Pilvo diegliukai: kaip padėti mažyliui?

Pilvo diegliukai: kaip padėti mažyliui?

23. Apr 2019, 09:43 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pilvo diegliukai - išbandymas naujiems tėveliams. Kodėl jie atsiranda ir kaip pagelbėti vaikučiui?

Akušerė Ieva Girdvainienė pataria pirmiausia atkreipti dėmesį, kokios spalvos mažylio išmatos ir šlapimas. "Kartais pakeitus kūdikiui vystyklą, galite pajusti rūgštų kvapą, kitą kartą ne tokį rūgštų. Vystykluose ar sauskelnėse galima pamatyti, yra rūgšti ar šarminė terpė. Jei rūgšti, greičiausiai dėl to mažylis ir skundžiasi pilvuko diegliais", - pasakojo akušerė.

Yra daug teorijų, kodėl vaikams pučia pilvuką - tai nebrandus virškinimo traktas, kuriam formuojantis pučia pilvą. Taip pat manoma, kad pilvuką dažniau pučia berniukams arba problema kankina neramius vaikus, bet nė viena iš šių teorijų nėra patvirtinta mokslo.

Kokia pirmoji pagalba esant diegliukams?

Pagalba pilvukui yra simptominė.

1.Vienas iš būdų - mechaninis: šiluma (šildoma vyšnių kauliukų pagalvėlė), prisilietimas, mankštos, masažas, pilvuko glostymas. 

2. Kitas būdas - medikamentinis. Visi vaistų, skirtų mažinti pilvuko pūtimą, sudėtyje yra simetikonas - tai veiklioji medžiaga, kuri dėl savo fizinių savybių mažina dujų susidarymą ir palengvina jų pasišalinimą iš virškinimo trakto. 

Tačiau akušerė pataria pirmiausia išbandyti mechaninį būdą ir tik ypatingais atvejais rinktis vaistukus. O itin sunkiais atvejais būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją arba važiuoti į ligoninę, kur specialiai kūdikiui statomas taip vadinamas dujų vamzdelis, kad lengviau pasišalintų dujos iš žarnyno.

Atraskite tai, kas padeda labiausiai jūsų kūdikiui, nes sprendimai gali būti labai individualūs.

Mamos mitybos įtaka žindomo kūdikio pilvukui

Anot akušerė Ievos, tiesioginės įtakos tam nėra, tačiau jei mama valgo daug kažkurių produktų, pvz daržovių, ir žinda mažylį, jo savijautai, žinoma, tai gali atsiliepti. Taigi, mielos mamos, galite valgyti viską, tik saikingai.

Tad išvada paprasta - gyvenkite savo normaliu mitybos režimu, tik jeigu norite obuolių - suvalgykite jo pusę. Taip pat nepamirškite vartoti daug skysčių.

Būkite ramios ir svarbiausiai kantrios - pilvuko problemos kankinančios, bet tikrai praeinančios. Ir peržengus trijų mėnesių slenkstį jų dažniausiai nebelieka.

O jeigu turite dar klausimų gydytojams, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt