5 jaukios knygos ikimokyklinukams, skatinančios vaiko ir suaugusiojo pokalbį

5 jaukios knygos ikimokyklinukams, skatinančios vaiko ir suaugusiojo pokalbį

19. Dec 2019, 10:02 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nors gera knyga tiek mažuosius, tiek suaugusius vienodai džiugina visais metų laikais, tačiau ilgi ir tamsūs žiemos vakarai, pripildyti stebuklingo švenčių laukimo, taip ir kviečia daugiau laiko praleisti kartu – jaukiai vartant spalvingus knygų puslapius, skaitant ir kalbantis. Dovanoti vaikui knygą, o svarbiausia – savo dėmesį ir laiką – tai reiškia dovanoti dar vieną pamoką apie platų ir nepaliaujantį stebinti pasaulį. Vaikų ir paauglių literatūros leidykla „Nieko rimto“ dalinasi 5 jaukių knygų ikimokyklinukams ir visai šeimai rekomendacijomis. 

Kęstutis Kasparavičius, „Dryžuota istorija“

Ne tik Lietuvos, bet ir užsienio vaikų širdis pavergusių istorijų autoriaus – rašytojo ir dailininko Kęstučio Kasparavičiaus – naujausia knyga „Dryžuota istorija“ yra skirta 3–6 metų amžiaus vaikams, tačiau ją skaitydami džiaugsis visi šeimos nariai. Paties rašytojo ir dailininko iliustruotoje knygoje pasakojama apie mažosios Zebriukės dieną. Mažajai Zebriukei neramu – kaip surasti mamą, kuri prisakė žvalgytis ko nors dryžuoto, jei mažylė kartais pasimestų turgavietės šurmulyje? O tų dryžių dryželių, pasirodo, tokia gausybė – dryžuotos kojinės, dryžuota pėsčiųjų perėja, dryžuoti jūrininko marškinėliai, dryžuota policininko lazdelė, dryžuotas tigrų kailis... Net akys raibsta! Kurie dryžiai panašiausi į mamos? Patikėkite, šią dieną Zebriukė, kaip ir visi istoriją perskaitę vaikai, įsimins ilgam. Pavartyti. 

Benas Bėrantas ir Tania Rex, „Ponas Kampas“

Trečioji ir pati šviežiausia rašytojo Beno Bėranto paveikslėlių knyga „Ponas Kampas“ sužavės tiek padūkėlius, tiek kūrybiškus svajoklius. Tai pasakojimas apie namų jaukumo ir kūrybiško bendravimo svarbą šeimoje. Ką veikti, kol tėvai liuoksi kaip saulės zuikučiai ir vieną po kitos krauna dėžes, nes tuojau reikės kraustytis? Jovarui labiausiai patinka piešti, tad jis čiupo kreidelę ir ėmė marginti sieną kampe. O ką dar daryti, kai pripiešei visus namie esančius lapus? Nors knyga prekyboje pasirodė tik spalio mėnesį, ji jau spėjo sudominti ne tik skaitytojus, bet ir tarptautinių konkursų komisijų narius  – šiuolaikiškos ir stilingos dailininkės Tanios Rex iliustracijos pastebėtos tarptautinio konkurso „Golden Pinwheel“  publikos apdovanojimuose. Pavartyti.

Vaiva Rutkauskaitė ir Lina Ribinskė, „Nepasaka, arba Pasaka apie NE“

Vos gruodžio pradžioje prekyboje pasirodžiusi debiutinė rašytojos Vaivos Rutkauskaitės paveikslėlių knyga, kurioje originaliai pasakojamos žodžių, kuriuos girdime ir tariame kasdien, istorijos. Ar kada pagalvojote, kaip sunku žodžiui NE gyventi žodžių karalystėje? Su juo nelengva susidraugauti, nes jis atrodo niūrus ir liūdnas. Bet įsivaizduokite, kad vieną dieną NE dingsta! Jo niekur nebėra! Ar žodžių karalystėje be NE gyventi tikrai būtų linksmiau? Knygą puošia spalvingos ir kiekvieno žodžio asmenybę atskleidžiančios dailininkės Linos Ribinskės iliustracijos. Pavartyti.

Selemonas Paltanavičius „Maži ežiuko sapnai“

Gamtininko ir rašytojo Selemono Paltanavičiaus knyga ikimokyklinio amžiaus vaikams „Maži ežiuko sapnai“ yra apdovanota „Metų knyga vaikams 2016“ titulu. Dailininkės Linos Eitmantytės-Valužienės jaukiai iliustruotoje istorijoje pasakojama apie mažojo ežiuko sapnų pasaulį. Ar žinote, kuo kvepia sapnas? O ar numanote, kokios jis spalvos? Mažasis ežiukas mielai padės sužinoti. Kiekvieną rytą nuvargęs po nakties žygių jis užmerkia akis ir snaudulys nuplukdo jį į kitą, stebuklingą sapnų pasaulį, kur viskas klostosi kitaip. Ten ežiukas verda arbatą ežių saulei, traukia dainas vaiduokliukui, ruošia bičiuliams dovanėles, plaukioja upelyje, skraido balionėliu... Mažiesiems beliks tik verstis ant šono ir sapnuoti kartu! Pavartyti. 

Jolita Zykutė, „Kaip karalaitė iš grožio konkurso pabėgo“

Debiutinė Jolitos Zykutės knyga „Kaip karalaitė iš grožio konkurso pabėgo“ yra skirta visai šeimai – nuotaikingą karalaitės istoriją ikimokyklinukams gali skaityti tėvai, o pradinėse klasėse besimokančios karalaitės jau sugebės ją skaityti savarankiškai. Nors karalaitė – dar visai maža mergaitė, ji jau rūpinasi karalystės reikalais. Tiesa, padedama Visų reikalų ministro ir taksiuko Tapio. Tačiau vienas rytas sujaukia visos karalystės gyvenimą: Jos Didenybė pakviesta dalyvauti pasaulio karalaičių grožio konkurse! Užuot mokiusis skaityti ir groti fortepijonu, karalaitė dienų dienas lavina grakščią eiseną ir šypsosi prieš veidrodį. Ji net pamiršo valdymo klausimus ir ištikimąjį bičiulį Tapį! Karalystės gerovė pakibo ant plauko: ar mergaitė suvoks, kad už grožį daug svarbiau išmintis ir kilnumas? Knygą puošia šiltos ir žaismingos dailininkės Raimondos Murauskaitės-Nabažienės iliustracijos.  Pavartyti.