Kaip taisyklingai guldyti kūdikį ant pilvuko ir kuo jį užimti, kad gulėjimas nepabostų?

Kaip taisyklingai guldyti kūdikį ant pilvuko ir kuo jį užimti, kad gulėjimas nepabostų?

08. Mar 2021, 17:53 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Gulėti ant mamos pilvo svajonė, o savarankiškai - kančia? Šį rebusą mamoms paspendžia dažnas mažylis! Tačiau ar žinote, kad ant pilvuko leisti laiką bent po kelias minutes rekomenduojama nuo pat pirmosios dienos namuose? Kad ir kaip mažyliui nesinorėtų, laikas ant pilvuko kūdikiams yra be galo svarbus.

Tinklaraščio Mažas Didelis Gyvenimas autorė Miglė Rimeikė pasakoja, kokius žaidimus bei veiklas pasitelkę, jūs laiką ant pilvelio galite paversti pramoga! O kaip taisyklingai ant pilvo guldyti naujagimius bei jau kiek paaugusius kūdikius pataria kineziterapeutė Laura Pilybienė.

Gulėjimas ant pilvo – pirmas ir vienas pagrindinių kūdikio pratimų

„Konsultuodama mamas su naujagimiais visada stengiuosi pabrėžti “pilvelio laiko” svarbą. Nuo pirmosios dienos, kai grįžtate namo iš ligoninės, mažyliai patiria didžiulę naudą, jei guldote juos ant pilvo bent po 2 - 3 kartus per dieną. Turite suprasti, kad pirmuosius 2-3 mėnesius tai bus pagrindinis pratimas, kurį jūsų mažylis bandys įvaldyti ir tokiu būdu ne tik stiprins savo kūnelį, bet ir pradės pažinti jį supantį pasaulį. Suprantu, kad pradžioje, tai gali būti ne pati linksmiausia veikla, galva atrodo net nekyla, tačiau trukmė gali būti vos po 3 - 5 minutės. Mažyliui augant ir stiprėjant, ši padėtis taps vis smagesnė, o joje praleistas laikas ilgesnis ir naudingesnis“ – pataria kineziterapeutė Laura.

Kodėl gulėjimas ant pilvo toks svarbus:

  • Užtikrinamas taisyklingas kaukolės vystymąsis bei profilaktika prieš plagiocefalija (plokščios galvos sindromas);
  • stiprinami kaklo, pečių juostos raumenys, kad kūdikis vėliau galėtų pradėti ropoti, sėstis, vaikščioti ir turėtų gerą raumeninį pagrindą;
  • gerinami kūdikių stambiosios motorikos įgūdžiai, mažinama judesių asimetriją (kuri padeda judėti: pradėti ir užbaigti judesį).

Kaip pradėti ir taisyklingai guldyti mažylį ant pilvo

Tinklaraščio mazasdidelis.lt autorė Miglė pataria, kad pradžioje būtų drąsiau Jums ir lengviau mažyliui, pradėkite po truputį: po minutę pagulėkite ant vystymo stalo pakeitus sauskelnes. Ir jums bus patogu – nereikės lenktis (patausosite nugarą) ir vaikelis gaus oro vonių. Po kelių dienų, mažylis išgulės jau dvi minutes, žiūrėdamas į jį dominančius objektus. Priekyje mažylio padėkite kontrastines korteles ar jo akių aukštyje pati kalbinkite vaikelį. Taip po truputį šio sporto kančios taps visai smagia veikla!

Svarbu atkreipti dėmesį, jog laiką ant pilvuko leistumėte taisyklingai bei pasirinktumėte tam tinkamą paviršių. Kineziterapeutė Laura Pilybienė išskiria, kad geriausia mažylį guldyti ant kieto ir lygaus pagrindo. „Su lovomis siūlau nepiktnaudžiauti, ypač jei čiužinys bent kiek išgulėtas. Nelygus paviršius gali formuoti asimetriją kūdikio raumenyne, paskatinti vieną pusę įsitempti. Žinoma, pirmąjį mėnesį, naujagimis tikėtina praleis nemažai laiko snausdamas tėveliams ant krūtinės ir tai visiškai normalu. Dalis laiko ant pilvelio pradžioje gali vykti ir taip.“ Guldydami mažyli ant pilvelio, kiekvieną kartą nepamirškite sutvarkyti rankų padėties. Norime, kad mažylio dilbiai remtųsi į pagrindą, rankos būtų sustumtos po krūtine (alkūnės po pečiais).

Kuo užsiimti gulint ant pilvo pirmaisiais mėnesiais, kad mažyliui būtų linksmiau?

„Prieš akis gulinčiam naujagimiui rodykite kontrastines knygeles ar žaisliukus ir skatinkite kūdikį kelti galvytę tiesiai, remtis dilbiais ir į juos žiūrėti. Atsigulkite ar atsisėskite priešais ir kalbinkite, deklamuokite eilėraštį ar dainuokite dainelę. Pasitelkite įvairius barškučius dėmesiui atkreipti. Augantis ir stiprėdamas kūdikis vis daugiau laiko praleis ant pilvo, ši poza jam taps vis lengvesnė, tad liks jėgų užsiimti su žaislais“ – pasakoja tinklaraščio apie motinystę Mažas Didelis Gyvenimas autorė.

2-3 mėnesiais priešais kūdikį padėkite veidrodį – mažylis su dideliu susidomėjimu tyrinės naują draugą, gali netgi pradėti jį kalbinti. Taip pat, kūdikis po truputį mėgins siekti žaislų, tad svarbu pradžioje padėti jam patirti sėkmę. Todėl parinkite lengvai sugriebiamus žaislus ir juos padėkite tokiu atstumu, kad būtų lengvai pasiekiami. Vienu metu ant grindų padėkite tik 2-4 žaislus. Dalį žaislų dėkite priekyje, dalį – šonuose. Taip kūdikis mokysis judėti aplink savo ašį. Jei kūdikis dar nei kiek nejuda pats, stebėkite, kad bent vienas žaislas visada būtų pasiekiamas ranka.

Ką veikti ant pilvo, kai kūdikis jau siekia žaislų?

„Penktą mėnesį mano Ema pasitiko su nerealiu atradimu - gulint ant pilvo rankas panaudoti nebe tik atramai, bet jau ir žaidimams! Ta proga pasidalinsiu kokie gi žaidimai bei žaislai mums labiausiai pasiteisino šiame etape. Tai visiškai apvertė jos būdravimo laiko įpročius, nes dabar gulėjimas ant pilvo pasidarė kaip niekad įdomus. Ir kompanijos reikia mažiau, nes pati gali savarankiškai užsiimti tyrinėjimu! Aš tuo tarpu spėju ir pavalgyt ar kavą išgert, ir indus į indaplovę sukrauti“ – pasakoja tinklaraščio mazasdidelis.lt autorė Miglė.

Ką naujo jau galite veikti ant pilvo:

-    pirmi veiksmai, tikėtina bus imti, griebti, ridenti, kilnoti, trankyti ir kišti į burną! Taip taip, viskas bus     daroma gulint ant pilvo. Todėl gan atidžiai parinkite kokius žaisliukus kūdikiui siūlysite šiai veiklai, nes tikrai ne su visais pavyksta ir yra saugu atlikti visus prieš tai įvardintus veiksmus;

  • kūdikiui žaidžiant ant pilvo stebėkite, kad mokintųsi žaislų siekti abiem rankom, jei dažniau remiasi pavyzdžiui, kaire ranka - daugiau žaislų padėkite būtent į tą pusę. Taip pat, kaskart bent vieną žaislą padėkite taip, kad kūdikis jo nepasiektų. Taip skatinsite mėginti judėti į priekį/šonus;
  • barškantys žaislai - svarbu tik, kad būtų sukonstruoti atlaikyti pakartotinį trankymą į grindis. Papildomi taškai skiriami tiems žaislams, kurie patogiai telpa į burną;
  • veidrodis ar žaislai su veidrodėliais - nes su drauge žaisti visad įdomiau!;
  • knygelės su lytėjimo elementais - noras vartyti vis didesnis, ne visada dar išeina, bet jau puikiai sekasi paglostyti vieną ar kitą įdomesnę tekstūrą puslapiuose.