Pirmoji košė: kada jau metas mažyliui paragauti?

Pirmoji košė: kada jau metas mažyliui paragauti?

01. Oct 2019, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Daugelis tėvelių laukia etapo, kada mažylis pradės ragauti savo pirmąją košę. Ar noriai ją valgys, nuo kokios košės pradėti, kokiomis porcijomis duoti, kaip teisingai maitinti - tai tik keli klausimai, kurie sukasi mamos galvoje.

Žinoma, pirmasis maistas, kurį kūdikis privalo gauti pirmaisiais savo gyvenimo mėnesiais – tai mamos pienas. Primaitinimą (taip vadinamą kietą maistelį) reikėtų įvesti nuo 4–6 mėnesių, t.y. ne anksčiau kaip 4 mėn. ir ne vėliau nei 6 mėn. amžiaus (17 sav - 26 sav.). Tačiau kada tiksliai pradėti papildomą maitinimą - kiekviena mama sprendžia individualiai, stebėdama mažylio vystymąsi ir atsižvelgdama į jo poreikius.

Kaip teigia gydytoja dietologė Lina Barauskienė, grūdų košė, kaip ir daržovės, yra vienas pirmųjų papildomų valgių.

"Kurį pasirinkti pirmą - aš patariu atkreipti dėmesį į sezoną, kada pradedame papildomai maitinti savo mažylį. Jeigu yra vasara, ruduo, kai turime šviežių, mūsų regione užaugintų daržovių – pirmas maistas bus daržovės. Jeigu tai žiema ar ankstyvas pavasaris – kruopos yra tinkamesnis pasirinkimas. Taip pat, jeigu kūdikis priauga mažai svorio ar dažnai keliasi valgyti naktį – galima siūlyti kruopų košę“, - patarė gydytoja dietologė.

Ar košė - tik pusryčiams?

Pirmąjį kartą maistas, pakeičiantis mamos pieną, įprastai duodamas pirmoje dienos pusėje, geriausia pietums, po to – pusryčiams, tada - nakčiai. Grūdų košė tinkamas maistas ir pusryčiams, ir vakarienei, kad kūdikis ramiai ir sočiai miegotų.

Pirmosios košės duodamos be glitimo, o vėliau pamažu pasiūloma ir košių sudėtyje turinčių glitimo. Pirmaisiais kartais rekomenduojama vartoti specialiai mažyliams skirtas košes. Jos yra su aiškiomis paruošimo instrukcijomis, todėl nereikės rūpintis dėl konsistencijos, tinkamos kūdikio amžiui. Taip pat galima rinktis košes papildytas geležimi, kurios ypač pradeda trūkti nuo maždaug 6 mėnesio amžiaus. 

Nuo kokių košių geriausia pradėti?

Kaip žinome, košės yra labai svarbi mūsų mažylių raciono dalis, tačiau ką iš didelės kruopų pasiūlos pasirinkti pirmiausia? Pirmosios košės pasirinkimas priklauso tik nuo to, ar kruopose yra glitimo, dar vadinamo gliutenu. Rekomenduojama rinktis tokias pirmąsias košes be glitimo:

  • grikių;
  • kukurūzų;
  • avižų;
  • ryžių.

Kaip pirmoji košė galėtų būti ir ryžiai. Tačiau dažnai jie dažnai kietina vidurius, todėl šią košę geriau palikti vėlesniam laikui.

Patarimas: Košes su glitimu į vaiko racioną įtraukite ne anksčiau nei jam sulaukus 4 mėnesių ir ne vėliau kaip 12 mėnesių. 

"Reikėtų vengti pernelyg didelio glitimo kiekio pirmosiomis glitimo vartojimo savaitėmis ir pirmaisiais kūdikio metais. Pavyzdžiui, stebėti, kad dienos racione nebūtų daug gliuteno turinčių produktų ( kvietinės kruopos, manų košė, juoda ar balta duona, iš miltų gaminamų patiekalų ar makaronų)", - patarė L.Barauskienė.

Skirtingų kruopų maistinė vertė skiriasi, todėl geriau laikytis įvairovės principo ir jau nuo mažens pratinti mažylį prie įvairių rūšių kruopų. 

Kruopas ir kitus papildomus produktus įveskite po vieną, darydami keleto dienų pertrauką (alergija gali pasireikšti per 7 dienas), kad  galėtumėte stebėti organizmo reakciją į konkrečias kruopas. Vėliau mažyliui galėsite pasiūlyti sudėtinių kruopų košes.

Jei įsigyjate specialiai kūdikiams skirtas košes, jas rinkitės be pieno ir kitų papildomų produktų, pavyzdžiui, vaisių, daržovių, uogų ir kt.

Ką daryti, jei mažylis sunkiai ragauja naują maistą?

Patarimas: jei savo mažylį maitinate krūtimi, į košę įmaišykite mamos pieno. Tokios košės maistinės savybės bus vertingesnės ir mažyliui ši košė bus skanesnė, nes mamos pienas naujam produktui suteiks pažįstamą skonį. Jei mažylis valgo pieno mišinėlius, tuomet košę ruoškite su jais.

Vėliau galima rinktis mažyliams skirtas košes su pienu ar pieno mišiniu ir kitomis sudėtinėmis dalimis.

Pirmaisiais gyvenimo metais nepatariama duoti karvės pieno. Jei visgi norėtumėte duoti karvės pieno anksčiau, nedidelį kiekį jo įmaišykite verdant košę. Žinoma, reikia stebėti kūdikio reakciją, ar karvės pienas jam nesukelia alergijos požymių.

Pirmąsias košes be glitimo siūloma rinktis iš specialių vaikams skirtų košių, ant kurių pakuotės yra atitinkama nuoroda. Rinkdamiesi košę iš suaugusiųjų lentynos nebūsite tikri, kad kruopos, teoriškai sudėtyje neturinčios glitimo, iš tiesų bus be jo. Gamybos proceso metu egzistuoja nemaža tikimybė glitimui patekti į produktą, kuriame jo neturėtų būti. Taip nutinka todėl, kad gamybos metu toje pačioje linijoje gaminami ir produktai su glitimu, ir be jo. Visgi, jei ant pakuotės yra užrašas „be glitimo“, produkte jo būti neturėtų.