Emocinė gerovė (EQ) nėštumo metu

Emocinė gerovė (EQ) nėštumo metu

Kas yra emocinė branda (EQ)?

Emocinė branda (EQ) yra žmogaus sugebėjimas naudoti emocijas išmintingai, kaip informacijos šaltinį. EQ yra sugebėjimas suvokti emocijas, suprasti jų siunčiamą žinią, generuoti emocijas, kurios padeda mąstymui, suvokti emocijas taip, kad tai skatintų emocinį ir intelektinį augimą (Mayer&Solovey. 1997). Tyrimai rodo, kad dėmesys EQ padeda vystyti savivoką, pasirinkti, kaip reaguoti įvairiose situacijose, bei daryti tai matant ilgalaikį tikslą. Kai jūs jaučiatės gerai, tuomet galite lengviau susitvarkyti su stresu, išlaikyti brandžius, praturtinančius santykius ir džiaugtis gyvenimu.

Vystyti savo emocinę brandą yra vertinga tiek jums, tiek jūsų vaikui, tiek partneriui. Kai esate aktyvi, jaučiate bendrumą su kitais žmonėmis, gyvenate prasmingą gyvenimą, visa tai labai gerai veikia jūsų emocinę savijautą ir bendrai gerovę.

Emocinės gerovės nauda nėštumo metu

Kai laukiatės, jūsų vaikelis patiria viską, ką patiria mama. Tai yra ir aplinkos garsai, ir jūsų kvėpavimas, maistas, kurį valgote bei emocijos, kurias išgyvenate. Kai mama yra laiminga ir rami, vaikelis vystosi harmoningoje ir ramioje aplinkoje. Tuo tarpu tokios emocijos kaip stresas, baimės didina tam tikrų hormonų kiekį kraujyje, kas veika ir jūsų vaiko vystymąsi.

Emocinės gerovės nauda po gimimo

Gimus vaikeliui, bendravimas su mama ir tėčiu turi didelę įtaką tam, kaip jis ar ji ateityje galvos, jausis ir elgsis gyvenime. Bendravimas taip pat padeda sukurti svarbius emocinius ryšius tarp jūsų ir vaikelio. Gera emocinė savijauta padeda kurti pozityvius santykius ir su vyresniais vaikais bei kitais šeimos nariais. Jie gali padėti jums ir jūsų partneriui įveikti iššūkius, prisitaikant prie pasikeitusios šeimos sudėties ir naujo šeimos nario.

Ką daryti, jei sunku suvaldyti emocijas?

Mūsų visuomenėje emociniai iššūkiai dažnai nėra pilnai suvokti, nors jie pakankamai dažnai pasireiškia. Taigi, jūs nesate viena. Žmonės slepia, kad susiduria su emocine problema, nes jaučiasi sutrikę ar susigėdę. Tačiau yra normalu kartas nuo karto išgyventi negatyvias mintis, jausmus, abejones.

Daug dalykų gali paskatinti taip jaustis, įtraukiant:

· Nerimą dėl gimdymo;

· Miego trūkumą;

· Nerimą kaip jums seksis būti tėvais.

Jūs galite sau padėti.

Tapimas mama

Tapimas mama gali reikšti jūsų svajonių ir vilčių išsipildymą. Greičiausiai jūs mėgausitės savo vaikelio pajautimu, jo judesiais viduje. Jūs galite pajusti savo gyvenimo prasmingumą suteikdama gyvybę. Jūs greičiausiai mėgausitės apkabindama, liesdama, stebėdama savo vaiką, žaisdama su juo ar ja.

Kartais nuostabios motinystės emocijos susimaišo su tokiais jausmais kaip pasimetimas, baimė, nerimas, kaltė ar nusivylimas. Normalu, kad gali kilti tokios mintys:

· Kas bus, jei padarysiu labai daug klaidų?

· O jei žmonės pagalvos, kad esu bloga mama?

· Kas nutiks su mano ankstesniu gyvenimu?

Visiškai normalu yra klausti savęs daugybės klausimų, kai jūs išgyvenate vieną didžiausių pasikeitimų gyvenime. Dideli pokyčiai gyvenime gali skatinti jus jaustis sukrėsta, ypač jei viskas vyksta ne taip, kaip tikėjotės.

Tapimas tėčiu

Tuo tarpu, kai moteris emociškai pradeda ruoštis motinystei jau nuo pirmųjų nėštumo savaičių, gali būti, kad jūs tai pradėsite tik po gimimo. Dažnai tapsmas tėvu yra sukrečiantis įvykis. Labiausiai nustebinanti tapsmo tėčiu patirtis gali būti tokie jausmai kaip begalinė, visa apimanti meilė savo vaikui.

Tėvystė yra tiek pat reikalaujanti kaip ir motinystė, nors dažnai dėl skirtingų priežasčių. Jūs galite galvoti:

· Aš noriu padėti savo moteriai su vaiku, bet nežinau kaip.

· Sudėtinga yra būti vieninteliu šeimos maitintoju.

Taip pat jūs galite pastebėti, kad santykiai su partnere reikšmingai pasikeitė.

Normalu jaustis pasimetusiu, įsitempusiu, išėjusiu iš komforto zonos, kai tampate tėčiu. Bet kokioje sudėtingoje situacijoje kartais jūs lengvai susidorojate su iššūkiu, o kartais atrodo, kad to jau per daug. Tėvystė nėra išimtis.

Svarbu, kad prisimintumėte, jog yra daugybė dalykų, kuriuos jūs galite padaryti, kad padėtumėte šiame gyvenimo etape savo partnerei ir sau pačiam.

Kaip galite sau padėti?

· Lankykitės pas gydytoją, geriausia dviese.

· Bendraukite su psichologu (pvz. susisiekite su „Gyvenimo raktas“ tel. 8 650 30009 ar su kitu, jums patinkančiu specialistu).

· Bendraukite su pozityviai nusiteikusiais giminaičiais ir draugais, kurie jau turi vaikų.

· Skaitykite knygas rūpimomis temomis.

· Skambinkite į „Pagalbos moterims liniją“ tel. 8 800 66366 ar el.paštu: pagalba@moteriai.lt

· Skambinkite į „Jaunimo liniją“ tel. 8 800 28888 arba el.paštu: www.jaunimolinija.lt

· Skambinkite į „Tėvų liniją” tel. 8 800 90012 (darbo dienomis 17-21 val.)

 

Jūs turite daug bendraminčių bei yra kur kreiptis pagalbos, kai reikia. Aktyviai veikite, kad kuo sklandžiau išspręstumėte visus iškilusius iššūkius ir mėgautumėtės motinystės ir tėvystės stebuklu.

Daugiau informacijos galite rasti https://www.gyvenimoraktas.com/