Kokius patalėlius ir čiužinį išrinkti naujagimiui?

Kokius patalėlius ir čiužinį išrinkti naujagimiui?

14. Jul 2014, 11:04 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kokiuose pataluose miega jūsų kūdikis: koks čiužinys, pagalvė, iš ko pasiūta antklodėlė? Keletas patarimų, kuriuos turėtų žinoti visų mažylių tėvai.

Čiužinys

“Baltijos Amerikos klinikos” kineziterapeutė Jurgita Skiotytė sako, kad čiužinys naujagimiui turi būti ne per minkštas ir ne per kietas. „Negalima naujagimiui rinktis itin minkšto čiužinio. Mažas kūdikėlis nemoka apsiversti, o, pavyzdžiui, dėl padidėjusio raumenų tonuso jis gali nejučia apsiversti, ir nemokėdamas atsiversti sąmoningai, rizikuoja uždusti.

Tačiau čiužinukas mažiausiems vaikučiams neturi būti per kietas. Tokiu atveju jis trukdytų normaliai kraujotakos veiklai, todėl labai svarbu pasirinkti ne per kietą ir ne per minkštą čiužinį“ – sako specialistė. Pasak jos, tai geriausiai padaryti apčiuopos būdu – renkantis čiužinuką jį paspausti delnu, pirštais, ir žiūrėti, ar ne per giliais ulenda.

Sintetinis ir natūralus pluoštas

Žinoma, visos mamos savo mažyliams nori sukurti kuo natūralesnę aplinką, todėl renkasi natūralaus pluošto čiužinius – pagamintus iš kokoso pluošto, grikių lukštų. Tas pats ir su antklodėlės „įdaru“ – natūralus pluoštas yra įvairios plunksnos (žąsų, ančių), vilna (ėriuko, kupranugario ir pan.).

Tačiau jeigu šeimoje yra alergiškų žmonių, ir tikimybė, kad mažylis taip pat bus alergiškas, vertėtų vengti natūralios terpės čiužinių bei antklodžių, nes jose veisiasi dulkių erkutės. Žinoma, jei vaikas sveikas, nėra jokio skirtumo, ant ko jis miegos.

Kiškučiai, „betmenai“ ir avytės

Kuo labiau išmarginti patalėliai, tuo didesnė tikimybė, kad jų dažymui buvo naudojama daug dažų, kurie kažin ar visada bus kokybiški. Prieš kelerius metus Vilniuje buvo nutikęs precedentų neturįs įvykis – kai mėlynomis dėmėmis išmėtytą vaikutį tėvai spėjo apvežioti po daugybę gydytojų, atliko jam daug tyrimų, prognozės buvo bauginančios, kol paaiškėjo, kad vaikutį taip nudažė ryškiai mėlyni jo lovytės patalų užvalkalai...

Tikras įvykis, šiandien panašus labiau į anekdotą, dar kartą patvirtina, kad sveikiausi yra balti ir natūralūs patalėliai.

Vėdinimas

Visai gali būti, kad jūs prisimenate savo močiutės kaimą ir vaizdą, kai savaitgaliais visas tvoras „nuguldavo“ kaimo moterų vėdinami patalai? Iš tiesų, pamokantis vaizdelis, nes ir šiandien turimus patalus labai naudinga kartas nuo karto pravėdinti. Bent kartą per savaitę išimkite vaiko čiužinuką iš lovytės, išneškite į balkoną ir išpurtykite. Žiemą sveika patalus palaikyti šaltyje, o vasarą – saulės spinduliuose.

Kokio pluošto patalus ir čiužinį turi Jūsų mažylis?