Kaip paruošti pirmagimį sesutės ar broliuko atėjimui?

Kaip paruošti pirmagimį sesutės ar broliuko atėjimui?

18. Nov 2019, 09:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Jurgos laiško: Sveiki, mano pirmagimei 16 mėnesių, o gegužę gimdysiu antrąjį vaikelį. Labai domintų psichologo komentaras - kaip paruošti pirmagimį antro vaikelio atėjimui? Ačiū.

Konsultuoja psichologė Sonata Vizgaudienė:

Sveiki, Jurga,

Ne tik Jums, tėveliams, bet ir Jūsų mergaitei tai bus didelė permaina. Kadangi pirmagimė mažutė, ją iš anksto paruošti nelabai galėsite, nes ji dar gyvena dabartimi ir negali suvokti ateities perspektyvų.

Likus kelioms savaitėms iki gimdymo pradėkite pasakoti mergaitei apie gimsiantį kūdikėlį. Kalbėkite trumpai, aiškiai, kiek mergaitė gali suprasti. Galbūt nusipirkite žaislinį kūdikį (nors mergaitei tikslingai žaisti su juo dar per anksti), bet rodykite, kaip reikia jį maitinti, sūpuoti, myluoti ir pan. Taip pratinsite dukrytę prie pasikeičiančios situacijos.

Vis dėlto svarbiausias darbas su vyresniąja turi prasidėti tik parsivežus kūdikį namo. Iš anksto ruoškitės dukrelės priežiūrai, kol Jūs būsite ligoninėje. Jei tai įprastas žmogus – puiku, jei nelabai, pvz., močiutė, kurią retai mato, sudarykite sąlygas pratintis būti kartu iš anksto. Juk Jūsų nebuvimas namie ilgesnį laiką jau savaime mergaitei sukels nerimo.

Jei mergaitė Jums nesant išgyvens didelį praradimo ir nesaugumo jausmą, grįžus gali būti sunkiau. Kadangi jūs daugiau laiko užsiimsite su kūdikiu, mergaitė turi sulaukti kuo daugiau dėmesio iš tėčio. Kai tik galėsite, būtinai pažaiskite su vyresnėle, pamyluokite, rodykite, kad ją labai vertinate ir mylite.

Nenustebkite, jei atsiradus antram vaikiukui, mergaitė kurį laiką (tai gali pasireikšti ir ne iš karto, o po kelių mėnesių) bus nerimastingesnė, piktesnė ir pan. Šie jausmai normalūs išgyvenant tokią permainą. Tiesiog švelniai padėkite dukrelei tai išgyventi. Jei šeima emociškai brandi, joje vyrauja meilė ir palaikymas, tai vyresni vaikai gana sklandžiai (bet pasitaiko visko) priima naujus šeimos narius.

Ramaus laukimo ir sėkmės.