Vystymosi kalendorius: dažniausiai užduodami klausimai apie mažylio miegą pirmaisiais metais

17. Jun 2020, 08:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Laikas bėga nepastebimai, atrodo, visai neseniai pirmą kartą išvydome savo mažylį, o štai jam - jau ir penki mėnesiai! Ką kūdikis sugeba šiame nuostabiame amžiuje? Mūsų išdykėlis sveria dvigubai daugiau nei gimus, jau moka verstis ant pilvuko, pasveikina mus linksmu riksmu, juokiasi, guguoja.

Jis jau labai gerai laiko galvą ir užtikrintai remiasi delnais bei rankomis. Daugelis šio amžiaus kūdikių, gulėdami ant pilvuko, sukasi aplink savo ašį.

Jei mažylis apsiverčia ant pilvuko gulėdamas vežimėlyje - negrąžinkite jo į pradinę padėtį - leiskite jam paeksperimentuoti - juk gulint ant pilvuko keičiasi regėjimo kampas - ir prieš jį pasaulis atsiveria naujomis spalvomis ir formomis.

Mėgstamiausiu žaislu mažyliui visa dar išlieka jo paties kojos ir rankos. Taip pat jis jau ruošiasi naujam įgūdžiui - šliaužiojimui, atkreipkite dėmesį, jis vis dažniau yra taip vadinamoje sodo nykštuko pozoje. 

Mažylis smalsiai apžiūrinėja savo rankutes, viską deda į burną. Jis jau pats pasiima žaislus, laiko juos rankose, su susidomėjimu apžiūri, pučia seilių burbulus, atpažįsta artimuosius, skiria intonacijas.

Daugelis jaunų tėvų gali nerimauti dėl vaikučio miego, tiksliau - nemiegojimo. Pirmieji kūdikio gyvenimo metai neabejotinai yra iššūkis mamoms ir tėčiams, tačiau būkite kantrūs ir naudokite paprastus, tačiau veiksmingus metodus, kad pagerintumėte savo režimą, tad šį kartą dalinamės patarimais apie mažylio miegą.

Vaiko vystymasis pirmaisiais gyvenimo metais:

atsakymai į tėvams rūpimus klausimus apie kūdikio miegą

Daugelis tėvų nuolat susirūpinę dėl kūdikio miego. Nemigos naktys, nerimas prieš mažylį užmigdant - tokia yra daugelio mamų ir tėčių realybė. Tačiau sužinojus daugiau apie mažųjų miegą, pritaikius tinkamus ritualus ir kelias gudrybes, jūsų mažylio miegas tikrai stabilizuosis.

Naujagimis gali miegoti iki 20 valandų per parą, tačiau jam augant miego režimas keisis - pamažu kūdikis išmoks miegoti naktį, o dienos miegas vis trumpės.

Kiek vaikai turi miegoti?

Mažylio miego trukmę lemia įvairūs veiksniai, vienas jų - amžius. Taigi, kuo vaikas jaunesnis, tuo daugiau laiko jis miega. Naujagimio miegas trunka iki 20 valandų per parą, o vienerių metų kūdikis miega apie 12 valandų.

Kiek mažyliai miega skirtingais amžiaus tarpsniais:

1 - 4 savaičių amžiaus: 15 - 16 valandų per parą. Paprastai nepertraukiamas miegas trunka nuo 2 iki 4 valandų, po to kūdikis atsibunda valgyti. Neišnešioti kūdikiai gali ilgiau miegoti. Kadangi naujagimis dar neturi vidinio biologinio laikrodžio ir cirkadinio ritmo  sampratos, jo miego modelis nėra susijęs su dienos ir nakties kaita.

1 - 4 mėnesių amžiaus: 14 - 15 valandų per parą. Kai sukanka 6 savaitės, tėvai gali pastebėti, kad mažylis jau turi tam tikrą miego ciklą. Miegas gali trukti ir 6 valandas, žinoma, ilgiausiai jis trunka naktį.

4–12 mėnesių amžiaus: 13–14 valandų per parą. Idealiu atveju tokio amžiaus mažyliai miega iki 14 valandų, tačiau realybė dažnai kitokia ir pats kūdikis nusprendžia, kiek jis nori miegoti. Juk aplinkui vyksta tiek daug įdomių dalykų, kaip gaila viską pramiegoti! Šiuo laikotarpiu verta dėmesio skirti tam tikro režimo formavimui. Kadangi mažylis tampa socialiai aktyvesnis, jo režimas tampa panašus į suaugusiojo, t.y. dažniausiai jis miega naktį, o dienos metu vis dažniau būdrauja. Jei 4 mėnesių kūdikis gali miegoti 3 kartus per dieną, būdamas 9 mėnesių - 2 kartus per dieną, o nuo metukų lieka tik vienas pietų miegas.

1 - 3 metų amžiuje: 12 - 14 valandų per parą. Šiame amžiuje išlieka vienas dienos miegas. Yra tyrimų, kad tokio amžiaus mažyliai miega apie 10 valandų per parą, nors turėtų šiek tiek ilgiau! Dažnai vaikai iki 3 metų amžiaus pabunda su saulėtekiu (maždaug 6 - 8 val. ryte).

Miego fazės

Kūdikio miegą galima suskirstyti į dvi pagrindines fazes - aktyvią ir giliąją - tai kartais paaiškina staigų jo pabudimą, nors, atrodo, miegojo taip saldžiai. Giliojo miego metu visi fiziologiniai kūno procesai sulėtėja - kvėpavimas ir širdies plakimas tampa ne toks intensyvus, mažėja ir raumenų tonusas.

Tuo tarpu, aktyviosios miego fazės metu visas kūdikio kūnas išreiškia skirtingas emocijas, veidukas rodo įvairias mimikas, delnai tai suspaudžiami į kumštukus, tai vėl atsileidžia. Šios fazės metu mažylis gali pabusti dėl savo judesių.

Miego metu kūdikis kaupia jėgas ir energiją. Ne veltui sakoma, kad vaikai auga miegodami. Ir tai tiesa - miego metu išsiskiria augimo hormonas.

Naujagimystėje aktyvioji miego fazė sudaro 70 - 80 proc. viso paros miego, tačiau po 2 savaičių šis procentas sumažėja iki 50 proc., o po 4 mėnesių aktyvioji miego fazė sudaro tik 40 proc. viso miego.

Mažylio miego fazės trunka nuo 40 iki 90 minučių, o kadangi jam sunku pereiti iš vienos fazės į kitą, dažnai atsibunda ir verkia šiuo ribiniu momentu, todėl verksmu kreipiasi pagalbos į tėvus. 

Jei kūdikis miegodamas verkia užmerktomis akutėmis, neskubėkite jo imti iš lovelės. Galite švelniai jį paglostyti, užliūliuoti ramiu, prislopintu balsu - greičiausiai mažylis nusiramins ir vėl pasiners į kitą miego fazę. Maždaug nuo 4 mėnesių kūdikiai jau sėkmingai pereina iš vienos miego fazės į kitą, todėl naktys šiame amžiuje paprastai tampa ramesnės.

Ritualai prieš miegą

Specialistai pastebi, kad miego sutrikimai rečiau pasireiškia tiems vaikams, su kuriais tėvai praktikavo miego ritualus. Mažiesiems patinka, kai jie žino įvykių eigą ir jie kartojasi. Tuo pačiu metu tie patys veiksmai turėtų būti kartojami tam tikra tvarka, tuomet kūdikis labai greitai pripras prie ritualų ir daug lengviau užmigs.

Svarbiausia, ką verta atminti ruošiantis miegui - ritualai turėtų būti atliekami be jokios įtampos ir skubos, mažylis neturėtų būti pervargęs.  Susikurkite savo šeimos ritualus, įsitikinkite, kad mažylis nusiraminęs ir yra pasirengęs užmigti. 

Vakaro ritualus gali sudaryti:

  • Maudynės

Maudynes dievina beveik visi vaikai, todėl kasvakariniai pasipliuškenimai vonioje turėtų būti skirti ne tik nusiprausti, bet ir smagiai praleisti laiką - suteikime mažyliui galimybę pasitaškyti, šiek tiek pavargti ir nusiraminti. Daugelis vaikučių po vandens procedūrų noriai eina miegoti. Svarbu iš anksto viską pasiruošti, kad maudynės vyktų be jokio skubėjimo ir nerimo.

  • Masažas

Masažo metu glostome kūdikį švelniais prisilietimais - nugarą, rankytes ir kojytes, suteikdami mažyliui maloniausias emocijas. Masažas - puikus būdas geriau pažinti savo kūdikį, be to, glostymų metu pagerėja kūdikio kvėpavimas, skysčių cirkuliacija kūne, virškinimas ir augimas.

  • Persirengiame prieš miegą

Po maudynių ir masažo kūdikis bus pavargęs, todėl iš anksto pasiruoškite drabužėlius miegui, kad galėtumėte nedelsdami perrengti. Rinkitės laisvą, patogią pižamytę ir sauskelnes, su kuriomis mažylis išliks sausas visą naktį.

  • Maitinimas

Persirengus - metas vakariniam maitinimui. Rekomenduojame išjungti televizorių, prislopinti šviesą kambaryje ir leisti mažyliui ramiai pavalgyti.

  • Lopšinė

Daugelis kūdikių nugrimzta į miego karalystę jau bevalgydami, tačiau yra itin atkaklių mažylių, kurie ir pavalgę nesumerkia akyčių. Tuomet pasitarnaus senas geras metodas - lopšinė. Nebūtina turėti tobulų vokalinių įgūdžių ar net mokėti lopšinės žodžius, galite tiesiog tyliai paniūniuoti švelnią melodiją.

Miegojimo vietos sukūrimas

Kokybiškam kūdikio miegui labai svarbi vieta, kurioje jis miega. Namuose turėtų būti tam tikra vieta, skirta kūdikio miegui, kuri būtų patogi ir saugi!

Tinkama šviesa

Norint, kad kūdikio miegas būtų gilus, būtinas tinkamas apšvietimas. Geriausia vaikučiui miegoti tamsoje, tad pasirūpinkite, kad langus dengtų užuolaidos ar žaliuzės. Prieš vakarinį ritualą kambaryje išjunkite šviesą, tai bus savotiškas signalas kūdikiui - netrukus eisim miegoti. Puiku, jei netoli jo lovelės yra naktinė lempa, ji pravers naktį maitinant ar keičiant sauskelnes.

Išvėdintas kambarys

Mums, suaugusiems, taip pat yra lengviau užmigti gerai išvėdintoje patalpoje, kurioje temperatūra nei per aukšta, nei per žema. Tos pačios rekomendacijos galioja ir vaiko miegui - prieš guldant mažylį miegelio išvėdinkite jo kambarį ir užtikrinkite optimalią temperatūrą bet kuriuo metų laiku - apie 20⁰ С. Taip pat svarbu pasirūpinti reikiamu drėgmės lygiu, jis turėtų būti apie 60 proc.

Lovelė

Didelę reikšmę turi čiužinio pasirinkimas. Pirma, jis turi būti tinkamo dydžio - kad nebūtų tarpų tarp čiužinio ir lovelės sienelės - tai gali būti nesaugu mažoms rankytėms ir kojytėms. Antra, čiužinys turi būti pakankamai kietas. Trečia, jis turi būti pagamintas iš natūralių medžiagų, pavyzdžiui, kokoso.

Kaip turi atrodyti kūdikio lovelė?

Primename, kad joje neturėtų būti nieko nereikalingo - jokių minkštų žaislų ar kabančių karuselių. Galite šalia kūdikio paguldyti jo mažą ir mylimą miego žaisliuką, kurį ryte pakeičiame dienos žaislu.

Dažnos tėvų klaidos

Jei mažylio migdymas kiekvieną vakarą tampa tikru iššūkiu, kurį lydi nuolatinis verksmas ir nerimas, turite įsitikinti - ar viską darote teisingai? 

  • Ar turite savo vakarinio miego ritualus? Kaip anksčiau minėjome, labai svarbu, kad mažylis žinotų įvykių seką, nes jam patinka, kai kiekvieną dieną vyksta tie patys veiksmai. Tai jį ramina ir padeda užmigti.
  • Galbūt nepaisote kūdikio signalų, rodančių, kad jis jau pasiruošęs miegeliui? Mažylis gali trinti akis, žiovauti, prarasti susidomėjimą tuo, kas vyksta aplinkui. Paisykite šių ženklų, nes galite praleisti tinkamą miego akimirką, nes jei kūdikis bus per daug pavargęs ir susijaudinęs, bus žymiai sunkiau jį užmigdyti. Klaidinga manyti, kad kuo daugiau vaikai pavargsta, tuo greičiau užmiega, priešingai - laukite nemigos nakties!
  • Kūdikis nėra guldomas miegoti toje pačioje vietoje. Norėdami suformuoti sveiko miego įprotį, turite laikytis mažylio guldymo toje pačioje vietoje taisyklės. Neturėtumėte nuolat keisti miegojimo vietos, pvz. šiandien kūdikis užmigo lovelėje, rytoj savo kambaryje, poryt vežimėlyje ir pan.
  • Galbūt leidžiate vaikučiui būdrauti tol, kol pats užmiega. Jei leisite kūdikiui nemiegoti iki vidurnakčio, naiviai tikėdamiesi, kad taip pratęsite jo ryto miegą, turime jus nuliūdinti - to neįvyks! Vaikų vidinis žadintuvas yra toks besąlygiškas ir stiprus, jog nesvarbu, kiek vėlai jį paguldėte, jis atsibus įprastu laiku - greičiausiai anksti ryte ir nebus labai geros nuotaikos.

Atrasdamas sau didžiulį pasaulį kūdikis išmoksta jame gyventi ir prisitaikyti, tačiau mes turėtume būti geri vadovai - palaikantys ir apsaugantys nuo bet kokių negandų. Tegul laikas, praleistas su kūdikiu, alsuoja begaline meile ir gilia prasme!