Mergaitės pavardė gali baigtis ir -ė

Mergaitės pavardė gali baigtis ir -ė

11. Jun 2013, 11:09 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Daugiausiai diskusijų kyla dėl ištekančios moters pavardės. Dažna nori, kad aplinkiniai nesuprastų, koks jos šeimyninis statusas, todėl renkasi neutralią galūnę su -ė.

O kitos nori turėtų apskritai tokią pačią vyro pavardę, jei jo pavardė irgi baigiasi -ė. Lietuvos respublikos įstatymai pavardę su vyriška galune leidžia pasiimti tik toms moterims, kurios pačios arba jų sutuoktiniai yra kitos valsybės piliečiai. Kitais atvejais pavardė sudaroma su galūne -ienė arba -ė. 

Bet ar žinojote, kad neutralią galūnę su -ė galite duoti ir savo ką tik gimusiai dukrytei? Pavyzdžiui, jei jūsų vyras yra Pavardenis, tuomet dukra gali tapti Pavardenė, o jei vyro pavardė baigiasi -ė, pavyzdžiui, kaip Lapė, tuomet dukra turės tokią pačią pavardę, kaip ir tėtis. 

Kiek daug šeimų renkasi tokią galimybę? Kaip mamyciuklubas.lt teigė Vilniaus miesto metrikacijos skyriaus vyriausioji inspektorė Agnė Lukauskaitė tokie atvejai nedažni: “Neypatingai renkasi tėveliai tokią galimybę. Na, nebent pavardė yra labai ilga ir pridūrus tradicinę galūnę ji taptų dar ilgesnė. Arba visi šeimos nariai nori būti tokia pačia pavarde - tiek mama, tiek dukra, o kartais ir tėtis.” 

Specialistės teiravomės, o gal tėveliai tiesiog nežino apie tokią galimbę? “Manau, kad žino. Prieš registruodami vaiką daugelis išsiaiškina visas galimybes, “ - teigė A.Lukauskaitė. 

Dar šis tas įdomaus apie pavardes. Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad daugiausiai labiausiai paplitusios gyventojų pavardės 2012 metais yra Kazlauskas, Jankauskas, Petrauskas, Stankevičius, Vasiliauskas, ir tokios pačios moterų pavardės Kazlauskienė, Jankauskienė ir kitos.  

O štai kūdikių daugiausiai gimsta su šiomis pavardėmis: berniukai Kazlauskas, Petrauskas, Jankauskas, Butkus, Stankevičius, mergaitės Kazlauskaitė, Petrauskaitė, Jankauskaitė, Vasiliauskaitė, Paulauskaitė.