Kokia muzika tinka mažyliams?

Kokia muzika tinka mažyliams?

04. Sep 2020, 10:19 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip suprasti, ar vaikui tikrai patinka muzika ir jis linkęs muzikuoti? Kokią muziką reiktų rinktis ir duoti klausyti vaikui? Į šiuos klausimus atsako ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė Sonata Latvėnaitė – Kričenienė.  

Visiems vaikams patinka muzika. Skirtingo amžiaus vaikai savaip į ją reaguoja: kūdikiai šypsosi, skleidžia garsus, vaikai ploja, tūpčioja, linguoja, kiti atidžiai klausosi. Negatyvi reakcija muzikai būna dažniausiai tada, kai vaikas nesijaučia saugiai, muzikinius garsus girdi pirmą kartą, nėra buvęs tokioje muzikinėje aplinkoje. Vaikai mokosi, kaupia muzikinę patirtį klausydami, žaisdami, šokdami.

Kokią muziką reiktų rinktis ir duot klausyti vaikui? 

Kūdikiui geriau klausytis mamos, tėčio balso gyvo atlikimo. Leidžiant muzikinius įrašus, svarbu, kad tai nebūtų sintetiniai garsai, muzika būtų netranki – mažiau mušamųjų instrumentų, daugiau išgrynintų tembrų – tik styginiai arba tik pučiamieji, mažiau muzikos su tekstu.

Tuomet vaikas tikrai girdi muziką. Tekstas koncentruoja vaiko dėmesį į kalbą (ji ir taip namuose dažniau skamba), o ne į muziką.

Ar yra būtent lavinimui sukurtų dainelių, melodijų, kur galima įsigyt ir jau vaikui leist muzikuoti?

Taip. Yra. Bet nedaug leidinių. Tėvai patys turi ieškoti ir parinkti, kas jų vaikams tinka. O tai yra labai sudėtinga. Mūsų leidiniai CD formate „Vištytė ir gaidelis“, „Dangus griūva“ - tai bandymas padėti šeimoms.

Remiantis lietuvių tautosaka, atrinktos trumpos dainelės, skanduotės, žaidimai, melodijos. Tai lietuvių liaudies pasaka kitaip: su ilgais muzikiniais intarpais, smagiu instrumentiniu pritarimu.

Rekomenduočiau „Krontos“ leidykloje išleistas knygas: ankstyvosios vaikystės muzikos mokymo programą „Muzikos žaismas“ ar Lolitos Piličiauskaitės-Navickienės knygą „Būsimų mamų dainos“.