Iš vienų atostogų į kitas

Iš vienų atostogų į kitas

24. Nov 2020, 08:35 Odeta_lav Odeta_lav

Sveiki,

          Kaip ir rašiau ankstesniame bloge dariausi gliukozės toleravimo tyrimą, rezultatų laukti buvo truputį neramu, nes prieš tai pora kartų kraujo tyrime gliukozė buvo užskilusi, be to lyginant su pirmumu nėštumu pakeisti gliukozės tyrimo atsakymo normų rodikliai, kas 2018 m. dar buvo norma, šiais metais jau gali viršyti jas. 

       Gavusi tyrimo atsakymą - nurimau, viskas normose, nereiks papildomai lankytis pas gydytojus, matuotis cukraus ir savęs riboti dieta. Kadangi tyrimo atsakymai buvo geri, juos su gydytoja aptarėme telefonu ir sutarėm susitikti lapkričio pradžioje - tada jau mane turėjo apžiūrėti ir išrašyti nėštumo ir gimdymo atostogas - pasiekiau 30 sav. :)

       Kodėl šį blogą pavadinau iš vienų atostogų į kitas atostogas? Nes su pirmagimiu dar buvau vaiko priežiūros atostogose ir jau perrėjau į kito vaiko nėštumo ir gimdymo atostogas. Su pirmagimiu jau buvau perkopus į 3-čius metus atostogų, tiesa 3-čiuose metuose buvau tik pora mėn., kodėl tai pasakoju? Nes dėl tų poros mėnesių tvarkant visus Sodros ir darbo klausimus buvo iškilę nemažai klausimų ir diskusijų, tad gal kam nors bus naudinga mano informacija.

     Kadangi išmokos už vaiko priežiūrą yra mokomos, kol vaikui sukanka dveji metai, o maniškiui dveji sukako rugsėjį, o numatomas dekretas buvo lapkričio pradžioje, turėjau nuspręsti ar grįžti į darbą, ar išnaudoti darbe sukauptas atostogas (jų turėjau apie 30 d.d) ir vėl grįžt į vaiko priežiūros atostogas ar tiesiog prasitęsti vaiko priežiūros atostogas. Kaip geriau pasielgti pradėjau domėtis dar rugpjūčio mėnesį, kadangi dabar taip lengvai nepateksi į Sodrą, priima tik iš anksto užsiregistravus, o kai konsultuoja telefonu, tavęs, kaip asmens, pagal asmens kodą patikrinti negali ir konkrečios informacijos nesuteikia tik gali patarti, kaip geriau pasielgti. Tiesą sakant nežinau jau kiek kartų buvo skambinta į Sodrą gal 10, o gal ir daugiau - ir konsultantų nuomonės skyrėsi, vieni patarė grįžti į darbą - išmokos nenukentės, stažas nenutruks, kiti griežtai pasisakė, kad į darbą grįžti negalima, nes nutruks turimas stažas (turi būti išdirbta 12 mėnesių, o mano būtų buvę tik 2 mėn.), kiti patarė pasiimti darbe sukauptas atostogas, o po to grįžti į vaiko priežiūros atostogas, kiti patarė likti vaiko priežiūros atostogose. Nuvykus gyvai konsultacijai - pateikus asmens dokumentą - gal 5 konsultantės tarpusavyje diskutavo kaip man geriau padaryti, bet taip bendro ir užtikrinto sprendimo nepriimė - žodžiu turiu pati nuspręsti, jei išmokų su antru vaiku negaučiau pati kalta ir likčiau. Iš tikro pikta ir liūdna buvo, tiek konsultantų, o pasakyti kaip elgtis pagal įstatymus niekas užtikrintai negali. Tad pati pradėjau skaityti ir domėtis ir bandyti suprasti, kaip man geriausia pasielgti.

         Išvada pirma: norint gauti išmokas su antru vaiku, į nėštumo ir gimdymo atostogas turi išeiti iš vaiko priežiūros atostogų, kol vaikui sukanka treji metai. Antra: darbdavys tavo sukauptų kasmetinių atostogų panaikinti negali, jei faktiškai nebuvai darbe ir negalėjai jų išnaudoti. Trečia: nesvarbu ar antri vaiko priežiūros metai buvo užrašyti ant vyro ar ant tavęs, pildant prašymą gauti išmokas turi būtinai pažymėti - kad skaičiuotų palankesniu būdu - taip išmoka bus paskaičiuota tokia pati, kaip su pirmagimiu. Įvertinus šiuos faktus, tiesiog prasitęsiau vaiko priežiūros atostogas iki numatomo dekreto pradžios. Ir niekur nesuklydau - Sodra viską paskaičiavo taip, kaip ir su pirmuoju vaiku. Tad tiek biurokratinių dalykėlių :)