Sabina: "Neapleidžia mintis - ar pakankamai turiu pieno?"

Sabina: "Neapleidžia mintis - ar pakankamai turiu pieno?"

01. Feb 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų specialistams, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš Sabinos laiško redakcijai:

Sveiki,

Mano širdis vis nerimsta, visą laiką galvoje viena mintis - man trūksta pieno. Esu naujai "iškepta" mama, sūneliui - mėnuo ir 10 dienų, vaikas visą laiką prašo krūties. Pirmas 2,5 savaitės miegodavo po 3h dieną ir naktį, dabar "nenulipa nuo krūties", miega po 1h, kartais 20 min. Ir vėl prašo valgyti, vakare atrodo, kad jo mėnesė nemaitino niekas. Priaugo gerai (3,140 kg išleido iš ligoninės - 4,520 kg sveria dabar). Tuštinasi dažnai ir daug, suprantu, kad tai reiškia, jog pieno yra, bet manęs neapleidžia mintis, kad turiu jo mažai, nes vaikas valgo vakare kartais po 3 valandas, aš jau nebeturiu jėgų... Kartais atrodo, kad aš žindau 24 val per parą :) Labai noriu maitinti savo pieneliu mažylį, aplinkiniai vis kartoja, kad gal pas tave mažai pieno, nusitraukiu pientraukiu (bandžiau nusitraukti, bet max 10 ml), daugiau negaliu nusitraukti. Ką man daryti? Ar tai normalu? Ar pas mane tikrai nėra to pieno?
 

Atsako viena iš tėvystės mokyklos „Opa Pupa“ įkūrėjų, gydytoja Agnė Kilmanienė:

Miela Sabina, 

Visų pirma, sveikinu sulaukus sūnelio – tai didelė Dievo dovana! Skubu Jus nuraminti ir užtikrinti -  puikiai auginate mažojo svorį – tai vienas iš požymių, kad pienelio tikrai tikrai užtenka!

Puikiausiai iš krūties pieną ištraukia Jūsų mažylis - tikrai nereikia nusitraukinėti pientraukiu. Pasitikėkite savo ir sunelio duetu, objektyviais įrodymais (šlapinimųsi, tuštinimųsi ir puikiu svorio augimu), o ne aplinkinių kalbomis.

Jei šlapinasi 6-8 kartus, bekvapiu šviesiu šlapimu, tuštinasi bent 2 kartus - būkite rami ir tiesiog kantriai atliepkite mažylio poreikį žįsti - tai tikrai nesitęs ilgai ir žindymai suretės.

Jūsų berniukas panašaus amžiaus, kuriame būna augimo šuolis (jie būna 2-3 sav. 6,8 savaitėmis) kuomet kabama ant krūties tam, kad pienuko atsirastų užtektinai. Tuo metu siūloma laikytis tokios taktikos: 1 krūtis - 1 val., jei žinda ilgiau - duoti kitą krūtį ir sekantį maitinimą pradėti nuo antrosios krūties. Per 1-2 dienas išstimuliuojamas reikiamas hormonų kiekis ir laktacija vėl atitinka poreikį.

Gal sūnelis patiria daug naujų įspūdžių, kažkas pasikeitė jo aplinkoje ir tokiu būdu jis ieško nusiraminimo šalia Jūsų.Visas kūdikio raminimasis - oralinis, t.y. per burną, tad vaikelis prie krūties gali būti ir dėl šio poreikio. Šio poreikio neįmanoma išvengti. Galima tik padėti kantriai nešiojant, žindant, leidžiant miegoti šalia, raminant, sūpuojant ir t.t. Vėliau vaikiukai patys raminasi - valgo, kiša žaislus į burną ir pan. :)

Paprastai tokiu periodu mamai pakanka atidėti visus buities rūpesčius į šalį, paprašyti artimųjų pagalbos, visą savo laiką praleisti su vaikučiu, žindyti pagal jo poreikius, miegokite, kada sūnelis miega ir problemos išsisprendžia. 

Suprantu, jog nelengva, bet sunkumai tokie laikini, o žindymo nauda ilgalaikė!

Sėkmės.

Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola