Sausa naujagimo oda: gydytojos patarimai, kaip tinkamai ją prižiūrėti

Sausa naujagimo oda: gydytojos patarimai, kaip tinkamai ją prižiūrėti

09. Apr 2020, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Naujagimio odelė itin švelni ir pažeidžiama. Su kokiomis problemomis gali susidurti ką tik vaikučio susilaukusi mama? Išskiriamos 3 naujagimio odos bėdos:

1.Vystyklų dermatitas

 Tai, tubūt, dažniausiai pasitaikanti naujagimių problema. Tai susiję su tuo, jog pirmą mėnesį mažyliai itin dažnai tuštinasi ir šlapinasi. Jei vėliau, augant, tuštinimosi režimas pamažu susireguliuos, tai pirmosiomis savaitėmis mažiukas gali tuštintis daug kaskart pavalgęs. Išmatos ir šlapimas erzina jautrią naujagimio odelę, ypač, jei tėvai iš karto nepastebi, kad jau metas keisti sauskelnes.

Jeigu sauskelnės nepakeičiamos,  kai jos pilnos, bakterijos esančios šlapime ir išmatose, sukuria amoniaką, kuris dirgina kūdikio užpakaliuką ir gali sukelti uždegimą. Vystyklų dermatitą gali sukelti ir grybelinė infekcija, tada, kai oda ilgą laiką būna drėgnoje ir šiltoje terpėje.

Išskirtiniais atvejais vystyklų dermatitą gali sąlygoti tam tikra vaikučio liga.

Jeigu naujagimiui atsirado vystyklų dermatitas, pakeitus sauskelnes ir nuplovus užpakaliuką po tekančiu vandeniu, reikia naudoti specialias apsaugos priemones – kremą, losjoną. Patepus užpakaliuką kremu, mažėja rizika, kad odelė tiesiogiai liesis su šlapimu.

Nepamirškite oro vonių -  kaskart keičiant sauskelnes, leiskite mažyliui paplikinėti nuogu užpakaliuku. Tai ne tik profilaktikos priemonė, bet ir gydomoji – tikrai patiks, jei užpakaliukas paraudo.

2. Naujagimių aknė

Tai naujagimių spuogeliai, dažniausiai atsirandantys skruostuose, ant nosytės, kaktoje,smakriuke. Jų priežastis dažniausiai – hormoninė, įtakota mamos nėštumo ir gimdymo metu pasikeitusiais hormonais. Dažniausiai jie išnyksta savaime, maždaug per mėnesį.

3. Sausa naujagimių oda

Devynis mėnesius visai kitoje aplinkoje gyvenęs vaikutis patenka į išorinį pasaulį, kur jam reikia prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų. Išorinis odos sluoksnis, susidūręs su sausu oro srautu, išsausėja, ir sena odelė lupasi. Jos vietoje susiformuoja naujas odos sluoksnis.

Pasak vaikų gydytojos Romos Valantiejūtės, sausas oras išdžiovina viršutinį vaikučio odos sluoksnį. Centrinis šildymas, krosnys, židiniai, šildytuvai – sausina orą patalpose. Patartina naudoti oro drėkintuvą. Santykinė oro drėgmė turėtų būti ne mažiau 50 procentų.

Be to, ankšti, sintetinio pluošto, vilnoniai, lininiai drabužiai dirgina, trina odą. Mažiausiai odą dirgina medvilnė, šilkas. Karštas vanduo išplauna odos riebalus. 

"Kenčiantiems nuo sausos odos mažyliams patartina sutrumpinti maudymosi trukmę iki kelių minučių, naudoti ne karštą, o šiltą vandenį. Nenaudokite grubių kempinių. Po maudymosi odą švelniai nusausinkite, netrinkite. Kūdikį maudykite ne ilgiau 5 - 10 minučių, nusausinkite kūnelį  švelniu medvilniniu rankšluosčiu", - pasakojo gydytoja.

Simonadub Simonadub 09. Apr 2020, 23:13

Mes gimėme 38sav 2020. 03.30 tai siaubingai sausa mūsų odele. Kai gimė tas dienas ligoninėje buvo visas baltas. Ir va patarė tepti kūną o kuom. Vyrui vaistinei davė uriages kremą, tai kažkiek padeda. Odele nebebalta. Šiektiek dar sausoka. Bet tikriausia reikia geresnių priemonių. Pasinaudosiu patarimų dėl maudymosi trukmės Ačiū