Kaip sukurti motinos pieno banką?

Kaip sukurti motinos pieno banką?

30. May 2022, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mamos pieno banko sukūrimas yra sumanus būdas pamaitinti kūdikį, kai mamos nėra šalia, leidžiant auklei, seneliams ar kitiems artimiesiems jį pamaitinti. Ką vertėtų apie tai žinoti?

Kada praverčia motinos pieno bankas?

Pieno banką rekomenduojama sukurti tiek planuotiems, tiek nenumatytiems atvejams, kai mama neturi galimybės būti šalia kūdikio, atėjus maitinimo laikui, pavyzdžiui, mamai gali tekti grįžti į darbą arba į studijas, gali būti situacijų, kai jai prireiks gydymo, nesuderinamo su žindymu.

Jei neplanuojama sunaudoti nutraukto pieno tą pačią dieną, galima užšaldyti kelias pieno porcijas. Tai leis mamai jaustis ramiau ir nereikės jaudintis dėl kritinių situacijų, kai ji negalės būti šalia kūdikio. Nebūtina pieno nuolat nusitraukti, jei tam nėra būtinybės, nes taip tik paskatinsite pieno gamybą krūtyse ir būsite priversta nusitraukti dar dažniau. Pateksite tarsi į užburtą ratą, nes jūsų organizmas pripras gaminti vis daugiau pieno, tačiau per didelė jo gamyba iš jūsų organizmo atims maistines medžiagas.

Kaip sukurti pieno banką?

Jei pieną planuojate nusitraukti vos kelis kartus, tai galima padaryti ir rankomis, tačiau pientraukis yra nepamainomas ir praktiškas pagalbininkas, norint susikurti savo pieno banką. Jums tik beliks išsirinkti tinkamiausią – rankinį arba elektrinį pientraukį, kuris bus patogesnis ir suteiks daugiau laisvės.

  • Nusitraukiant mamos pieną, labai svarbus sterilumas! Prieš nusiplaudamos rankas įsitikinkite, kad pientraukis, visi indai ar maišeliai pienui laikyti yra sterilūs.
  • Nusitraukus pieną, ant laikymo talpos užrašykite datą. Tai padės lengviau sekti, kiek laiko laikėte pieną šaldytuve ar šaldiklyje, kad neviršytumėte leistinos trukmės.
  • Pieną rekomenduojama šaldyti skirtingo tūrio porcijomis, kad būtų lengviau prisitaikyti prie kūdikio poreikių.
  • Atminkite, kad pieną nusitraukti galite nuo tada, kai mažyliui sukanka keturios savaitės.

Kaip teigia specialistai, motinos pienas neturi ilgai kontaktuoti su aplinka, siekiant išvengti bakterijų susidarymo.

Kaip tinkamai užšaldyti motinos pieną?

  • Ką tik nutrauktas mamos pienas pirmiausia atvėsinamas ir tik tada gali būti perkeltas į šaldiklį. Niekada nepripildykite indo ar maišelio iki pat viršaus, nes užšaldant padidės pieno tūris.
  • Atitirpinimas vyksta atvirkštine tvarka: pirmiausia pienas atšildomas šaldytuve ir tik tada švelniai pakaitinamas iki reikiamos temperatūros, kad šildant nesukrešėtų piene esantys baltymai.
  • Atšildyto motinos pieno pakartotinai užšaldyti negalima, todėl rekomenduojama jį laikyti mažesnėmis porcijomis, o ne didelėse pakuotėse.

Kaip tinkamai laikyti motinos pieną?

Atminkite – šaldytuve motinos pienas laikomas lentynoje, o ne šaldytuvo durelėse, kad būtų užtikrinta stabili pieno temperatūra.

Motinos pieno laikymas kambario temperatūroje Motinos pieno laikymas šaldytuve Motinos pieno laikymas šaldiklyje
Ką tik nutrauktas pienas – iki 4 val. Ką tik nutrauktas pienas – iki 4 dienų Iki 6 mėn.
Atšildytas pienas – ne ilgiau kaip 2 val. Atšildytas pienas – 24 val. Šaldytas -20 laipsnių temperatūroje – iki 1 metų