Gydome vaikus liaudiškomis priemonėmis: kas galima, o kas ne

Gydome vaikus liaudiškomis priemonėmis: kas galima, o kas ne

06. Oct 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Sloga mažiems vaikučiams – gana rimtas susirgimas, nes apsunkina kvėpavimą. Ypač sunku naujagimiams, kurie dar nemoka kvėpuoti pro burną ir dažnai valgo mamos pienuką. Galbūt tokiu atveju reikėtų prisiminti liaudies medicinos priemones? 

Mums, suaugusiems, paprasčiau: pajutai pirmuosius slogos ir peršalimo simptomus – suvalgei citrinos ar česnako gabaliuką, pakaitinai kojas, išgėrei karšto pieno su medumi ir jau geriau. Tai labiausiai žinomos savigydos priemonės nuo peršalimo namuose. O kas tinka susirgusiam vaikučiui? 

Medus

Suaugusiems nuo gerklės skausmo padeda medus, o kosulį palengvina pienas su medumi. Nuo kokio amžiaus tai galima duoti ir vaikams?

Medus nerekomenduojamas vaikams iki metų, nes gali sukelti stiprią alerginę reakciją. Klysta ir tie tėveliai, kurie kūdikio iki metų odą tepa medumi. Alerginė reakcija gali būti tokia stipri, kad gali pakenkti kvėpavimo takams.

Citrina

Dažnai kovoje su peršalimu padeda citrina – arbata ar tik šiltas vandenėlis su citrina ir medumi. Ar galima jos duoti vaikui?

Citrina – iš citrusinių vaisių šeimos, tai reiškia, kad ji turi daug rūgščių ir gali sukelti nemalonių problemų vaikučio skrandžiui. Todėl bet kokių citrusinių vaisių patariama duoti ne anksčiau kaip nuo metukų.

Prieš vaikučiui geriant citrinų sultis, būtina jas atskiesti: pusę citrinos vienam litrui vandens.

Vonelė kojoms

Vonelė kojoms taip pat priskiriama prie liaudies medicinos. Tad nuo kokio amžiaus vaikučiams ją galima naudoti?

Šildyti kojas vandenyje patariama tiems vaikučiams, kurie pakankamai ramiai gali išsėdėti vienoje vietoje, vadinasi – nuo trejų metukų. Žinoma, „išsėdėjimo vietoje“ procesas individualus.

Terpentino tepalas

Jei vaikutis kosti, kai kurie tėvai pėdutes ištrina terpentino tepalu ir po to užmauna šiltas kojines. Ar galima šiuo tepti iki metukų mažylio kojytes? Su terpentino tepalu reikia būti labai atsargiems, jei šeimoje yra alergiškų žmonių. Dėl jo naudojimo, geriau individualiai pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Morkų sultys

Ar galima vaikučiui į nosį įlašinti morkų sulčių, jei jam sloga? Ypatingų sąlygų šios procedūros naudojimui nėra! Morkų sultyse yra vitamino A, kuris gali patekti į nosiaryklę. Tačiau slogos atveju vaikučiams geriausia ir efektyvi priemonė – 0,9 proc. NaCl lašų.

Česnakas ir svogūnas

Jie yra vieni geriausių priemonių kovoti su slogos ir peršalimo „bacilomis“. Suprantama, vyresni vaikai be problemų gali juos vartoti, o kaip su mažaisiais?

Česnaką ir svogūną sausu pavidalu kaip prieskonius galima duoti vaikučiams nuo 8 mėnesių. O šias šviežias daržoves galima duoti individualiai, bet ne anksčiau kaip nuo metų ar net dvejų.

Česnakų „karolius“ galima pakabinti virš kūdikio lovelės, kuriam jau sukako mėnuo, tačiau ištrinti česnaku rankytes negalima, nes jis gali jomis patrinti akytes. Be to, prie lovelės ar kažkur netoliese galima pakabinti ir medžiaginių maišelių su česnaku.

Eteriniai aliejai

Ar saugu juos naudoti? Su eteriniais aliejais reikia būti ypač atsargiems, nes jie gali sukelti kvėpavimo takams ypač sunkią alergiją. Geriausia, žinoma pasitarti su pediatru. Jei šeimoje kas nors turi tokį polinkį į alergiją, jokių eterinių aliejų nenaudokite.

Jų negalima naudoti (nei kvėpuoti, nei į voneles lašinti) iki metų vaikučiams, bet ir šiuo atveju viskas labai individualu.

Krienai

Esant kosuliui dažnai naudojami krienai, supjaustomi, užpilami medumi ir vartojama kaip sirupas. Tačiau ar galima duoti vaikučiui? Krienai taip pat gali dirginti vaikučio virškinimo sistemą, tad tokį sirupą duokite ne anksčiau kaip nuo metukų

Juodieji serbentai

Kalbant apie liaudies mediciną, nereikia pamiršti ir juodųjų serbentų sulčių. Nuo kokio amžiaus jas duoti? Praskiestų juodųjų serbentų sulčių galima duoti kūdikiui nuo 6 mėnesių, jei serga. Šios sultys turi daug vitamino C, bet nereikia jų saldinti – dėti cukraus arba medaus.

Kiekvienas mažylis individualus, tad bet kokiu atveju geriau pasitarti su gydytoju ir neužsiimti savigyda!