Kaip paruošti vaiką darželiui: psichologės patarimai

Kaip paruošti vaiką darželiui: psichologės patarimai

23. Jul 2020, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei į darželį dukrytę kelsime 7 val ryte, ar reikėtų jau dabar prie to pratinti? O gal nieko nedaryti ir tiesiog, kai pradėsim eiti į darželį, tada ir kelsimės?", - klausia mama.

Konsultuoja Šeimų darželis” vadovė Agata Jurolaitė – Mažeikienė.

Džiugu, jog jau dabar ne tik pradėjote galvoti apie pokyčius, kurie laukia Jūsų dukrelės (darželio lankymas – labai svarbus įvykis vaiko gyvenime!), bet ir palengva jau ruošiatės šiam laikotarpiui. Vienas iš rekomenduojamų žingsnių, kuris padeda vaikui pasiruošti darželio lankymui, yra vaiko supažindinimas arba pripratinimas prie to dienos ritmo, kuris jo laukia pradėjus lankyti darželį ir pačiame darželyje.

Todėl verta ne tik pratinti kelti vaikelį tuo laiku, kuriuo jam reikės netrukus keltis pradėjus lankyti darželį, bet ir pagalvoti apie kitus dienotvarkės punktus: pusryčių, pietų, pietų miego laiką, bei stengtis ir atsižvelgti ir į juos. 

Nepatartina daryti staigių pokyčių vaiko dienotvarkėje, bet viską daryti palengva, kad vaikas ir jo organizmas sklandžiai prisitaiktų prie naujų pokyčių. Pvz. Jeigu vaikas buvo įpratęs keltis 8 val. ryte, o pradėjus lankyti darželį, teks keltis 7 val. ryto, galima pradėti vaiką kelti pusvalandžiu anksčiau: pvz. atitraukti kambaryje užuolaidas, atidaryti kambario duris ir leisti vaikui girdėti, jog jau visa šeima keliasi, ruošiasi, juda.

Pažadinti vaiką balsu, bet leisti dar pagulinėti, susiprasti, kas vyksta aplinkui. Verta susikurti savo kėlimosi ritualą. Tikėtina, jog diena iš dienos, vaikas išsibudins atsikels reikiamu laiku vis greičiau. Vaikui pripratus keltis 7.30 val., paankstinkime kėlimosi laiką dar pusvalandžiu. Kai keliamasi ir gulama maždaug tuo pačiu metu, organizmas pripranta prie besikartojančio ritmo, todėl iš vaikų pusės išnyksta kova ir ašaros dėl miego. 

Kiekvienas vaikas yra unikalus, todėl vaikai atsikelia, prabunda skirtingai – vieni tai daro staiga, kiti, staiga žadinami, būna labai pikti. Tokiems vaikams reikia daugiau laiko prabusti, susivokti, pagulinėti, kol jie būna pasiruošę atsikelti. Verta pažinti savo vaiką ir duoti jam tiek laiko atsibusti, kiek reikia

Savo laiške paminėjote, jog nerimaujate, ar tikrai Jūsų dukrelei pakanka miego einant gultis 9 val. vakaro ir keliantis 7 val. ryte. Šį nerimą padės Jums išsklaidyti keli faktai, susiję su vaikų miego ypatumais:

  • Atsižvelgiant į paros bioritmus, egzistuojančius gamtoje, tinkamas laikas migdyti ikimokyklinio amžiaus vaikus nakties miegui yra iki 21 val. (iki vidurnakčio išskiriama daugiausia augimo hormono, taigi, kuo daugiau vaikas pamiegos iki vidurnakčio, tuo kokybiškesnė bus jo raida; taip pat iki vidurnakčio miegas būna pats giliausias). Taigi, Jūsų pasirinktas laikas migdyti dukrelę (9 val. vakare) nėra per ankstyvas metas.
  • 1 – 3 m. vaikams reikia 12 – 14 val. miego per parą, o 3 – 5 m. vaikams reikia maždaug 11 – 13 val.  Kiekvieno vaiko miego valandų skaičius skirsis, tačiau tikėtina, kad vaikas kasdien išmiegos panašų valandų skaičių. Taigi, sudėję kartu naktinio miego ir pietų pogulio laiką sužinosite, kiek iš viso per parą miegojo Jūsų vaikas. Jeigu gaunate skačių, kuris atitinka tai amžiaus grupei rekomenduojamą paros miego normą, Jums nėra ko nerimauti.
  • Žinotina, jog beveik visi vaikai trumpam prabunda nakties metu. Ypatingai tai yra būdinga 3- 5 m. vaikams, kuomet vaikai ypatingai turi naktinių baimių, ar susapnuoja košmarus.

Išvados:

  • Verta pradėti pratinti vaiką pie darželyje laukiančio dienos ritmo, nes tai turėtų palengvinti vaiko adaptaciją darželyje.
  • Nedarykime staigių, drastiškų pokyčių vaiko dienotvarkėje, bet ją keiskime palengva.
  • Verta susikurti savo migdymosi ir kėlimosi ritualus – jie duoda vaikams aiškumo, stabilumo, ramybės.
  • Pažinkime savo vaiką ir duokime jam tiek laiko atsibusti, kiek reikia.
  • Esant nerimui, ar vaikui užtenka poilsio ir miego, pasižiūrėkime į atitinkamo amžiaus vaikų rekomenduojamą migdymosi laiką, bei paros miego trukmę. Tai padės rasti teisingą atsakymą, arba ieškoti sprendimų.