Naujagimio priežiūros priemonės

Naujagimio priežiūros priemonės

15. Dec 2020, 14:03 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Laukiantis kūdikio būsimi tėveliai renkasi vežimėlį, lovytę, šliaužtinukus, rūbelius, kuriais papuoš mažylį grįžtant iš gimdymo namų, ir priemones, kurias būsimoji mama įsidės į savo gimdyvės krepšelį.

Tačiau po išrašymo iš gimdymo namų jaunieji tėvai lieka vieni su naujagimiu ir čia jų gali tykoti pirmieji sunkumai. Iškyla klausimai: kaip  maudyti? Koki tarpvietės kremą rinktis? Kaip elgtis atsiradus iššutimams? Tad atsakymus į šiuos klausimus patartina sužinoti dar iki gimstant naujagimiui.

Kasdienė naujagimio priežiūra

Kiekvienas naujagimio rytas po išrašymo į namus turi prasidėti nuo prausimosi, akyčių, nosytės ir ausyčių priežiūros. Mažylį paguldykite ant vystymo stalo, pasiruoškite švariu virintu vandeniu suvilgytus ir nugręžtus vatos diskelius bei švelniai nuvalykite:

  • Mažylio veidą;
  • Akytes. Judesiai turėtų būti nuo išorinio akies kampučio link nosytės. Kiekvienai akiai naudokite kitą vatos diskelį;
  • Naujagimio ausytes. Diskeliu nuvalykite odą už ausies ir kaušelio sritį;
  • Kaklo odą.

Naujagimio nosies landos ir kriauklės yra labai siauros, todėl net negausus sekreto susikaupimas sukelia kvėpavimo sunkumus, mažylis tampa neramus, prastai valgo ir miega. Kasdien vėdinkite kambarius, o nosies sekreto valymui naudokite NoseFrida gleivių aspiratorių. Procedūra neskausminga, kadangi aspiratoriaus vamzdelio galas užapvalintas ir nekontaktuoja su jautria ir kartais uždegimiška nosies gleivine. Vienkartinis higieninis filtras apsaugo procedūrą atliekantį asmenį nuo užsikrėtimo ir gleivių patekimo į burną siurbiant.

Bambutės priežiūra

Paprastai bambutei specialios priežiūros nereikia. Kai kurie gydytojai vis dar pataria bambutės sritį valyti spiritu ar kita dezinfekuojamąja priemone, kaip buvo įprasta anksčiau. Tačiau šiai procedūrai mes naujagimio vaistinėlėje rekomenduojame turėti:

  • Virinto vandens
  • Vatos diskelių, ausų krapštukų arba vatos
  • Kartais gali prireikti specialių spiritinių servetėlių arba 70º spirito (receptą išrašo gydytojas o slaugytoja gimdymo namuose pamoko kaip naudotis).

Pamerkite vatos gumulėlį į vandenį, nuspauskite, kad vata liktų drėgna, tačiau nuo jos nevarvėtų vanduo. Švelniais sukamaisiais judesiais nuvalykite nešvarumus (gali būti pūlių, kraujo) aplink bambos žiedą. Turite nuvalyti bambutės odą aplink žaizdelę. Susitepus vatai ją išmeskite, pakeiskite švaria. Taip apsaugosite bambos žaizdelę nuo infekcijų. Sudrėkintu ausų krapštuku lengviau pasieksite pačius bambutės žiedo kraštelius arčiausiai žaizdelės. Nebijokte virkštelės palenkti į vieną ir į kitą pusę, tačiau aukštyn jos netraukite. Bambutę reikia valyti du kartus per dieną tol, kol virkštelė nukris ir visiškai sugis. Pastebėjus bambos žiedo paraudimą, atsiradus nemaloniam kvapui arba pūlingoms išskyroms būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.

Kaip ir kada keisti sauskelnes?

Pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais sauskelnes rekomenduojama keisti kas 2-3 valandas. Šis laiko tarpas yra optimalus, kad mažylis jaustųsi komfortiškai. Būtina sauskelnes pakeisti prieš einant pasivaikščioti į lauką ir einant miegoti. Po kiekvieno pasituštinimo būtina gerai išplauti tarpvietę ir lytinius organus po tekančiu vandeniu, kadangi išmatos dirgina oda ir gali sukelti uždegimą.

Svarbu! Rinkitės sauskelnes atsižvelgdami į mažylio svorį, kadangi per didelės sauskelnės gali praleisti skystį.

Kaip pakeisti sauskelnes?

  1. Paguldykite mažylį ant nugarytės ant vystymo stalo arba kito tvirto ir patikimo paviršiaus, atsekite sauskelnes ir jas nuimkite.
  2. Jeigu mažylis pasituštinęs, būtina apiplauti tarpvietę, jeigu tik pasišlapinęs, galima arba apiplauti po tekančiu vandeniu arba pasinaudoti drėgnomis servetėlėmis. Servetėles rinkitės kuo natūralesnes, be kvapiklių, spirito, pvz.: Water Wipes.
  3. Prieš uždėdami švarias sauskelnes, patepkite tarpvietę specialiu kremu nuo iššutimų.
  4. Viena ranka paimkite abi mažylio kojytes ir švelniai pakelkite užpakaliuką į viršų tam, kad būtų lengviau padėti sauskelnes po nugara. Nuleiskite užpakaliuką, kojytes ir užsekite sauskelnes.

Geriausia kaskart keičiant sauskelnes apiplauti mažylį po šiltu tekančiu vandeniu.

Priemonės mažylio maudymui 

Termometras. Maudyti mažylį rekomenduojama 37 laipsnių vandenyje iš čiaupo. Virinti arba pirkti specialų vandenį buteliuose šiuo tikslu nereikia.

Šampūnas arba prausimosi putos. Būtinai atkreipkite dėmesį į sudėtį, priemonė turėtų būti hipoalerginė. Daugelis mamų rekomenduoja Weleda arba Mustela priemones maudynėms.

Minkštas rankšluostis arba muslino vystyklas. Po maudynių naujagimio odą būtina švelniai ir atsargiai nušluostyti. Netrinti.


Priemonės esant pilvo diegliams

Pilvo diegliai – tai fiziologinis procesas, kurį sukelia virškinamojo trakto nebrandumas. Dažniausiai pilvo diegliai mažylį vargina nuo 2-3 gyvenimo savaitės iki  3 mėnesių. Pagrindiniai jų simptomai: staigus ir garsus verksmas, kojytės pritrauktos prie pilvo ir neramus miegas. Padėti gali šildomoji pagalvėlė, padėta ant pilvo, krapų vanduo arba specialūs preparatai, kurių sudėtyje yra simetikono. Gaila, bet visos šios priemonės suveikia ne iš karto ir turi trumpą veikimo periodą.

Greitai ir efektyviai padėti mažyliui pašalinti žarnyne susikaupusias dujas padės dujų nuvedimo vamzdelis Windi. Vamzdelio galiukas atraumatinis, su įvedimo ribotuvu ir yra vienkartinis, kas užtikrina procedūros saugumą ir higieniškumą. Būtinai įsidėkite šį vamzdelį į mažylio vaistinėlę. 

Higienos reikmenys:

  • Žirklutės užapvalintais galais.
  • Elektrinis termometras.
  • Drėgnos servetėlės, vatos diskeliai, ausų krapštukai.
  • Masažo aliejus arba kremas

Vaistai

Į mažylio vaistinėlę būtinai įsidėkite reikiamus vaistus tam, kad esant reikalui, galėtumėte suteikti jam pirmąją pagalbą.

Kaip sako vaikų ligų gydytojai, baigėsi pilvo diegliai – prasidėjo dantukų dygimas. Pairuoškite šiam sunkiam laikotarpiui ir iš anksto įsigykite Dentinale natura dantenų gelį, kurio sudėtyje tik natūralūs ekstraktai: ramunėlių, alijošiaus ir bosvelijos. Šios sudėtinės dalys pasižymi skausmą malšinančiu, priešuždegiminiu ir dantenų jautrumą mažinančiu poveikiais. Dentinale natura sudėtyje nėra lidokaino, kuris gali sukelti alergiją, kvėpavimo sutrikimus ir traukulius. Net jeigu mažylis prarys šio gelio – nesijaudinkite, tai saugu.

 

Vertinkite kiekvieną minutę, praleistą kartu su savo mažyliu, ir būkite sveiki!

Mažylio vaistinėlės produktus įsigyti galite www.eurovaistine.lt 

Windi -> https://www.eurovaistine.lt/windi-kateteriai-kudikiams-10-vnt 

NoseFrida  -> https://www.eurovaistine.lt/nosefrida-kudikio-nosies-gleiviu-aspiratorius-1-vnt 

Dentinale natura -> https://www.eurovaistine.lt/dentinale-natura-dantu-gelis-0-4-m-20-ml