaizdu, norint sumažinti vaiko juntamus žiedadulkių sukeliamos alergijos simptomus, reikia akyliau apgalvoti veiklas gamtoje ir šioms tinkamai pasiruošti. Nuolat vėdinamas kambarys, prie kurio langų ar durų pritvirtinti tinkleliai, reguliarus paviršių valymas ir akylesnis aplinkos bei lauko sąlygų stebėjimas gali sumažinti diskomfortą.