Mažylis nuo 6 mėnesių: mokomės ropoti, sėstis ir stotis. Ką svarbu žinoti šiuo laikotarpiu?

Mažylis nuo 6 mėnesių: mokomės ropoti, sėstis ir stotis. Ką svarbu žinoti šiuo laikotarpiu?

25. Apr 2019, 18:47 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Susiruošęs ropoti mažylis pirmiausia bando atsistoti keturpėsčias – remdamasis rankomis sūpuojasi į šonus taip, lyg ruoštųsi šuoliui. 

Šie pirmieji požymiai gali trukti keletą savaičių. Juk šis procesas yra sudėtingas – vaikas turi išmokti koordinuoti rankų ir kojų judesius, išlaikyti savo svorį, pajusti rankų ir pečių stiprumą.

Judrus „ropinėtojas“

Teisingas ropojimas keturiomis – nugara tiesi, pakaitomis remiamasi abiem rankomis. Tokie simetriški judesiai geriausiai lavina vaiko kūną, paruošia jį tolesniam gyvenimui. Svarbu, kad vaiko mentės būtų simetriškos. Taip sustiprės stuburas, todėl vėliau vaikas galės tiesiai sėdėti, išlaikyti nugarą ir pečius tiesius.

Mažasis partizanas

„Partizano“ padėtimi laikoma padėtis, kai vaikas, neatplėšdamas pilvo nuo žemės, greitai moja rankomis. Dažniausiai vaikas tai daro ištiesęs vieną ir sulenkęs kitą koją.

Puiku, jei vaikas ropoja pakaitomis sulenkdamas abi kojas, tačiau dažniausiai viena alkūnė būna įtempta, o koja – tiesi, todėl viena šlaunis būna įtempta, o kita Œ– suglebusi. Deja, ši padėtis trukdo stiprėti pečių juostai, tačiau vaikui ji patinka dėl to, kad jis apskritai gali judėti. Šiuo etapu tėvų užduotis – sudaryti kliūčių, kurias vaikas turėtų įveikti stengdamasis kuo aukščiau pakilti.

Žiūrėk, aš vartausi!

Ekspertai mano, kad vaikai vartaliojasi tada, kai nemoka nieko kita. Vaikas kupinas energijos, jis nori mokytis. Intensyvus vartaliojimasis rodo, kad jam nepavyksta atsistoti ant keturių veikiausiai dėl to, kad jis negali išsilaikyti ant rankų. Mes galime leisti vaikui vartaliotis ant grindų, tačiau jam svarbu išmokti ir kitų įgūdžių, mat taip judėdamas vaikas nestiprina raumenų, o tik pasiekia tikslą.

Krabai ir kiti stebuklai

Jei vaikas juda nesimetriškai, pavyzdžiui, kaip krabas, ar tiesiog juda šonu, tai reiškia, kad viena pusė yra silpnesnė ir, užuot šliaužiojęs, vaikas tiesiog juda. Gali būti, kad verta apsilankyti pas fizioterapeutą: vaikas turi šliaužti pakaitomis remdamasis kaire ir dešine ranka bei dešine ir kaire koja.

Ropoti? Ne, verčiau jau eisiu!

Daugelis tėvų sako: „Mano vaikas neropojo, jis iškart atsistojo ant kojų.“ Vis dėlto tokie mažyliai praleidžia svarbų etapą: būdami fiziškai nepajėgūs atsistoti keturpėsti, pasiremdami jie bando stotis ant kelių ir kojų. Tėvai džiaugiasi, kad jų vaikas jau moka stovėti, tačiau dėl to, kad vaikai neropojo, jų nugara lieka silpna. Žengdamas pirmuosius žingsnius toks mažylis dažnai grius, negalės išlaikyti pusiausvyros. Rankos ir pečiai dar nesustiprėjo, o galva dar yra sunkesnė už kūną. Būtent todėl reikia stiprinti pečius, kad vaikui sėdint ir stovint raumenys galėtų išlaikyti galvą ir stuburą.

Kaskart mokydamasis naujų įgūdžių vaikas sparčiai vystosi. Mūsų tiesioginė užduotis – palaikyti jį, o ne skatinti daryti tai, kam jis dar nepasiruošęs. Koordinuotas šliaužiojimas – vienas pirmų svarbiausių žmogaus judesių, todėl būtų gerai, kad vaikas nepraleistų šio etapo.

Kodėl svarbu tinkamai įrengti aplinką?

Neretai vaikai praleidžia šliaužiojimo etapą ir greitai stojasi ant kojų, nes aplinka netinkamai įrengta. Tradiciniuose butuose dažniausiai pasitaiko du lygiai – grindys ir sofa. Tai reiškia, kad nėra tarpinio lygmens, kur vaikas galėtų keltis. Paprastai mažylis ropoja ant grindų, o suaugusieji sėdi ant sofos ir žiūri televizorių. Jei atsigultume ant grindų ir pasižiūrėtume į viršų, pamatytume, kad ant sofos guli nuotolinio valdymo pultelis, telefonas, raktai, kuriuos suaugusieji dažnai ima į rankas. Visa tai patraukia vaiko dėmesį. Susidomėjęs mažylis prišliaužia prie sofos ir, remdamasis rankomis, bando atsistoti. Vis dėlto tai nereiškia, kad jis yra pasiruošęs vaikščioti ar stovėti. Vaikas tiesiog yra motyvuotas pakilti.

Tėvų pareiga – nesidžiaugti tuo, kad vaikas bando stotis ant kojų, o siūlyti įvairaus aukščio ir dydžio kliūtis, ant kurių vaikas galėtų užsiropšti, nuo jų nulipti ar pro jas prašliaužti.

Kaip įrengti tinkamą kliūčių ruožą ir žaidimų aikštelę?

Jei mažylis jau ropoja, kliūtys neturi būti tokios aukštos, kad vaikas negalėtų jų įveikti. Daiktai turi būti skirtingo aukščio, kad vaikas galėtų per juos šliaužioti iš viršaus ir apačios. Taip jis išmoks nušliaužti į žemesnį lygį. Tai yra ne mažiau svarbu. Taip pat vaikas išmoks pusiausvyros ir taps drąsesnis. Įveikiant kliūčių ruožą:

•   skatinamas tinkamas fizinis lavinimas;

•   tobulinamas kūrybinis ir loginis mąstymas;

•   treniruojama pusiausvyra;

•   stiprinamos žinios apie tūrius, formas ir spalvas.

Žaidimų erdvę reikia riboti

Kuriant žaidimų erdvę mažyliui svarbu atminti, kad ją rekomenduojama riboti. Tam galima panaudoti, pavyzdžiui, pufus. Jei vaikas jais susidomės ir ims jais šliaužioti, leiskite jam pačiam nuo jų nulipti. Nereikia bijoti ir nerimauti, kad vaikas nukris.

„Ropojimas yra svarbus vaiko raidai. Tikrai nėra gerai praleisti kurį nors etapą. Būtent todėl visada pasakoju tėvams, kad visi vaikai ropoja, tiesiog tai priklauso nuo tinkamai įrengtos aplinkos“, – patirtimi dalijasi fizioterapeutė Klaudija Chela.

Vaikui tampant vis judresniam svarbu pasirūpinti, kad jam būtų patogu. 

Tai svarbu renkantis sauskelnes ir tinkamus drabužius. Kas vyksta, kai vaikas sėdasi, sukasi, bando ropoti? Dažnai drabužiai persisuka, sauskelnės nusmunka į šoną. Šiuo etapu tėvai turėtų teikti pirmenybę patogiems ir praktiškiems drabužiams. Netinkamos sauskelnės taip pat kartais trukdo. Tai, kas dar vakar puikiai tiko gulinčiam mažyliui, šiandien jau persisuka ir praleidžia skystį. Laikas rinktis kitų rūšių sauskelnes, specialiai sukurtas aktyvaus amžiaus vaikui! 

Judriam mažyliui būtinos sauskelnės, kurios būtų patogios, leistų jaustis sausam ir neribotų judesių!

Jei atkreipsime dėmesį į berniukų ir mergaičių sauskelnes „Huggies® Pants“, pastebėsime, kad skystis jose sugeriamas ten, kur tai yra būtina, kad vaikui, atsižvelgus į lytį, būtų patogu, todėl jo nesikaupia aplink. Be to, užmaunamos sauskelnės „Huggies® Pants“ turi daug kitų privalumų.

Jos neriboja laisvės: mažylis gali drąsiai pažinti pasaulį, nes tamprios „Huggies® Pants“ prisitaiko prie kintančių mažų pilvukų dydžių ir jų nespaudžia!

Specialus sugeriamasis sluoksnis akimirksniu sugeria drėgmę, todėl mažylio oda bus sausa dieną ir naktį.

Naujosios „Huggies® Pants“ turi drėgmės indikatorių.

Jos pagamintos iš minkštų audinių, o mažytės angos leidžia odai kvėpuoti.

Naujosios sauskelnės „Huggies®Pants“ užmaunamos taip pat lengvai, kaip ir įprastos kelnaitės, o numaunamos nuplėšiant šonuose esančias juosteles. 

Be to, mamas ir tėčius nudžiugins galimybė patogiai utilizuoti sauskelnes – tereikia jas suvynioti ir sutvirtinti specialia utilizuoti skirta juosta, esančia sauskelnių galinėje pusėje.

Minkšti tamprūs atvartai aplink kojytes papildomai apsaugo nuo pratekėjimų.

Kaip keisti užmaunamas sauskelnes?

Patartina trijų–keturių mėnesių sulaukusį judrų mažylį pervilkti tada, kai jis sėdi ant grindų. Kalbėkitės su pervelkamu vaiku. Prieš keisdami sauskelnes, įspėkite mažylį, ką būtent ketinate daryti, pasiūlykite įsitraukti į procesą, dalyvauti – taip sustiprinsite jo pasitikėjimą savo jėgomis. 

– Ką pasakysi, jei pakeisiu tau sauskelnes?

– Laikas persivilkti, išsirinksi naują šliaužtinuką?

– Pasižiūrėk, kokias mielas kojinaites mausimės! ...Nori kitų? Parodyk, kokių.

Laikykite mažylį taip, kad jam būtų patogu, t. y. veidu į mamą ar atvirkščiai. Laikydami mažylį už pilvuko, švelniai prilaikykite pažastis ir leiskite jam apžiūrėti, susipažinti su drabužiais, kuriais ruošiatės apvilkti. Taip laikant vaiką nesunku nuvilkti kelnes.

– Viena kojytė, kita kojytė. Pažiūrėk, kas čia? Tavo kelnytės!

Dabar atsekite sagutes, apverskite vaiką, iš nugaros kilstelėkite ir nuvilkite marškinėlius ar šliaužtinukus, stengdamiesi neužgauti veiduko. 

Mažylis nurengtas ir pasiruošęs, kad jam pakeistų sauskelnes. Žinoma, patogiausios sauskelnės naujagimiams yra šonuose tvirtinamos sauskelnės. Tačiau mažyliui pradėjus ropoti metas naudoti užmaunamas sauskelnes.

Kai 6–8 mėnesių mažylis tvirtai sėdi ir pasiremdamas bando stotis, mokomės keisti sauskelnes pasodinę mažylį ant kėdutės ir prieš jį atsiklaupę. Neabejokite, kad mažylis puikiai supranta, ką ruošiamės daryti, ir aktyviai įsitraukia! 

– Nuvilkome kelnytes ir atsisėdome. Dabar keliame vieną kojytę, prakišame... dabar kitą. Štai: sauskelnės užmautos!

Išmokęs ropoti, mažylis iš stebėtojo virsta aktyviu jį supančio pasaulio tyrinėtoju. Ropojimas yra svarbus etapas pirmų žingsnių link, tačiau iš pradžių mažyliui svarbu stotis ant kojų. Tėvų užduotis – sudaryti vaiko raidai būtinas sąlygas!