Kaip pasiruošti akimirkai, kai mažylį teks palikti auklei arba seneliams?

Kaip pasiruošti akimirkai, kai mažylį teks palikti auklei arba seneliams?

28. Sep 2023, 11:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Net ir kasdien namuose su kūdikiu praleidžiančiai mamai ateina diena, kai mažylį tenka palikti močiutei ar auklei, jau nekalbant apie dirbančias mamas, kurios visą dieną negali būti su savo atžala. Kaip padėti vaikučiui susitaikyti su nauja situacija ir kaip pačiai mamai pasiruošti šiai akimirkai?

Atsiskyrimas nuo mamos visada suteikia nerimo vaikui, net jei jis paliekamas su mylinčiais žmonėmis. Ką daryti, kad sumažintumėte mažylio nerimą?

Santykių kūrimas reikalauja laiko

Jei jūsų seneliai negyvena su jumis, aplankykite juos arba pakvieskite pas save į svečius. Geriausia tai daryti reguliariai, kad mažylis močiutės pasirodymo namuose nesusietų su mamos išvykimu. Jei planuojate kūdikį palikti auklei, iš pradžių leiskite vaikui susipažinti su nepažįstamu asmeniu, būnant šalia kitame kambaryje, bet kitąsyk palikite kūdikį vieną su auklyte ir išeikite į kitą patalpą. Leiskite mažyliui pažinti globėją palaipsniui, nes santykių kūrimas reikalauja laiko!

Informuokite apie vaiko kasdienybę

Kad ta akimirka, kai mama išeina iš namų, mažyliui nesukeltų dar didesnio nerimo, svarbu surašyti išsamų vaiko dienos režimą ir laiku įteikti močiutei ar auklei. Užrašykite ne tik, kaip žingsnis po žingsnio klostosi jūsų su mažylio kasdienybė, bet nepamirškite pasakyti globėjui, kaip geriausiai nuraminti kūdikį, kurie yra jo mėgstamiausi žaisliukai. Ne mažiau svarbu pasirūpinti, kad būtų visi kasdieniame gyvenime reikalingi daiktai – buteliukas su mamos pienu ar mišiniu, kūdikio maistas, sauskelnės, servetėlės, drabužėliai ir kt.

Leiskite vaikui suprasti, kad net ir su seneliais ar aukle jis bus apsuptas meilės ir rūpesčio, su jais jam nebus nuobodu ir jis galės išmokti daug naujų dalykų.

Nesivelkite į ilgus atsisveikinimus

Kai ateina laikas palikti mažylį vieną su močiute ar aukle, elkitės su juo pagarbiai! Nors gali atrodyti, kad lengviausia išeiti iš namų jam miegant, tačiau toks poelgis gali ateityje mažylį išgąsdinti, jog mama gali bet kurią akimirką dingti be perspėjimo. Taip, pirmus kartus tikriausiai bus ašarų, bet matydamas, kad mama grįš, mažylis su laiku išsiskyrimą priims vis ramiau.

Svarbu pasirūpinti, kad vaikutis matytų jus išeinančią, o tokie paprasti veiksmai kaip bučinys į kaktą, atsisveikinimo žodžiai padės mažyliui pasiruošti jūsų išvykimui. Daugelis tėvų, pamatę, kad atsisveikindamas mažylis susierzina, nedelsdami grįžta paguosti, tačiau tai tik pailgins atsisveikinimo laiką, o įtampa tik didės.

Norėdami paruošti vaiką akimirkai, kai mamos nebus šalia, pasiruoškite tam laiku, palikdami vaiką vieną kambaryje kuriam laikui. Kad galėtumėte stebėti, kokia mažylio reakcija jam būnant vienam kambaryje, naudokite kūdikio stebėjimo prietaisą, kuris užtikrins visišką ramybę! Pavyzdžiui, Philips Avent kūdikių stebėjimo prietaisai suteikia galimybę ne tik išgirsti kiekvieną menkiausią kūdikio garsą, bet ir monitoriuje sekti, kas vyksta kambaryje tiek dieną, tiek naktį.

Tikėkite, kad viskas bus gerai!

Nepriklausomai nuo to, ar samdėte auklę, ar atsivežėte savo mamą/anytą, tikriausiai daug laiko galvojote apie tai, kaip surasti geriausią globėją mažyliui, kaip seksis atsisveikinimas ir kaip jausitės tą išsiskyrimo su kūdikiu akimirką. Tikėkite, kad su mažyliu viskas bus gerai, o susitikimo džiaugsmas jūsų laukia jau visai netrukus!

Kaip sumažinti kaltės jausmą dėl kūdikio palikimo?

Daugelis tėvų, ypač mamos, jaučiasi kaltos, kad paliko savo vaiką kitiems, nors jis yra pas mylinčius senelius ar šaunią auklę. Kaip sumažinti savo kaltės jausmą?

Pasirinkite geriausią globėją savo vaikui

Nepriklausomai nuo to, ar vaikas paliktas globoti seneliams, kitiems giminaičiams ar auklei, būkite tikri savo pasirinkimu atsakydami į keletą svarbių klausimų:

  • Ar jo priežiūros stilius atitinka jūsų?
  • Ar šis asmuo žino, ką daryti, jei vaikui prireiktų pirmosios medicinos pagalbos?
  • Ar šis asmuo palaiko jūsų su kūdikiu nustatytą kasdienę rutiną?
  • Ar prireikus galite patogiai ir lengvai susisiekti su juo?

Tai, ką jaučiate, yra normalu 

Labai dažnai mama jaučiasi kalta, kai turi palikti kūdikį kitam žmogui. Įkvėpk! Nusiramink! Tavo jausmai yra visiškai normalūs! Nepradėk savęs kaltinti, kad esi bloga mama. Esi puiki mama, nes užtikrinai, kad tavo mažylis liktų su asmeniu, su kuriuo jis jausis mylimas ir globojamas.

Išbandykite teigiamas afirmacijas!

Tai gali atrodyti nereikšminga, bet vienas geriausių dalykų, kuriuos galime padaryti, kad išvengtume kaltės jausmo, yra vengti neigiamo mąstymo ir sutelkti dėmesį į teigiamas mintis. Naudokite afirmacijas, kurios padės sumažinti kaltės jausmą!