VIDEO: Vaiko vystymosi vadovas devintą mėnesį

24. Oct 2020, 20:25 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Konkursas FACEBOOKE->>

9 mėnesiai - reikšmingas amžius kūdikiui ir jo tėveliams, juk būtent tiek laiko jis praleido mamos pilvelyje, o dabar jau gyvena už jo ribų - dideliame ir įdomiame pasaulyje.

Manoma, kad mamai taip pat reikia 9 mėnesių, kad atgautų prenatalinę formą ir, plačiąja prasme - susigrąžintų save. Mažylis jau nebėra taip stipriai priklausomas nuo jos - jis savarankiškai tyrinėja aplinkinį pasaulį, valgo suaugusiųjų maistą ir pan.

Mažylis pagaliau vertikalizuojasi

Viena pagrindinių šio laikotarpio naujienų - mažylis pagaliau vertikalizuojasi. Žinoma, tai galėjo nutikti anksčiau, tačiau suėjus 9 mėnesiams net ir pats lėčiausias kūdikis pradeda savarankiškai sėdėti ir stotis.

Įdomu tai, jog mažyliui keičiasi pasaulio matymo kampas - iš pradžių jis viską stebėjo guldėdamas ant nugaros, paskui išmoko apsiversti ant pilvuko, po to atsistojo ant keturių ir ėmė ropoti, o dabar užtikrintai sėdi ir žvelgia į pasaulį plačiai atmerktomis akutėmis: "Kaip čia viskas nuostabu!"

Prisiminkime, jog tik dabar, kai vaikas pats tvirtai sėdi, galime pakeisti gulimą vežimėlio padėtį į sėdimą, pasodinti mažylį į maitinimo kėdutę ir pan. Visgi mėgstamiausia ir saugiausia vieta mažiesiems išlieka - jiems jau pažįstamos ir patikimos grindys.

Sėdėdamas mažylis gali visiškai atsiduoti žaidimui - pasiūlykime jam įvairių namų apyvokos daiktų, kurie jo ypač mėgiami - mediniai žiedai, pinti krepšeliai ir dubenys, lengvos metalinės lėkštės, įvairūs dangteliai ir, žinoma, kiaurasamtis! Šie paprasti virtuvės atributai itin džiugina vaikus.

Pasiruošimas vaikščiojimui

Kalbant apie vystymąsi ir sugebėjimus, sėdėjimas nėra vienintelis įgūdis, kurio kūdikiai išmoksta artėjant 9 mėnesiams. Daugelis jau miklina kojytes ruošdamiesi vaikščiojimui ir tik pasitaikius progai bando stotis, laikydamiesi už atramos.

Tačiau čia gali kilti kai kurių sunkumų - atsistoti mažylis išmoksta, tačiau ne visiems pasiseka nusileisti ant grindų ir atsidurti sėdimoje padėtyje. Tad susidaro tokia situacija, kad mažylis vis stovi ir jau bepradedąs verkti, bet visai ne dėl to, kad jam kažkas skauda, o tiesiog labai pavargo ir nežino, ką toliau daryti. Čia mums padės daugiapakopis erdvės išdėstymas - tam, kad leisdamasis nuo sofos ar kėdės aukščio vaikas turėtų tarpinę stotelę atsisėsti ant pufo ar kito saugaus paviršiaus, taip jam bus lengviau pakeisti kūno pozas.

 

Būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kaip jūsų mažylis sėdi! Neleiskite kojoms būti vadinamoje „w“ pozoje, nes taip kojos yra nenatūralioje padėtyje - pėdos „žiūri į išorę”, o tai gali neigiamai paveikti eiseną ir laikyseną.

Jei pastebime, kad vaikučiui sėdint viena ar kita jo koja yra sulenkta, atsargiai ją pataisykime. Laikui bėgant vaikas pripras prie teisingų sėdėjimo pozų.

Gana dažnai mažyliai sėdėdami virsta atgal, nes dar netvirtai nulaiko pusiausvyrą naujoje padėtyje. Todėl svarbu lavinti pusiausvyrą! Kaip? Kai kūdikis sėdi ant grindų - padėkite žaislus iš vienos ir kitos pusės, kad jis turėtų motyvaciją pasilenkti tai į dešinę, tai į kairę ir galėtų pasiimti mėgstamus daiktus, tokiu būdu jis išmoks balansuoti ir išlaikyti pusiausvyrą.

Visi žinome, kad gera sėdėti, kai paviršius, ant kurio sėdime, yra patogus, nieko nespaudžia, mažyliai - ne išimtis. Sėdėti, šliaužti, ropoti ir atsistoti ant kojyčių yra kur kas patogiau ir lengviau vilkint tinkamus drabužius ir patogias sauskelnes, kurios kiek įmanoma labiau prisitaiko prie mažylio judesių, nespaudžia, netrina ir yra apmaunamos kaip įprastos kelnaitės. Leiskime mažyliams didžiąją dienos dalį būti basomis - taip formuosis teisingas pėdos lenkimas.

Savarankiško valgymo metodas

Pačioje primaitinimo pradžioje kūdikiui duodame tyrės konsistencijos košes, bet kai jis jau tvirtai sėdi savo maitinimo kėdutėje, galime apsvarstyti galimybę išbandyti ir savarankišką valgymą.

Taikant šį metodą vaikui siūlomas ne košės konsistencijos maistas, o stambiai supjaustyti gabalėliai, kad jis pats galėtų pasirinkti, ką valgyti. Toks požiūris leidžia vaikui savarankiškai kontroliuoti valgymo procesą.

Tačiau norint pradėti savarankiško maitinimo būdą - mažylis turi mokėti tvirtai sėdėti savarankiškai. Tai reiškia, kad šį metodą galima pradėti taikyti nuo 8–9 mėnesių, kad sumažintume uždusimo riziką.

Pasiūlykite mažyliui virtų ar troškintų daržovių, mėsos ar žuvies gabalėlių. Pavyzdžiui, kūdikiui į dubenį įdėkite tris skirtingas daržoves (gabaliukais) ir jis pasirinks, kurią iš jų ir kiek suvalgys.

Toks maitinimas vaiko iniciatyva nebūtinai reiškia, kad jis neturėtų valgyti košių, abu metodus galima lengvai derinti.

Išmokdamas valgyti savarankiškai vaikas įgyja įgūdžių, kurie svarbūs jo vystymuisi, nes tai ne tik maistas, skirtas numalšinti alkį ir gauti energijos. Mažylis mokosi rūpintis savimi, įgyvendina savo norus ir poreikius. Pats imdamas maistą vaikas geriau jaučia sotumo jausmą, išmoksta suprasti, kiek maisto jam reikia pasisotinti. Be to, jis mokosi griebimo judesių, juos stiprina ir lavina.

Padėkite mažyliui įsisavinti naujus įgūdžius ir užkariauti naujas vystymosi aukštumas kartu su mylimais tėveliais bei ištikimu viso pasaulio vaikų draugu - sauskelnėmis „Huggies“!