Ar vaiko buteliukas gali būti dantų gedimo priežastimi?

Ar vaiko buteliukas gali būti dantų gedimo priežastimi?

25. Feb 2019, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ne viena mama susirūpinusi - ar dažnai geriant vaikučiui pieną ar pieno mišinį iš buteliuko, tai gali būti besikalančių dantukų gedimo priežastimi?

Pasak odontologės Giedrės Gumbelevičienės, naudojant buteliuką kaip žinduką kūdikiui nuraminti, galima pažeisti dantis. Tiesa, kaltas ne pats buteliukas,  o į jį pilami saldinti skysčiai. 

Iš buteliuko vaikas geria ilgiau, nei iš puodelio, dažnai ir užmiega su juo burnoje. O miegas įsikandus buteliuką itin kenksmingas jūsų vaiko dantims: miegant seilių gamyba sulėtėja, saldus pienas kaupiasi ant priekinių dantų, kurie dar nėra pilnai mineralizuoti.

Gėrime esantis cukrus greitai virsta į rūgštis, kurios žaloja vaiko dantis. Nuo vienerių metų vaiką jau reikėtų pratinti gerti iš puodelio ar per šiaudelį ir neleisti užmigti su buteliuku.

Naktiniai maitinimai - ar jie kenkia dantukų sveikatai?

Kai kurių mokslinių tyrimų išvados rodo, kad mamos pienas dantis veikia mažiau, nei mišinukas, tačiau bet koks maitinimas naktimis didina ėduonies riziką. Tad jei maitinate naktį,  po maitinimo išvalykite vaiko burnytę perbraukdami per vaiko dantenas ir dantukus drėgna skiaute ar marliuku apvyniotu pirštu.

Ekspertai

Giedrė Gumbelevičienė

Šv. Kristoforo odontologijos gyd. odontologė
Giedrė Gumbelevičienė in-vecaku-skola