Svarbu rasti laiko sau

Svarbu rasti laiko sau

23. Oct 2020, 15:10 Odeta_lav Odeta_lav

Sveiki,

    Šią savaitę gavosi tokie du intarpai, pamastymai, knygų apžvalgos tarp pasakojimų apie nėštumą. 

    Kaip ir rašiau, kol vaikas darželyje, o vyras darbe nusprendžiau truputį sustoti ir pailsėti. Ir tikrai šiandien pradėjau galvoti - kada turėjau laiką tik sau? Savo norams, mintims, dėmesiui, tik sau... Prisimenu, kaip gimė pirmagimis, pamaitindavau ir vyro mama išleisdavo mus su vyru į parduotuvę ar pasivaikčioti - turėdami tą laisvą valandą, skubėdavom kaip galima greičiau grįžti namo, atrodo praeidavo 20 min., o aš jau jausdavausi kalta, kad palieku kūdikį. Pirmą kartą išeiti iš namų 3 valandoms - pasidaryti manikiūrą ir pedikiūrą, leidau sau kai pirmagimiui be kelių dienų buvo metai.  O po to vistiek visada beveik būdavom kartu, jei kam palikdavau tai jausdavausi kalta, kad ilsiuosiu viena namie... Dabar pirmagymiui jau virš 2 metų ir kai jis pradėjo lankyti darželį, supratau, kad būtina skirti laiko sau: neskubant pailsėti, neskubant pavalgyti, neskubant nusiprausti ar neskubant pasivaikčioti. Juk pailsėjus ir laiminga mama - tai laiminga šeima.

   Pradėjau daugiau skaityti, buvau visai pamiršus šį malonumą. Šį kartą perskaičiau knygą "Antrasis kūdikis", rekomenduoju visoms mamytėms, kurios dar tik planuoja, kurios laukiasi, o kurios galbūt jau nesenai ir pagimdė antrąjį kūdikį. Knyga labai lengvai skaitosi - perskaičiau, gal per 6 val., patiko, kad galima praleisti skyrius, kurie tau neaktualūs (pvz., kaip planuoti, kaip pastoti antrą kartą - jei jau laukiesi, tai jau suplanuota) ir dėl praleistų skyrių "nepamesi" knygos minties ir turinio. Knygą perskaičius suprantu, kad ne mane vieną kamuoja kaltės ir baimės jausmas - kaip jausis pirmagimis, kai gims antrasis kūdikis. Knygoje daug patarimų, kaip paruošti pirmagimį antrojo kūdikio atėjimui, kaip planuoti dviejų vaikų migdymą, ką daryti, kai abu verkia vienu metu, kai jie abu pykstasi, kai pasikeičia pirmagimio elgesys ir pan., Beje šioje knygoje taip pat svarbiausias patarimas, turint ir du ar daugiau vaikų, mamai - būtina rasti laiko sau ir pailsėti nuo kasdieninių darbų ir rutinos. 

    Gal turite rekomendacijų, kokias dar knygas vertėtų perskaityti laukiantis antrojo kūdikio? Ačiū už mintis ir pasidalijimus :) 

owiduke owiduke 25. Oct 2020, 06:16

Tikrai taip, mamos turi rasti laiko sau. Nesvarbu 15min ar 2val. Bet tas laikas turi būti skirtas tik sau kuomet galima atsigerti karštos kavos ar arbatos puodelį, ar paskaityti knygą, o gal tiesiog ramiai pagulėti ištiesus kojas ant lovos ?