Kokia grūdinių košių nauda mažyliui?

Kokia grūdinių košių nauda mažyliui?

26. Sep 2019, 17:18 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Grūdinės košės suteikia vaikams energijos, papildo organizmą vertingaisiais B grupės vitaminais (tiaminu, riboflavinu ir folio rūgštimi) bei mineralinėmis medžiagomis – geležimi, magniu, selenu. Todėl jos yra labai svarbi ir suaugusiųjų, ir vaikų mitybos dalis. Grūdiniai augalai taip pat yra geras skaidulų šaltinis.

Juos gausu angliavandenių, tačiau skirtingai nuo cukrų, šie angliavandeniai yra sudėtiniai, teikiantys organizmui energiją palaipsniui ir per ilgesnį laiką, nesukeldami nepageidautinų energijos „šuolių“. Grūdiniai augalai sukuria ilgesnį laiką trunkantį sotumo jausmą. Vienas iš grūdinių augalų patiekalų yra kruopų košės, kurias tikrai reikėtų įtraukti į vaikučio mitybą.

Košė puikiai tinka pusryčiams, nes kūdikiui - tai aktyviausias dienos laikas, kai ypač reikalinga energija pasauliui pažinti.  

Košių įtraukimas į vaiko mitybą yra labai svarbus formuojant sveikus mitybos įpročius. Jos yra labai geras kasdienis vaikų valgis. Košę galima valgyti kasdien, tereikia rinktis įvairias kruopas. Kuo įvairesni grūdiniai augalai, tuo mažyliui geriau!

Kokias košes rinktis?

Geriausia rinktis būtent kūdikiams skirtas, ekologiškas, košes, ypač pirmaisiais gyvenimo metais. Tam yra kelios priežastys. Vaikams skirti maisto produktai įstatymais kontroliuojami daug griežčiau, nei suaugusiųjų maistas. Pavyzdžiui, aplinkos teršalai (pesticidai, sunkieji metalai) vaikų maiste yra leidžiami žymiai mažesniais kiekiais. Kūdikių organizmo apsauginės sistemos dar neveikia taip gerai, kad pajėgtų kovoti su visomis kenksmingomis medžiagomis, kurių galėtų būti suaugusiųjų maiste. Didžiausioji blogybė – tai įvairios cheminės medžiagos, naudojamos auginant, sandėliuojant ir apdorojant grūdus.

Vaikams skirtos košės yra papildomos vitaminais, dėl kurių šis produktas tampa vadinamuoju funkciniu maistu. Tai reiškia, kad be natūraliai esančių sudėtinių dalių juose yra ir kitų, praturtinančių, augančiam organizmui reikalingų, maisto medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų C ir D, geležies, kalcio, kalio ir kitų.

Šios sudėtinės dalys yra rūpestingai atrinktos, nes būtent jų tam tikrame amžiuje ir konkrečiame geografiniame regione mažyliams labiausiai trūksta. Vaikams skirtų produktų, taip pat ir košių, sudedamosios dalys yra parenkamos pagal ant pakuotės nurodytą amžių. Tai padeda mums įsigyti tinkamiausią produktą konkretaus amžiaus mažyliui.