Ką daryti, jei mažylis nevalgo košių?

Ką daryti, jei mažylis nevalgo košių?

14. Oct 2019, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būna, jog mažyliai nenori valgyti vieno ar kito jūsų siūlomo produkto. Ir tai normalu! Dėl to nevertėtų per daug nerimauti, nes vaiko nuomonė dažnai keičiasi. Tai, kad mažieji yra išrankūs maistui - normalus vystymosi etapas, kuris dažniausiai pasireiškia apie 2-3 gyvenimo metus.

Specialistai pataria tą patį produktą pasiūlyti keletą kartų per dieną, galbūt Jūsų mažylio nuomonė pasikeis. Jeigu ne, nepamirškite pasiūlyti po savaitės ar po mėnesio. Galima išbandyti įvairių grūdų košes. 

Šiais laikais prekybos centruose galima rasti įvairių rūšių košių. Jei mama žindo kūdikį, į košę geriausia dėti savo pieno, kad skonis kūdikiui būtų atpažįstamas. O jei mažylis gauna pieno mišinį, geriausia tokį mišinį dėti ir į košę. Galima keisti košių konsistenciją, ruošti jas skystesnes ar tirštesnes.

Be motinos pieno ar dirbtinio pieno mišinio į košę galima dėti ir kurį nors kitą vaikui patinkantį produktą – vaisius ar daržoves. Jei mažyliui patinka tik viena košės rūšis, o kitų jis atsisako, į mėgstamą košę galite dėti po truputį vis daugiau kitų rūšių kruopų. Atsiminkite, kad kiekvieną naują produktą reikėtų duoti palaukus bent 5-7 dienas.

Norėdami įtikinti mažylį paragauti, galite pasiūlyti košės iš neįprasto indo ar naudoti spalvotus šaukštelius. 

Keiskite maisto produktus

Labai svarbu atsiminti, kad pradėjus papildomą maitinimą mažyliui svarbu palaipsniui duoti įvairiausių produktų, pavyzdžiui, vaisių, daržovių, košių, mėsos, žuvies, pieno produktų. Reikia žinoti, kad 5 mėnesių amžiaus kūdikio svoris padidėja dvigubai, palyginti su jo svoriu vos gimus. Vaikui sulaukus metų, jo svoris jau būna padidėjęs tris kartus, o dvejų – net keturis kartus. Metų amžiaus kūdikio ūgis yra didesnis 50 proc., o dvejų – net 75 proc.

Atsižvelgiant į šiuos rodiklius, mažyliams reikia 2–3 kartus daugiau energijos nei suaugusiesiems.

 

Kūdikio smegenys yra daug energijos reikalaujantis organas, išnaudojantis apie pusę bendrai organų veiklai skirtos energijos. Kūdikio smegenys yra dvigubai aktyvesnės nei suaugusiojo, o gliukozės pavidalo angliavandeniai yra vienintelis smegenų ląstelių naudojamas energijos šaltinis. 

Pirmaisiais gyvenimo metais mažylis energiją įsavina aktyviausiai naudodamas riebalus ir angliavandenius.  Tad vaikiškos košės yra puikus energijos šaltinis mažyliams.

Mamų patarimai:

Ilona, 10 mėnesių amžiaus dukrelės mama: "Dabar dukrytė yra tokio amžiaus, kai savo emocijomis leidžia aiškiai suprasti, kas jai skanu, o kas ne. Į košę dedu vaisų ar saldžios tyrelės, o jei vaikas ir tada nevalgo, tuomet ir neverčiu to daryti. Visai kaip ir suaugusiems – yra skanu ir neskanu"

Dacė, 3 metų amžiaus mergaitės mama: "Į košę įprastai dedu vaisių tyrelės, gaminu kūdikių mėgstamą košę su uogiene. Kai dukrytė pradėjo laikyti šaukštą, pati ji suvalgydavo daugiau. Tuomet padidinau porciją maždaug tris kartus (nes dalis atsidurdavo ant stalo ir kėdės arba likdavo ant skruostų ir rankų). Žinoma, buvo panaudota ir klasika – skraidantis šaukštas, kuris atskrenda prie burnos ir prašo, kad ji atsivertų ir košė patektų į pilvą".

Amanda, 1 metų amžiaus sūnelio mama: "Dažniausiai valgymo metu sugalvoju užsiėmimų, kad maitinimas nebūtų nuobodus, nes būtent tai yra dažniausia priežastis, kodėl nevalgom košių. Praktiškai visos košės yra skanios, tačiau „Milupa“ ryžių košė su braškėmis arba sausainukais mums patinka labiausiai!"