Vaikas turi temperatūros! Ką daryti?

Vaikas turi temperatūros! Ką daryti?

01. Mar 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Namų vaistinėlėje galima apsieiti be daugelio dalykų, tačiau be termometro – jokiu būdu. Jis parodys, kada vaikui temperatūra pakilusi iki pavojingos ribos, ir ją reikia mažinti.

5 faktai apie vaikų temperatūrą 

1. Riba -38,5 laipsniai

38,5 laipsnio kūno temperatūra vaikui yra kritinė riba, rodanti, kad jo organizmas pats nesugeba susidoroti su infekcija. Iš tiesų vienareikšmio patarimo, kada jau reikia mažinti vaikui temperatūrą medikai neduoda. Svarbios yra individualios vaiko organizmo savybės. Pasitaiko, kad temperatūra yra mažesnė, pavyzdžiui, 37,7–38,3 laipsnio, bet vaikas vangus, mieguistas. Išsekimą ir pagalbos būtinybę  rodo ir daugiau ženklų, vienas iš jų, kai vaikui neįmanoma įsiūlyti gerti.

2. Temperatūra- ženklas, kad organizmas stojo į kovą

Nedidelės kūno temperatūros, vos per 37 laipsnius tikrai nereikėtų iš karto numušti, mat ji rodo tai, kad organizmas kovoja su infekcija. Kaip jam tai seksis, priklauso ir nuo vaiko imuninės sistemos atsparumo. Nemažą vaidmenį suvaidina asmens imuninė sistema – kuo ji stipresnė, tuo lengviau ir greičiau nugalima infekcija. 

3. Karščiuojantis vaikas greitai netenka skysčių atsargų

Gerti, gerti ir dar kartą gerti. Tai pirmoji „greitoji“ pagalba Jūsų karščiuojančiam vaikui. Galioja taisyklė, kad geriau duoti gerti dažnai po truputį, negu vienu ypu didesnį kiekį. Nuo jo mažylį gali supykinti. 

4.Vėsuma - į pagalbą vaikui

Kitas svarbus dalykas – vėsi kambario temperatūra, išvėdintas oras. Kartais tėvai užmiršta pastarąjį patarimą ir karščiuojantį mažylį suvynioja į dar šiltesnius patalus. Taip elgtis nereikėtų. Pakilus temperatūrai optimaliausia vaiko kambario temperatūra - 16–18 laipsnių. Išveskite vaiką iš kambario ir atverkite plačiai langus bent trumpam. Vienintelis atvejis, kai vaiką galima šilčiau užkloti yra tada, kai temperatūra kyla ir mažylį purto šaltis.

5. Švarūs rūbeliai ir kūnas

Paprastai karščiuojantis mažylis stipriai prakaituoja, todėl dažnai keiskite jo drabužėlius. Nuvalykite prakaitą rankšluostėliu, suvilgykite jį ir uždėkite trumpam ant kaktytės, juo pavalykite suprakaitavusias kūno vietas. Pasistenkite, kad ligoniuko aplinkoje būtų kuo mažiau dirgiklių – išjunkite televizorių, radiją.

Kokių taisyklių laikaisi Tu, sukarščiavus mažyliui?