Viskas, ką reikia žinoti apie naujagimio maudynes

Viskas, ką reikia žinoti apie naujagimio maudynes

03. Apr 2012, 07:30

Pirmosiomis gyvenimo dienomis gydytojai pataria kūdikį maudyti kone kasdien. Tai iš pažiūros nesunkus, tačiau įgūdžių, kantrybės ir kruopštumo reikalaujantis užsiėmimas. Kad jis taptų maloniu - keletas įdomių patarimų apie naujagimio maudynes.

 

Kaip dažnai maudyti naujagimį?

 

Maudymo dažnumas priklauso nuo to, kaip jaučiasi mažylis. Paprastai primosiomis dienomis patariama maudyti beveik kasdien. Manoma, kad po maudynių mažylis atsipalaiduoja ir tampa ramus.

 

Pirmaisiais mėnesiais maudynės vonelėje gali padėti ir esant pilvo diegliukams. Jeigu dažnai nemaudote, nes jaučiatės nesaugiai paimdamos kūdikėlį, paprašykite artimųjų pagalbos arba naudokite specialų maudynių gultuką vonelėje.

 

Jeigu nutarėte dažnai nemaudyti kūdikio, kasdien bent reikėtų nuvalyti jo veiduką, rankutes, žinoma, laikytis užpakaliuko higienos ir švaros, kaskart keičiant sauskelnes.

 

Kodėl dažnai maudyti?

 

Kaip tikino ne vienas Mamyčių klubo specialistas, kasdienės maudynės naudingos vaikučio pilnaverčiam vystymuisi. Jos normalizuoja tonusą, ramina mažylį, teigiamai veikia odos būklę.

 

Be to, teisingai atliekamos maudynės – vienas iš grūdinimosi būdų, ir tik kasdienės procedūros duoda efektą. Ypač, anot specialistų, svarbu maudynių reguliarumas, o plauti galvytę užtenka kartą per savaitę.

 

Maudynių laikas

 

Kai kurie tėvai įpratę maudyti kūdikį tik vakarais. Tačiau pasak gydytojos pediatrės m. dr. Violetos Drejerienės, kuriuo paros metu maudyti kūdikį, nėra griežtų taisyklių - patariama nepasilikti prieš naktį maudynių, puikiai galima maudyti vaikutį ir pavakare ar vidury dienos.

 

Visuomet reikia žiūrėti, kaip geriau vaikučiui. O patirtis, kaip jam geriau, ateina pamažu.

 

Kodėl dažnai tėveliai kūdikį maudo vakare? Kaip žinia, po maudynių vaikutis geriau atsipalaiduoja ir ramiau miega naktį.

 

Kokį laiką maudynėms bepasirinktumėte, atminkite, kad negalima vaikučio maudyti iškart po pasivaikščiojimo – padarykite pusantros valandos pertrauką ir, žinoma, suspėkite išmaudyti iki paskutinio maitinimo.

 

Tačiau niekada nemaudykite mažylio alkano arba suirzusio, nes kitaip – maudynės virs kančia tiek vaikui, tiek tėveliams. Vaikučius iki metukų patartina maudyti praėjus maždaug valandai po maitinimo, ir po to vėl pamaitinti.

 

Pirmosios maidynės trunka kelias minutes, tačiau kai įsidrąsinsite, kaskart maudynes ilginkite ir galiausiai maudykite iki 15 minučių.

 

Maudynių vandens temperatūra turėtų būti: 37 – 37.5 C

 

Jei atsiranda vandens baimė

 

Ką daryti tuo atveju, jeigu kontaktas su vandeniu mažyliui kelia nerimą ir kitas neigiamas emocijas? Specialistai pabrėžia – kankinti kasdien mažylį tuo, kas jam nepatinka, žinoma, nereikia. Tačiau pabandykite tuomet nors kartą per savaitę apipylinėti jį vandeniu po dušu ar raskite kitų jums priimtinų būdų, kaip pripratinti mažylį prie vandenuko.

 

Nors vaikutis ir bijo maudynių vonelėje, nepamirškite jo kasdienių švarinimosi ir higienos procedūrų.

 

Maudynių technika

 

Ar atsiras vaikučio baimė maudynėms priklauso ir nuo to, ar tėveliai pakankamai drąsiai ir savimi pasitikinčiai viską atlieka. Kaip maudyti:

 

-paimkite naujagimį, viena ranka pakišdami po jo galvyte, kita – po užpakaliuku ir kojytėmis;

 

-pirmiausia įkiškite pamažu kojytes į vandenuką, tuo pat metu kalbėkite su mažyliu, kad jis neišsigąstų;

 

-po to pamažu ir palaipsniui leiskite kūdikį iki kakliuko. Visuomet šnekinkite jį;

 

-jeigu mažylio kūnelis ne visas nepasineria po vandeniu, apipylinėkite kita ranka tas kūno vietas, kad oda neatvėstų;

 

-jokiu būdu netrinkte odos;

 

-muiliuku pirmiausia išsitrinkite sau rankas, tik paskui švelniai glostykite jomis mažylio kūnelį: pirmiausia kakliuką ir krūtinę, pilvuką, rankytes, nugarą, užpakaliuką ir kojytes. Galvytę plaukite paskiausiai - maždaug kartą per savaitę.

 

Kai mudynės baigtos, mažylį iškart reikia susupti į šiltą rankšluostį, apklojant ir galvytę. Tik netrinkite juo kūnelio, nusausinite švelniai visas raukšles.

 

Nusausinę aprenkite mažylį švariais drabužėliais, ir jei išalko - pamaitinkite!

 

 Smagių maudynių!

 

 

Naujos Kūdikio kraitelio akcijos Eurovaistinėje visą balandį

 

DĖMESIO! Pasiūlymai galioja visą balandžio mėnesį EUROVAISTINĖJE su kortele MEDUS. Nuolaidos nesumuojamos. Akcijoje dalyvaujančių prekių skaičius ribotas!

  

 

3